Bilderberg toplantıları hakkında ne biliyoruz?

Bilderberg toplantılarına yönelik her yıl protesto gösterisi düzenleniyor.
Bilderberg toplantılarına yönelik her yıl protesto gösterisi düzenleniyor.

Bilderberg toplantıları karar verici düzeydeki Batılı güçlü politikacı, işadamı, yönetici ve gazetecilerin 1954 yılından bu yana küresel sorunları görüşmek üzere buluştuğu yarı gizli bir tartışma forumu olarak tanımlanıyor.

Toplantılarda katılımcılar burada elde ettikleri bilgileri kullanmakta serbest; fakat bunu konuşmacıların kimliğini, bağlı bulunduğu kuruluşu veya herhangi bir kişinin adını açıklamadan yapmak zorunda.

Bilderberg toplantılarına ilişkin en yaygın teorilerden biri de, Batılı liderlerin Bilderberg'de özel görüşmelerle seçildiği iddiası. Bilderberg'in gizli kimliğine karşı çıkanlar, komplo teorisyenleri ve "İlluminati gözlemcileri" adlı gruplar her yıl toplantılara ev sahipliği yapan yerde protesto gösterisi düzenliyor.

Bilderberg toplantıları bu yıl İsviçre'nin Montrö kentindeki Montrö Palas Otel'de 30 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arası düzenleniyor.

Birçok komplo teorisine konu olan her yıl yapılan Bilderberg toplantıları bu yıl İsviçre'nin Montrö kentindeki Montrö Palas Otel'de 30 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arası düzenleniyor.

Toplantılara dünyada birçok ülkeden liderler ile sanayi, finans, akademi ve medya sektöründen 130 seçkin konuk davet edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner İsviçre ve Fransa ekonomi bakanları, Almanya Hristiyan Demokratların lideri Annegret Kramp-Karrenbauer ve Zürih merkezli Credit Suisse bankasının CEO'sunun da katılımcılar arasında olduğu "gizli" toplantıların gündemini bu yıl iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, Brexit, Çin, Rusya, kapitalizmin geleceği ve sosyal medyada örgütlenme gibi konu başlıkları oluşturuyor.

 Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve eşi Susan, yıllık Bilderberg Toplantısı için İsviçre'ye gitmek üzere uçağa biniyor.
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve eşi Susan, yıllık Bilderberg Toplantısı için İsviçre'ye gitmek üzere uçağa biniyor.
  • İlk toplantısını 1954 yılında yapan Bilderberg Grubu’nun kurucuları Lord Denis Healey, Joseph Retinger, David Rockeffeller ve Hollanda Prensi Bernard’tı.
  • İlk toplantıda amaç İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD-Avrupa ilişkilerini geliştirip, küresel bir çatışmanın tekrarlanmasını önlemekti.

  • Bilderberg adını, 1954’te toplantının yapıldığı otelden alıyor. Toplantılar yılda bir kez yapılıyor ve 2.5 gün sürüyor.

 David Rockeffeller da Bilderberg Grubu’nun kurucuları arasında yer alıyor.
David Rockeffeller da Bilderberg Grubu’nun kurucuları arasında yer alıyor.

Toplantılara genel olarak kimler davet ediliyor?

Konferansa davet edilenler bilinenin aksine sadece kariyerinde zaten zirveye çıkmış olanlar değil. Nitekim eski ABD Başkanı Bill Clinton 1991'de toplantılara katıldığında, bırakın Beyaz Saray'da George W Bush'un yerini alacağı, Demokrat Parti'nin başkan adaylığını kazanıp kazanmayacağı bile belli değildi. Clinton 1992'de ABD Başkanı seçildi.

Bilderberg Grubu toplantıları, gösterilere yol açıyor.
Bilderberg Grubu toplantıları, gösterilere yol açıyor.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair da 1993'te toplantılara davet edildiğinde, henüz İşçi Partisi lideri bile seçilmemişti. John Smith'in ertesi yıl ölümünün ardından Blair partinin başına geçti. 1997'de İngiltere Başbakanı seçildi.

Toplantıdaki kurallar neler?

Gündem ve katılımcıların isimlerinin dışında toplantıya dair çok az şey biliniyor. Chatham House Kuralı altında gerçekleştirilen toplantıda katılımcılar burada elde ettikleri bilgileri kullanmakta serbest; ancak bunu konuşmacıların kimliğini, bağlı bulunduğu kuruluşu veya herhangi bir kişinin adını açıklamadan yapmak zorunda.

Toplantılarda hiç tutanak tutulmuyor ve hiçbir rapor yazılmıyor.Bundan dolayı toplantı çok daha esrarengiz bir hale geliyor.

Komplo teorisyenleri ayrıca, söz konusu toplantıların 'Yeni Dünya Düzeni' olarak tanımlanan bir fikrin insanlara empoze edilmeye çalışıldığının kanıtı olduğunu savunuyor. En yaygın teorilerden biri de, Batılı liderlerin Bilderberg'de özel görüşmelerle seçildiği iddiası.

Bilderberg'in gizli kimliğine karşı çıkanlar, komplo teorisyenleri ve "İlluminati gözlemcileri" adlı gruplar her yıl toplantılara ev sahipliği yapan yerde protesto gösterisi düzenliyor.

Türkiye'de gerçekleştirilen toplantılar var mı?

Grup, 1954 yılından bu yana her yıl dünyanın çeşitli kentlerinde toplanıyor. 1959’daki toplantı İstanbul Yeşilköy’de, 1975’teki toplantı ise İzmir Çeşme’de, 2007 yılının toplantısı yine İstanbul'da gerçekleşmişti.

İsviçre'de düzenlenen bu yılki zirveye Türkiye'den Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Üniversitesi'nden Metin Sitti, Özyeğin Üniversitesi'nden Evren Balta, Koç Üniversitesi'nden Selva Demiralp gibi isimlerin katılacağı öğrenildi.

Geçen yılki Bilderberg toplantısına dair akılda kalanlar

Geçtiğimiz yıl 66'ncısı İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen Bilderberg, 'katılımcıların dünyanın karşı karşıya olduğu sorunları tartıştığı, bunun yanı sıra Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki diyaloğun teşvik edildiği bir konferans' cümlesiyle tanımlandı.

Geçtiğimiz yıl gerçekleşen toplantılara 23 ülkeden 131 davetli katıldı. Katılımcıların yaklaşık üçte ikisi Avrupa'dan, geri kalanı ise Kuzey Amerika'dan toplantılara iştirak etti.

  • Hollanda, Belçika, Sırbistan ve Estonya başbakanları geçen yılki davetlilerden bazıları.
  • NATO Genel Sekreteri ve Fransa istihbarat servisinin tepe yöneticisi de toplantıda hazır bulundu.
  • Toplantıya şirket bazında Airbus, BP, Total, Google, Vodafone ve Ryanair'in yöneticileri iştirak etti.

Toplantıda katılımcıların gündeminde jeopolitikten, teknolojik aksaklıklara, tehlikeli olarak tanımlanan güncel olaylardan ve siyasete toplam 12 başlık bulunuyordu.

İşte o konular;

Avrupa'da popülizm

Eşitsizlik sorunu

İş dünyasının geleceği

Yapay zeka

Ara seçimler öncesi ABD

Serbest ticaret

ABD'nin dünya liderliği

Rusya

Kuantum teknolojisi

Suudi Arabistan ve İran

'Gerçek ötesi' dünya

Güncel olaylar

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >