Bilim insanları hücreleri gençleştirmenin yöntemini buldu: Canlı ömrü uzayacak

Bilim kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız ve insanlığın hayalini kurduğu hücreleri gençleştiren yöntem sonunda gerçek oluyor.

Hani filmlerde hep görürüz ya, çirkin cadı bir sıvı içer ve bir anda gençleşir. Tam olarak böyle değil ama hücreleri gençleştirmek için yapılan çalışmalarda önemli sonuçlara ulaşıldı. Salk Biyoloji Çalışmaları Ensitisü'nde çalışmalarını sürdüren bilim insanları verdikleri emeğin karşılığını aldılar.

Bilim insanları, yaşlanan hücreleri yeniden programlama tekniği uygulayarak pluripotent kök hücreye dönüştürdüler. Fareler üzerinde yapılan deneylerde bilim insanları, deney farelerinin ömrünü yüzde 30 oranında uzatmayı başarabildi. Pluripotent kök hücreler istenildiği zaman normal hücrelere dönüştürülebiliyor. Bu sayede yaşlılıkta görülen birçok etki ortadan kaldırılabiliyor.

Bilim insanları, bu yöntem sayesinde hücrelerin gençleştirilebileceğini ve hücrelerin yaşama ömrünün arttırılabileceğini açıkladılar. Ancak bu yöntemin fiziksel görünüşe etkisinin olup olmayacağı konusunda bir şey söylemek için henüz çok erken.





Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >