Biden'ın yemin töreni öncesi ABD'de son durum nedir?

Washington DC'de görevlendirilen 25 bin asker tek tek ayrıntılı bir taramadan geçiriliyor
Washington DC'de görevlendirilen 25 bin asker tek tek ayrıntılı bir taramadan geçiriliyor

ABD 20 Ocak'ta gerçekleşecek yemin törenine hazırlanıyor. Bu yılın diğer devir teslimlerinden farkı ise salgın nedeniyle kısıtlı katılım imkanı ve tabii ki Trump'ın seçim sonuçlarını kabul etmemesiyle tetiklediği şiddet olayları oldu. Biden'ın koltuğu devralacağı yemin törenine son 30 saat kala ortam gerilmeye devam ediyor.

İÇİNDEKİLER

ABD tarihinin en kaotik seçim dönemini güvenlik endişesi ve çalkantılı siyasi atmosferiyle 'farklı' bir yemin töreni takip ediyor.

Başkan Donald Trump siyasi çizgisine dair atabildiği son adımları atıyor, kabinesi ve ekibinin desteğini kaybediyor.

Öte yandan Seçilmiş Başkan Joe Biden'ın yemin törenine dair ayrıntılar yavaş yavaş belli oluyor.

Törene yaklaşık 30 saat kala ABD'deki son durumu derledik:

Trump'ın son hamleleri

Fox News'un aktardığına göre Başkan Trump 50-100 kişinin cezalarını hafifletmeyi planlıyor. Bu kişiler arasında affedilecekler de mevcut.

Yemin törenine katılmayı planlamayan Trump COVID-19 salgını nedeniyle bazı ülkelere getirilen uçuş yasağını iptal eden kararnameyi imzaladı. Seçilmiş Başkan Biden'ın ise bu yasağı yeniden yürürlüğe koyacağı bildirildi.

Öte yandan Adalet Bakanı Barr 6 Ocak'taki Kongre baskınına "seçimi sorgulamanın" neden olduğunu belirterek Trump'ı hedef gösteren bir açıklama yapmış oldu. Ancak Barr ifadelerinde özellikle Trump'ı belirtmekten kaçındı.

Salgın gölgesinde yemin töreni

COVID-19 salgını nedeniyle yemin törenine katılım sınırlı sayıda olacak. Ayrıca ABD'lilerden bulundukları yerleri terk etmemeleri ve başkent Washington'a gelmemeleri istendi.

Washington'da 25 bin asker teyakkuzda olacak. Ayrıca National Mall ve Washington Anıtı gibi ana noktalar geçici süreyle kapatıldı. Pentagon ve FBI görev yapacak askerleri de bir iç soruşturmaya tabi tutuyor. Uygulamanın her zamanki gibi işlediği belirtiliyor ancak soruşturmanın derinliğinin ülkenin şu anki atmosferiyle ilgili olduğu açık.

Kutlamaların çoğunun sanal ortamda gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye saatiyle 20 Ocak 20.00'de Biden ve yardımcısı Kamala Harris'in yemin etmesi bekleniyor.

Biden'ın ilk günü nasıl geçecek?

Çarşamba günü itibariyle ABD Başkanı olacak Biden ilk iş gününde Trump'ın yürürlüğe koyduğu başkanlık kararnamelerinden bazılarını iptal edecek ve eski uygulamalara dönecek. Bunlar arasında bazı Müslüman ülkelere getirilen vize yasağı var. Biden ayrıca ABD'nin Paris İklim Anlaşması'na da geri döneceğini açıkladı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >