Bilim adamları yanmayan ve ıslanmayan kumaş tasarladı

Kumaş
Kumaş

Amerikalı bilim adamları suya, ateşe ve basınca dayanıklı özel bir kumaş maddesi tasarladı. Yakın zamanda bu tip kıyafetlerin askeri alanda kullanılması bekleniyor.

Birkaç yıl önce çıkan ilk akıllı saat, akıllı bileklik, VR cihazları ve diğer giyilebilir ürünlerle yeni bir çağ açılmış oldu. Artık yeni nesil teknolojik cihazların büyük bir bölümü "giyilebilir" formunda üretiliyor. Bu kategoriye özel olarak atılan adımlar, önümüzdeki süreçlerde giyilebilir ürünlerin hayatımızda çok daha büyük önem arz edeceğini kanıtlar nitelikte. Yaşanan değişim ve süreçle birlikte kıyafetlerin de güncellenmesi bekleniyor.

Michigan Üniversitesi, su geçirmeyen ve ateşten hiçbir şekilde etkilenmeyen özel bir kumaş tasarladı. Üstelik bu özel kumaş, radyasyon dahil hiçbir ışıktan da etkilenmiyor. Florin katkılı esnek maddelerden üretilen kumaş, yüzeyine damlatılan sıvı maddeleri geri itiyor.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Doç. Dr Anish Tuteja'nın açıklaması ise şöyle: "Geçtiğimiz 30 yılda üretilmeye çalışılan bir kumaşı ürettik. Üretilen bu süper kumaş sayesinde, yeni araştırmaların önü açılacak. Bu sayede süper kumaşları günlük hayatımızda daha ucuz ve ulaşılabilir hale gelecek." Bu tip özel kumaşlarla üretilen kıyafetlerin yakın zamanda askeri uzay araştırmalarında kullanılması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >