Bilgisayarınızdaki tehlike: Başkasının silahı olabilir!

Bilgisayarınızdaki tehlike: Başkasının silahı olabilir!

Günden güne artan internet kullanımı siber saldırıları da arttırırken, uzmanlar satın alınan korsan yazılımların, bilgisayarları başkasının elinde silaha dönüştürebileceği konusunda uyardı. Özellikle halka açık yerlerde internet kullanımına dikkat etmek gerekirken, evden çıkarken de modemi kapatmak gerektiği belirtiliyor.

Pek çok alanda kullanılan ve gelişimi hızla süren yapay zeka teknolojisi, siber saldırılara açık bir pozisyonda. Toplumda güvenli internet kullanımı farkındalığının oluşturulması gerektiğini söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Siber Güvenlik Merkezi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Naci Ünal, cep telefonlarına indirilen uygulamalardan, evde Wi-Fi kullanımına ve robotlara karşı yapabilecek siber saldırılara karşı birçok konuda uyarılarda bulundu.

'Ucuz programlar, virüslü olabilir!'

Bilgisayarlar için orijinal programların satın alınması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Naci Ünal, korsan yazılımların arkasında virüs ya da kötü yazılım olma ihtimalinin olduğunu belirtti. Siber güvenlik konusunda da toplumsal bilincin oluşturulması gerektiğini söyleyen Ünal, "En üst seviye toplumsal yapıyı oluşturan devlet kuruluşlarında siber güvenlik politikası oluşturulmalı ve bu politikalar uygulanmalıdır. İnternette açtığımız sayfaların güvenli olup olmadığını veya herhangi bir şey başımıza geldiğinde nereye başvuracağımızı bilmemiz gerekir. Bunun yanı sıra orijinal programlar kullanmakta önemli. Çünkü 50-60 TL olan bir program, 5-10 TL’ye alınıyor. İnsanlar genellikle ucuz olanı tercih ediyor ama bu doğru bir yaklaşım değil. Bunun arkasında mutlaka bir virüs, kötücül bir yazılım olma riski var. Siz bunu bilgisayarınıza kurduğunuzda siz de bilgisayarınızdan bu virüsü yayabiliyorsunuz. Bir anda sizin bilgisayarınız, bir başkasının elinde silaha dönüşebilir ve bundan sizin haberiniz olmaz. Bununla birlikte modemlerimizin hemen hepsi kablosuz internete giriyor şu anda. Wireless modemini evden çıkarken kimse kapatmıyor, şifresini değiştirmiyor. Şifrenizi belirlerken harfleri büyüklü, küçüklü şekilde organize etmeniz gerekiyor. Mutlaka rakamlar olmalı. Bunun yanında da değişik şekiller kullanmalıyız. Olabildiğince de şifrelerinizi uzun tutmanızda fayda var. Çünkü bilgisayarlarımıza saldıracak olanlar genellikle bizim seviyemizdeki bilgisayarla sahip olan insanlar. Zaten üst seviye bir saldırı olduysa, ona karşı bireyin yapabileceği pek bir şey yok. Bilgisayarlarımızı zombi bilgisayar haline getirilmesini en azından bu sayede engelleyebiliriz. Böylelikle farkında olmadan bizim bilgi sistemlerimizden başka yere atakları engellemiş oluruz" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >