'Beni görünce ayağa kalkacaksınız' dayağına kanun ne diyor?

Gözaltına alına Şahin Ş. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Gözaltına alına Şahin Ş. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Beşiktaş'taki bir eğlence mekanında çalışanları darbetme görüntüleri üzerine gözaltına alınan mülk sahibi Şahin Ş, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

GZT'nin ulaştığı Avukat Fırat Arslan'a iş kanunu, mobing ve işçi işveren arasındaki sınırları sorduk. Arslan, yaşanan talihsiz olay karşısında kamu vicdanının rahatlaması adına gözaltı süresinin uzatılmasının mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Normal prosedür bu şekilde oluyor, kanun ne diyorsa o uygulanıyor." dedi.

Beşiktaş'taki bir eğlence mekanında çalışanları darbetme görüntüleri üzerine gözaltına alınan mülk sahibi Şahin Ş, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Darp görüntüleri, gizli kameraya böyle yansıdı.
Darp görüntüleri, gizli kameraya böyle yansıdı.

Ne olmuştu?

İş yerinde biri kadın iki çalışanı darbetmesinin yer aldığı iş yeri kamera görüntülerinin sosyal medyaya yansıması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Şahin Ş, işlemlerinin ardından İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Kendisini görünce ayağa kalkmadıkları gerekçesiyle çalışanları darbettiği iddia edilen şüphelinin savcılıkça ifadesi alındı.

Adli kontrol tedbiri uygulanması talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Şahin Ş, mahkeme sorgusunun ardından, "haftada bir gün evine en yakın güvenlik merkezine imza verme" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

Beşiktaş'ta eğlence mekanında mülk sahibi tarafından darp edilen bilet satış bölümünde görevli Gaye Akıl.
Beşiktaş'ta eğlence mekanında mülk sahibi tarafından darp edilen bilet satış bölümünde görevli Gaye Akıl.

'Beni görünce ayağa kalkacaksınız'

Şüphelinin, 10 Nisan'da meydana gelen olay sonrasında şikayet üzerine daha önce 11 Nisan'da gözaltına alındığı ve hakkında işlem yapıldığı belirtilmişti.

Mekanın bilet satış görevlileri Gaye Akıl ve Enver D., saat 20.55 sıralarında mekana gelen iş yeri sahibi Şahin Ş. tarafından darp edildi. İddiaya göre, 'Beni görünce ayağa kalkacaksınız' diyerek iki çalışana tokat atmaya başlayan Şahin Ş., çevrede bulunan diğer personellerin gözü önünde çalışanları darp etmeye devam etti.

Şahin Şeker böyle gözaltına alınmıştı.
Şahin Şeker böyle gözaltına alınmıştı.

"Ani öfke patlamaları yaşıyorum"

Şahin Ş'nin emniyette polis ekiplerine verdiği ilk ifadede, "Son zamanlarda şirkette meydana gelen maddi anlamdaki olumsuzlar tansiyon hastalığımı tetikledi ve ani öfke patlamaları yaşıyorum. Yaşananlar için çok üzgünüm. Bu olay dışında Gaye Akıl ve Enver D. ile ilgili şahsi bir husumetim bulunmuyor. Yaşananlardan pişmanım" dediği öğrenildi.

İş kanunu ne diyor?

GZT'nin ulaştığı Avukat Fırat Arslan, iş verenin işçiyi darp etmesinin işçinin haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmesine olanak sağladığına işaret etti.

"Ceza boyutunda düşünürsek medyaya yansımasıyla birlikte gözaltı süresi uzatılabilirdi." diyen Arslan, "Toplumda infiale neden olan olaylarda bu süreç uzatılabiliyor. Bu tamamen kanundan kaynaklanan bir durum. Örnek verecek olursak bir kişi birini darp ettiğinde o da hemen bırakılıyor." dedi.

Avukat Fırat Arslan GZT'ye konuştu.
Avukat Fırat Arslan GZT'ye konuştu.

Basına yansıması kamu vicdanının rahatlaması adına gözaltı süresinin uzatılmasının mümkün olduğuna dikkati çeken Arslan, "Ama normal prosedür bu şekilde oluyor. Kanun ne diyorsa onu uyguluyorlar." şeklinde konuştu.

Mobbing sayılır mı?

Beşiktaş'ta yaşanan olayın yüzde yüz mobbing sayılacağını söyleyen Arslan şöyle konuştu:

"Burada önemli olan kameralara yansıması, bildiğim ve incelediğim kadarıyla da karşı tarafta suçlamaları kabul ediyor. O nedenle bu olay mobbing sayılır. Ağır psikolojik baskı hatta daha ötesinde bir durum söz konusu."

Ne ceza alabilir?

Mağdur kadının ceza boyutunda şikayetçi olduğunu belirten Arslan, "şüpheli hakkında soruşturma açılacak soruşturmanın sonucunda da ceza alacaktır. Ben ceza alacağı kanaatindeyim çünkü olay sabit, görüntüler sabit, bir de şüpheli olayı kabul ediyor. Ceza çıktıktan sonra da maddi ve manevi tazminat davası açabilir." dedi.

Arşiv
Arşiv

Suçlamaları kabul etmeseydi ne olurdu?

Avukat Fırat Arslan kamera kayıtlarının önemine ilişkin şöyle konuştu:

"Kabul etmeseydi değişen bir şey olmazdı çünkü kameralara yansımış, basına yansımış. Kamera görüntüleri montaj olmadığı sürece bunu inkar etmesinin de bir mantığı yok zaten.

Maddi manevi tazminat davası nasıl uygulanıyor?

Maddi manevi tazminat davalarında uygulama şöyle oluyor, ceza soruşturması tamamlanıyor. Ceza soruşturmasından sonra mahkeme kamu davası açıyor o kişi sanık oluyor, sanık olduktan sonra mahkeme bir cezaya hükmediyor. Cezanın açıklanmasının ardından maddi manevi tazminat davası için de süreç başlamış oluyor. Beraat etme ihtimaline karşı maddi manevi tazminat davaları genel olarak daha sonra açılır."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >