Bilim adamları kesin sonucu açıkladı: Kedilerin kökeni Türkiye!

kedi
kedi

Norveç Oslo Üniversitesi ve İngiltere York Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla birlikte evcil kedilerin kökeninin Türkiye olduğu ortaya çıktı.

Nature Ecology & Evolution dergisi, yaptığı araştırmalar neticesinde yayınladığı yeni analizle birlikte günümüzdeki kedilerin aslında iki esas genetik soydan geldiğini netleştirdi. Uzmanlara göre günümüzdeki kedilerin atası Afrika yaban kedileri. Hatta araştırmalara göre bu kediler Anadolu'dan tam olarak 10.000 yıl önce dünyayayayılmış durumda.

Norveç Oslo Üniversitesi ve İngiltere York Üniversitesi'nin ortak çalışmasından ortaya çıkan sonuçlara göre bilim insanlarına göre kediler çiftçilerin yakında zaman geçirerek zamanla evcilleşti. İkinci genetik soy ise Antik Mısır'a kadar uzanıyor.

Araştırmalar sonucunda varılan kanı: Evcil kediler genlerinin büyük bir kısmını antik Mısır ve Türkiye'den alıyor.
Araştırmalar sonucunda varılan kanı: Evcil kediler genlerinin büyük bir kısmını antik Mısır ve Türkiye'den alıyor.

Ancak, MÖ 800'de bulunan kalıntılara bakıldığında bu kedilerin Akdeniz'de hızla yaygınlaştığının da altı çiziliyor. 7.Yüzyılda Baltık Denizi'nde ölen bir kedinin incelenmesiyle bu kanının doğruluğu da ortaya çıkıyor. Zira Baltık Denizi'ndeki kedi, Mısır kökenli kedilerle aynı genlere sahip.

Konuyla alakalı kapsamlı araştırmalar devam ederken şu ana kadar gerçekleştirilen genetik incelemeler sonrasında uzmanların görüşü aynı: Evcilkediler genlerini ağırlıklı olarak antik Mısır ve Türkiye'den alıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >