Bilim insanlarından 'aşı' açıklaması: Kısmi koruma sağlayabilir

Arşiv
Arşiv

İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nin maymunların üzerinde denediği aşı çalışmasında önemli sonuçlar ortaya çıktı. Bilim insanları deneylerin sonucuna göre, koronavirüs aşısının kısmi koruma sağlayabileceğini vurguladı. Aşı denemelerinin yakın zamanda insanlar üzerinde de denenmesi bekleniyor.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına ilişkin bir çok ülke aşı geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

"Kısmi koruma sağlayabilir"

Bilim insanları, Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği koronavirüs aşısının fareler ve makak maymunları üzerinde yapılan deneyler sonucu insan üzerinde yalnızca 'kısmi koruma' sağlayabileceğini söyledi. Maymunlar üzerinde gerçekleşen deneyde, aşılanmış maymunların bir süre sonra yeniden enfekte olduğu ve virüs miktarında aşılanmamış maymunlara kıyasla bir azalış olmadığı belirtildi. Aşı denemelerinin yakın zamanda insanlar üzerinde de denenmesi bekleniyor.

Çalışmaya 130 milyon sterlin destek verilmişti

İngiliz hükümeti koronavirüs aşısı çalışmaları için 130 milyon sterlinlik destek paketini açıklamış, Oxford Üniversitesi'nin ilaç firması AstraZeneca ile 100 milyon doz üretim için anlaştığı ve ilk 30 milyonun Eylül ayına kadar İngiltere içinde dağıtılması kararının alındığı belirtilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >