Bilim Kurulu üyesi Özlü GZT'ye anlattı: COVID-19 tarama testi sonuçları ne anlama geliyor?

Arşiv
Arşiv

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü, COVID-19 tarama testi sonuçları ve sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından 'Ocak- Şubat aylarında koronavirüs geçirdim' iddiaları ile ilgili GZT'ye açıklamalarda bulundu.

Türkiye genelinde 150 bin kişiye rastgele uygulanan tarama testleri ve 'Ocak-Şubat ayında koronavirüs geçirdim' iddiaları ile ilgili Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü, GZT'ye özel değerlendirdi.

Her bin kişide 2,5 kişi taşıyıcı

Prof.Dr. Özlü, "Bu yapılan tanı testidir. Bu kişiler asemptomatik olan sağlıklı kişilerde rastgele yapılmıştır. 1000 kişide 2,5 kişi de pozitif çıkmış. Bunun anlamı şu hasta olmayan insanlar arasında her bin kişide 2,5 kişi taşıyıcı virüsü bulaştırıcı anlamına geliyor" dedi.

  • Rastgele test edilen her 1000 kişiden 2,5’inde test sonucunun pozitif çıktı. Salgın boyunca toplam vaka sayısının 223 bin 315 olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Koca, vakaların yüzde 46'sının İstanbul'da tespit edildiğine ve vefatların ise yüzde 50,2’sinin yine İstanbul’da olduğuna dikkat çekti.

Özlü'nün açıklamalarından satır başları bu şekilde;

Sokakta gördüğümüz her bin kişide 2,5’u kendisi hasta olmadığı halde semptomu olmadığı halde virüsü taşıyor ve bulaştırabilir anlamında. Türkiye’nin nüfusuna oranlarsanız 200 bin taşıyıcının olduğunu anlarız biz buradan. Yani bizim şuana kadar toplam hasta sayımız 223 bin bugüne kadar tanı konmuş. Bunların çoğu iyileşti. Dün itibarıyla aktif 17 bin hastamız var. Hasta olmadığı halde virüsü taşıyan 200 bin bulaştırabilir kişi var.

Ocak-Şubat ayında Türkiye'de tespit edilen COVID-19 vakası yok

 Prof.Dr. Tevfik Özlü
Prof.Dr. Tevfik Özlü

Ocak-Şubat ayında Türkiye’de tespit edilen vaka yok.Aralarda tek tük olabilir onu bilemiyorum ama. Bu spekülasyon bunu kanıtlayamayız. Olduğunu da olmadığını da söyleyemeyiz, bu varsayımdır.

Marttan itibaren hızlı bir artış oldu biliyorsunuz, bir gün ertesi gün bir önceki günün iki katı vaka oluyordu. Bin vaka 2 bin oluyordu. 2 bin vaka 4 bin oluyordu. Yani katlanarak giden bir vaka artışı vardı.

Ocak ve Şubat’ta pozitif vakalar olmuş olsaydı biz bu trendi o zaman görürdük. Ocak ayında Şubat ayında bu vakalar gözükürdü. Fark edilmemesi pek mümkün gelmiyor bana.

Çin'de yapılan araştırma

Çin’de yapılmış bununla ilgili yapılmış bir araştırma var. Onlar şey yapmışlar Aralık ayında ve Ocak ayında Kasım ayında grip geçiren vakaların örneklerini saklıyorlar. Örneklerin üzerinde bir daha çalışmışlar. COVID-19 çalışmışlar. Acaba biz bunlara grip dedik ama COVID-19 muydu acaba diye daha önceden grip tanısı konulmuş hastalardan alınan örneklerle COVID-19 bakmışlar çıkmamış hiçbirinde negatif çıkmış ki bunun içinde Vuhan kenti Hubey eyaleti de var. Kasım ayında Aralık ayında en çok vakaların görüldüğü eyalette bile o vakalarda görülmemiş.

Vakalar başladığında hızlıca yayılıyor ve saklı gizli kalmıyor

Dolayısıyla böyle sinsi, fark edilmeden hani bunların başlamış olması çok mümkün gibi gözükmüyor. Tek tük olgular olabilir onları yanlışlamak zor ama genel olarak başladığında toplumda hızlı bir şekilde yayılıyor ve bir şekilde ortaya çıkıyor. Bunlar saklı gizli kalmıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >