Bilim insanları evrendeki en büyük sırlardan birini keşfetmeye yakın: Ekipte Türk fizikçi de var

CERN'de karanlık maddenin izini arayan deney sonuçlarının açıklandığı bilim insanı grubunda, ODTÜ'den Doç. Dr. Demirköz'ün liderliğindeki bir Türk fizikçi ekibi de yer aldı.

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AMS olarak adlandırılan 7 ton ağırlığındaki dedektörün, Mayıs 2011'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) monte edilerek faaliyete geçtiğini, AMS'in elde ettiği verilerle ilk kez evrendeki en büyük sırlardan birini keşfetmeye biraz daha yaklaşıldığını söyledi.

ODTÜ'nün de içinde bulunduğu AMS deneyinden elde edilen bilim dünyasında heyecan yaratan sonuçların dün CERN'de açıklandığını bildiren Demirköz, AMS deneylerine 15 ülkeden birçok üniversite ve araştırma merkezinin katıldığını, Türkiye'den ise kendisinin liderliğindeki ekibin deneyde yer aldığını bildirdi.



5 yıl içinde kesinleşecek
AMS Kolaborasyonu'nun açıklamasında AMS deneyinde elektron, pozitron, proton, helyum, oksijen ve karbon tayflarının ölçümü sonucu, bu tayfların tek bir üssel dağılımla açıklanamayacağının da ortaya konulduğunu aktaran Demirköz, açıklamada şu ifadelerin yer aldığını anlattı: "Ayrıca, uzaydaki pozitronların elektronlara olan oranında yüksek enerjilerde ilk kez gözlemlenen düşüş, karanlık maddenin izinin kuvvetlenmesi anlamına geliyor. Gökadamızdaki yüksek manyetik alana sahip, dönen nötron yıldızları olan pulsarlardan da kaynaklı olabilecek bu sinyalin, karanlık maddeden kaynaklı olup olmadığı 5 yıl içinde kesinleşecek. İlk tahminler, eğer karanlık madde senaryosu doğruysa, karanlık maddenin 1TeV civarında bir kütlesi olması demek."

Demirköz, CERN'den canlı yayınlanan sempozyumda, ilk kez karşıt helyum çekirdeklerinin AMS'in içinde gözlemlendiğini ancak bu sinyalin güçlenmesi için daha çok veriye ihtiyaç duyulduğu belirtti.






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >