Berlin'e davet edilmeyen Yunanistan'dan tepki: Büyük kayıp

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Berlin'de 19 Ocak Pazar günü düzenlenecek Libya Konferansı'na Yunanistan'ın davet edilmediğini belirterek, Atina'nın bu durumu anlayamadığını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, başta Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri olmak üzere uluslararası örgütleri, Libya'daki tarafları ve 11 ülke liderini 19 Ocak'ta düzenlenecek Libya Konferansı'na davet etmişti. Yunan hükümeti konferansa davet edilmediklerini belirterek dışişleri politikaları için büyük kayıp olduğunu açıkladı.

11 ülke lideri davet edildi

ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı, BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in de konferansa davet edildiği bildirilmişti.

Türkiye ile UMH arasında imzalanan anlaşmaya tepki göstermişti

  • Yunanistan, AB'yi arkasına alarak Türkiye ile UMH arasında imzalanan deniz yetki sınırlandırma anlaşmasına yoğun tepki göstermiş ve süreçte başat aktör olmaya çalışmıştı.

"Büyük kayıp"

Ana muhalefet Radikal Sol İttifak Partisi (SYRİZA), "Alman Başbakanı'nın Berlin Konferansı'na Yunanistan'ı değil de Cezayir ve Kongo gibi ülkeleri davet etmesi, dışişleri politikamız için büyük bir kayıp." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >