Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Çin'den getirilen tanı kitleri hatalı

Çin'den büyük umutlarla getirilen koronavirüs test kitleri hayal kırıklığı yarattı
Çin'den büyük umutlarla getirilen koronavirüs test kitleri hayal kırıklığı yarattı

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara koronavirüsü tedavisinde kullanılması adına Çin'den getirilen test kitleriyle ilgili "Test kitleri büyük bir oranda doğru sonucu vermiyor. Türkiye ikinci ve üçüncü bir sevkiyat gerçekleştirmeyecek" dedi.

Dünya geneline yayılan koronavirüs salgını için Türkiye'de de üst düzey önlemler alınmaya devam ediliyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Çin'den getirilen koronavirüs test kitlerinin yanılma payının yüksek olduğu gerekçesiyle kullanıma sokulmadığını söyledi.

"Yanılma payı çok yüksek"

Ateş Kara, Çin'den gelen testlerle ilgili ise çarpıcı bir bilgi paylaştı.

Çin'den gelen testlerin yanılma payının yüksek olduğunu belirten Kara, "Çin'den alınan hızlı testi aldık, testi denedik. Yanılma payı yüksek diye kullanıma sokmadık. İspanya'nın en büyük hatası bu oldu, test etmeden kullanıma soktular. İspanya sağlık bakanı da çıktı, özür diledi" şeklinde konuştu.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara

Yerli tanı kiti geliştirildi

  • Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs tüm dünya için tehdit oluşturmaya devam ederken, Tük Bilim insanları yerli tanı kiti çalışmalarına başladı. Ankara’da faaliyet gösteren bir biyoteknoloji firması da COVID-19’un teşhisine yönelik bir tanı kiti geliştirdi. Üretimi 3 aşamadan oluşan kit, hastanın durumuna göre 10 ile 20 dakika arasında sonuç verirken, yurt dışından da talep görüyor.

"Koronavirüsün düşmanı güneş ve deterjan"

Prof. Dr. Kara, virüsün düşmanlarının güneş ve deterjan olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Biz karşımızdaki düşmanı tanıdık mı? Belli bir noktaya kadar tanıdık. Nedir bu düşman? Özelliği şu ki güneşten çok etkileniyor herhangi bir detarjandan çabuk etkileniyor ve anında parçalanıyor. O nedenle de normal kullandığımız sabun ve deterjan hemen ortadan kaldırıyor."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >