Bilim Kurulu üyesi Özlü: Maske takmayana da yanlış takana da ceza uygulanmalı

Arşiv
Arşiv

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü, kalabalık alanlarda maske kullanımının mutlaka denetlenmesi gerektiğini belirtti. İki metrelik mesafenin sağlanamadığı kalabalık alanlarda tek koruyucu aracın maske olduğunu söyleyen Özlü, "Maske kullanımı denetlenmeli ve maske takmayana ya da uyarıya rağmen yanlış takana cezai müeyyide uygulanmalı" dedi

Koronavirüs salgınından korunmak amacıyla çok sayıda ilde maske takmak zorunlu hale getirildi. Bu illerde maskesiz sokağa çıkılması halinde ceza uygulanıyor. Ancak İstanbul, Ankara gibi salgının yaygın olduğu büyükşehirlerde belirlenen caddeler, ulaşım araçları, marketler ve dükkanlar dışında böyle bir zorunluluk yok.

Maske kullanımıyla ilgili denetim ve buna yönelik mekanizmaların da belirlenmesi gerektiğini ifade eden Özlü, “Dar, kalabalık alanlarda maskesiz Kovid-19 taşıyıcısı bir kişi, orada bulunan kişileri riske atmış oluyor; onun yüzünden araçtakiler temaslı olarak 14 gün izolasyona alınabiliyor, hastalanabiliyor. Buna kimsenin hakkı yok” diye konuştu.

"Ceza verilmesi gerekiyor"

  • Otobüs gibi iki metrelik mesafenin sağlanamadığı dar ve kalabalık alanlardaki tek koruyucunun maske olduğunu söyleyen Özlü sözlerine şöyle devam etti: “Maske beni korumuyor, başkasını korumak için takıyorum. Diğerleri de takmalı ki ben kendimi koruyabileyim. Maske takmamak insanların inisiyatifine bırakılmamalı. Maske taktığında ağzı ve burnu açık kalanlar, maske takıyormuş gibi görünenlere de işlem yapılmalı. Ağız ve burnun tamamı kapatılmalı. Bu kişi uyarıldı, uyarıya rağmen maskesini takmadı. O zaman ne yapacak, nasıl hareket edecek? Bu durumu kime bildirecek? Bu süreçlerle ilgili ayrıntıların netleştirilmesi ve ilan edilmesi gerekiyor.”

"Maske ıslanınca hemen değiştirilmeli"

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, maskeye ter veya su temas ettiğinde özelliğini kaybedeceğini belirterek, "Yazın yanınızda mutlaka yedek maske taşıyın, ıslanınca hemen değiştirin" dedi.

"İki yaş üstü çocuklar da mutlaka maske takmalı"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ünay da iki yaş üstü çocukların özellikle alışveriş merkezi, market, hastane gibi kalabalık yerlerde veya sosyal mesafe kurallarına uyum sağlamakta zorluk çektikleri ortamlarda mutlaka maske takması gerektiğini söyledi. Ünay, "Maskeler ağız ve burnu tam olarak kapatacak şekilde çocuğun yüzüne uygun ebatta olmalıdır. Maskeyi takmadan önce ve çıkardıktan sonra eller yıkanmalı, yüzde maske varken ellerle yüze ve maskeye dokunulmamalıdır” diye konuştu.

Kaynak: Aydınlık

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >