Beyaz Saray'daki toplantıdan sonuç çıkmadı: Hükümetin kilitleri açılmadı

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Amerika’da hükümetin kısmen kapanması krizinde 12’inci güne girilirken, Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler Beyaz Saray’da sınır güvenliği konusunda bir brifinge katıldı. Toplantıdan hükümetin tekrar açılmasına yönelik bir sonuç çıkmadı. Trump’ın kongre üyelerini hükümetin kapanması krizini görüşmek üzere yarın tekrar Beyaz Saray’a davet ettiği öğrenildi.

Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler Beyaz Saray’da sınır güvenliği konusunda bir brifinge katıldı. Kritik toplantıda ilerleme sağlanamadı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kongre üyelerini hükümetin kapanması krizi ve sınır güvenliği konusunda yarın tekrar Beyaz Saray’a davet ettiği öğrenildi.

Brifingin ardından açıklamalarda bulunan Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in lideri Kevin McCarthy, Trump’ın krize bir çözüm getirmeyi istediğine inandığını belirtti.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in lideri Kevin McCarthy, toplantının ardından basına açıklamalar yaptı.
Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in lideri Kevin McCarthy, toplantının ardından basına açıklamalar yaptı.

McCarthy, ABD-Meksika sınırına duvar inşası projesine bütçe ayrılması talebi konusunda Cuma günü yapılacak toplantıda Demokratlar'ın karşı öneri getirmesini umduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi McCarthy "Umarız Cuma günü bir noktaya varabileceğiz" ifadesini kullandı.

“Hükümetin tekrar açılmasını sağlamak istiyoruz”

McCarthy sözlerine şöyle devam etti:

  • "Başkan bizden Cuma günü geri gelmemizi istedi. Sınır boyunca bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Bu sorunu çözmek istiyoruz. Hükümetin tekrar açılmasını sağlamak istiyoruz. Nihayetinde Başkan da bu konuyu çözmek istiyor"
Toplantıda İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin sınıra duvar ihtiyacı konusunda brifing verdiği belirtildi.
Toplantıda İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin sınıra duvar ihtiyacı konusunda brifing verdiği belirtildi.

Demokrat liderler ABD Başkanı Trump’a tepkili

Toplantıya katılan Demokrat liderlerse, Başkan Trump'a federal hükümeti tekrar açacak tasarıları destekleme çağrısında bulundu ve Trump'ı sınıra duvar inşası için verdiği mücadelede Amerikan halkını "rehin" almakla suçladı.

Beyaz Saray'daki brifinge Demokratlar adına, Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı olması beklenen Nancy Pelosi(solda) ve Senato'daki Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer (sağda)katıldı.
Beyaz Saray'daki brifinge Demokratlar adına, Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı olması beklenen Nancy Pelosi(solda) ve Senato'daki Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer (sağda)katıldı.

Toplantıda hükümetin kapanması krizine çözüm noktasında herhangi bir ilerleme olmadığı kaydedildi.

Demokratlar, Perşembe günü yeni yasama yılının başlamasıyla resmen çoğunluk parti konumuna geçecekleri Temsilciler Meclisi'nde ilk gün hükümeti yeniden açacak tasarıları oylamaya sunmaya hazırlanıyor.

Schumer, Trump'ın tasarılara karşı çıkmak için "iyi bir gerekçe" sunmadığını belirtirken, Trump ve Cumhuriyetçiler'in "üzerlerinde baskıyı hissettiğini" savundu.

Ne olmuştu?

Kongre’de bir harcama tasarısı üzerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle federal hükümetin bazı dairelerine 22 Aralık’ta kaynak akışı durmuştu.

 Hükümetin kapatılması ile personel eksikliğinden tuvaletler taştı, Joshua Tree National Park’a a kilit vurulmak zorunda kalındı.
Hükümetin kapatılması ile personel eksikliğinden tuvaletler taştı, Joshua Tree National Park’a a kilit vurulmak zorunda kalındı.

Anlaşmanın önünü tıkayan engelse Trump’ın ABD-Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar. Trump duvar için Kongre’nin 5 milyar dolar bütçe çıkarmasını isterken, Kongre’deki Demokratlar ise buna karşı.

  • Toplam 800.000 federal çalışanın büyük çoğunluğu ya zorunlu izne çıkartıldı ya da 21 Aralık'tan bu yana hiçbir ücret almadan çalışıyor. Federal çalışanlar hükümet tekrar açılıncaya kadar bir sonraki maaş çekini alamayacak.

Pazartesi günü, federal işçileri temsil eden bir sendika , hükümeti bazı çalışanların ücret ödemeden çalıştırılmasının engellemesi için dava açtı.

Kritik toplantıya kimler katıldı?

Brifing, Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk parti konumuna geri döndüğü yeni yasama yılının başlamasından bir gün önce yapıldı.

Toplantıya Cumhuriyetçiler adına, Senato’daki Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ve Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in lider kadrosundan Kevin McCarthy ve Steve Scalise katıldı.

Demokrat lider Nancy Pelosi
Demokrat lider Nancy Pelosi

Demokrat lider Pelosi yaptığı açıklamada, Demokratlar’ın Kongre’nin açılacağı Perşembe günü “Trump kapanması” olarak adlandırdığı hükümetin kapanması krizini sona erdirmek için tasarılar geçireceklerini açıklamıştı.

Pelosi kaleme aldığı bir mektupta, “Cumhuriyetçiler’e ‘evet’ demeleri için fırsat veriyoruz.

Senato’daki Cumhuriyetçiler bu tasarıyı zaten desteklemişlerdi ve eğer şimdi reddederlerse Başkan’ın görevi süresindeki üçüncü hükümet kapanmasının yol açtığı kaos ve yıkımda tam bir suç ortağı haline dönüşecekler” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders: Demokratların girişimleri sonuçsuz kalır

Beyaz Saray’ın Kongre liderlerine daveti, Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın hükümeti yeniden açmaya yönelik planlarını açıklamasının ertesinde geldi. Demokratlar’ın planı sınıra duvar inşası için para ayırmıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders
Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders

Demokratlar’ın planına yanıt veren Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, bunu “umutsuz bir girişim” olarak niteledi ve hükümetin yeniden açılmasını sağlamayacağını belirtti.

Sanders, “Çünkü sınırı güvenli hale getirmiyor ve diğer ülkelerin ihtiyaçlarını bizim kendi halkımızın ihtiyaçlarının üzerinde tutuyor” diye konuştu.

“Duvar olmadan sınır güvenliği olmaz”

ABD Başkanı Trump da Demokratlar üzerindeki baskısını sürdürüyor. Trump dün Twitter’da paylaştığı mesajda, “Tahmin ettiğim gibi, Demokratlar yeni duvar için para ayırmadı. Çok yaratıcı. Sorun şu ki, duvar olmadan gerçek anlamda sınır güvenliği olmaz. Ülkemiz nihayet güçlü ve emniyetli bir güney sınırına sahip olmalı” diye yazmıştı.

Ancak Trump daha sonra taktik değiştirdiği şeklinde yorumlanan bir hamleyle Pelosi’ye, “Sınır güvenliği, duvar ve kapanma Nancy Pelosi’nin başkan olarak başlamak istediği konular değil. Bir anlaşma yapalım mı?” diye seslendi.

Senato’da Demokratların düzenlemesi gündeme alınır mı?

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’nun Demokratlar’ın geçireceği düzenlemeyi gündeme alıp almayacağı ya da Trump’ın imzalayıp imzalamayacağı net değil. McConnell’ın sözcüsü Donald Stewart da Senato’daki Cumhuriyetçiler’in Trump’ın desteğini almadan bir adım atmayacağını söyledi.

  • Stewart, “Çok basit: Senato Başkan’ın imza atmayacağı bir şeyi onun masasına göndermeyecek” dedi. Sembolik olsa da Temsilciler Meclisi’nin kabul etmesi beklenen tasarılar Başkan Trump üzerinde yeni baskı unsuru oluşturabilir. Ancak yönetim yetkilileri, Trump’ın krize çözüm bulmada acele etmediğini söyledi. İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, Trump’ın kamuoyunun kendisinin tarafında olduğuna, en azından kendi tabanının desteğini aldığına inandığını belirtti.

Demokratların hazırladığı pakette neler var?

Demokratlar’ın hazırladığı paket, İç Güvenlik Bakanlığı’nı 8 Şubat’a kadar geçici olarak mevcut düzeyde fonlamayı öngörüyor. Düzenleme sınır güvenliği için 1,3 milyar dolar ayırıyor. Bu rakam Trump’ın duvar için istediği 5 milyar doların çok altında. Pakette ayrıca, hükümetin kapanmasından etkilenen diğer bakanlıklar ve dairelerin de mali yılın sona ereceği 30 Eylül’e kadar kaynak sağlanmasını içeren ayrı bir düzenleme yer alıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >