Bilgisayarların performansını artıran 4 işlevsel yöntem

Windows 10
Windows 10

Zamanla yavaşlayan ve eski performansını kaybeden Windows 10 yüklü bilgisayarları yalnızca beş dakika içinde daha hızlı çalıştırabilmek mümkün. İşte bilgisayarları hızlandıran 4 basit ama işlevsel yöntem...

Microsoft'un üç yıl önce piyasaya sürdüğü Windows 10 işletim sistemi her güncellemeyle yeni yetenekler kazanırken; gerçekleştirilen ufak ayarlar sayesinde çok daha efektif bir kullanıma imkan tanıyor. Hatta işletim sisteminde gerçekleştirilecek ufak birkaç ayar sayesinde bilgisayarın çok daha hızlı çalışması sağlanabiliyor. İşte beş dakika içinde Windows 10 yüklü bilgisayarı hızlandıran 4 basit ama işlevsel yöntem...

Bilgisayar başlarken çalışan uygulamaları seçin
Gerek Windows 10 gerekse diğer tüm işletim sistemlerinde başlangıç uygulamalarını seçerek sistemin çok daha hızlı açılması sağlanabiliyor. Üstelik bu işlem yalnızca başlangıçta değil, sistemi kullanırken de önemli bir performans artışı sağlıyor. Ufak bir ayar sayesinde Windows 10 sistemlerde başlangıçtaki uygulamaları seçebilmek mümkün. Bunun için ilk olarak Başlat > Görev Yöneticisi > Başlangıç kısmına erişmek gerekiyor. Bu ekranda yer alan uygulamalar sistem açıldığında otomatik olarak başlıyor; kullanılmayan uygulamaları bu listeden seçerek "Devre Dışı Bırak" olarak işaretlemek kâfi. Akabinde sistem açılışında "gereksiz" uygulamalar başlamıyor ve genel bir performans artışı sağlanıyor.
Bilgisayar başlarken çalışan uygulamaları seçin Gerek Windows 10 gerekse diğer tüm işletim sistemlerinde başlangıç uygulamalarını seçerek sistemin çok daha hızlı açılması sağlanabiliyor. Üstelik bu işlem yalnızca başlangıçta değil, sistemi kullanırken de önemli bir performans artışı sağlıyor. Ufak bir ayar sayesinde Windows 10 sistemlerde başlangıçtaki uygulamaları seçebilmek mümkün. Bunun için ilk olarak Başlat > Görev Yöneticisi > Başlangıç kısmına erişmek gerekiyor. Bu ekranda yer alan uygulamalar sistem açıldığında otomatik olarak başlıyor; kullanılmayan uygulamaları bu listeden seçerek "Devre Dışı Bırak" olarak işaretlemek kâfi. Akabinde sistem açılışında "gereksiz" uygulamalar başlamıyor ve genel bir performans artışı sağlanıyor.
Kullanılmayan uygulamaları kaldırın
Windows sistemlerde kullanılmayan uygulamaların sisteme doğrudan zarar verdiğini söylemek mümkün değil. Ancak bellek ve sabit diski rahatlatmak için bu tip uygulamaları da kaldırmak avantaj sağlıyor.Kullanılmayan uygulamaları kaldırmak için Başlat > Denetim Masası > Programlar ve Özellikler kısmına erişmek gerekiyor. Ardından bu ekran üzerinden kullanılmayan uygulamaları seçerek "Kaldır" düğmesiyle uygulamaları pasif hale getirmek mümkün.
Kullanılmayan uygulamaları kaldırın Windows sistemlerde kullanılmayan uygulamaların sisteme doğrudan zarar verdiğini söylemek mümkün değil. Ancak bellek ve sabit diski rahatlatmak için bu tip uygulamaları da kaldırmak avantaj sağlıyor.Kullanılmayan uygulamaları kaldırmak için Başlat > Denetim Masası > Programlar ve Özellikler kısmına erişmek gerekiyor. Ardından bu ekran üzerinden kullanılmayan uygulamaları seçerek "Kaldır" düğmesiyle uygulamaları pasif hale getirmek mümkün.
Arka planda çalışan uygulamaları devre dışı bırakın
Diğer iki maddede olduğu gibi arka planda çalışan uygulamalar da yine saniyeler içinde devre dışı bırakılabiliyor. Windows 10'da arka plan uygulamalarını pasif hale getirmek için Başlat > Ayarlar > Gizlilik > Arka plan uygulamaları bölümüne erişmek yeterli. Az önce gerçekleştirilen işlemlerde olduğu gibi buradaki uygulama ve servisleri de sınırlandırıp performans artışı sağlanabiliyor.
Arka planda çalışan uygulamaları devre dışı bırakın Diğer iki maddede olduğu gibi arka planda çalışan uygulamalar da yine saniyeler içinde devre dışı bırakılabiliyor. Windows 10'da arka plan uygulamalarını pasif hale getirmek için Başlat > Ayarlar > Gizlilik > Arka plan uygulamaları bölümüne erişmek yeterli. Az önce gerçekleştirilen işlemlerde olduğu gibi buradaki uygulama ve servisleri de sınırlandırıp performans artışı sağlanabiliyor.
Diskleri temizleyin
Microsoft'un Windows 10'da sunduğu dahili disk temizleme uygulaması gayet başarılı. Dolayısıyla gereksiz olarak tanımlanabilecek verileri silerek performans artışı sağlanabiliyor. Windows 10'da disk temizleme işlemini gerçekleştirmek için Dosya Gezgini'nde herhangi bir sürücüye sağ tıklayıp "Özellikler" ve ardından "Disk Temizleme"ye tıklayarak ilgili bölüme erişilebiliyor. Bu bölümden sistem belleği dökümüne ve geçici internet dosyalarına veda ederek performansta bir tık iyileştirme katedebilmek mümkün.
Diskleri temizleyin Microsoft'un Windows 10'da sunduğu dahili disk temizleme uygulaması gayet başarılı. Dolayısıyla gereksiz olarak tanımlanabilecek verileri silerek performans artışı sağlanabiliyor. Windows 10'da disk temizleme işlemini gerçekleştirmek için Dosya Gezgini'nde herhangi bir sürücüye sağ tıklayıp "Özellikler" ve ardından "Disk Temizleme"ye tıklayarak ilgili bölüme erişilebiliyor. Bu bölümden sistem belleği dökümüne ve geçici internet dosyalarına veda ederek performansta bir tık iyileştirme katedebilmek mümkün.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >