Bilim Kurulu Üyesi Öztürk: Kimsenin maske takmamaya hakkı yok

Arşiv
Arşiv

Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk GZT'nin Instagram hesabında canlı yayın konuğu oldu. Öztürk, maske takmayan ve sosyal mesafe kurallarına uymayanlara tepki göstererek "Kimse kendisinde maske takmamak gibi bir hak bulamaz" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk GZT Editörü Duygu Göktürk'ün sorularını yanıtladı. Öztürk, salgın sürecinde maske takmayan ve sosyal mesafe kurallarına uymayanlara sert tepki gösterdi.

Prof. Dr. Recep Öztürk'ün açıklamalarından satır başları şöyle;

"Kimsenin maske takmamaya hakkı yok"

Artık yeni normali yaşadığımız süreçte bazı kurallara hepimiz uymak zorundayız. Kimse kendisinde maske takmamak gibi bir hak bulamaz. Sağlık çalışanları tüm gün o maskeyi takıyorsa senin 'Ben bunaldım' diyerek o maskeyi çıkarmak gibi bir lüksün yok. Bizim yeni normalimiz artık bu... Bununla yaşamayı öğreneceğiz.

Prof. Dr. Recep Öztürk
Prof. Dr. Recep Öztürk

"Gereksiz uygulamalar yalancı güven verir"

Gereksiz uygulamalar ( kamuya açık alanların püskürtme ile dezenfeksiyonu, taksilerin haftalık dezenfeksiyonu gibi....) yalancı güven verir, kaynak israfıdır ve salgını önlemede katkısı yoktur. Ben kendimi koruyorum bana bir şey olmaz diye düşünmeyin. Bana bir şey olmaz diye düşünmek bize hata yaptırır. Bu kurallara uymak zorundayız. 'Her şey normale döndü' deyip buna aldanmayın.

"Kurallara uyulmazsa süreç kısır döngüye girer"

  • Sık sık el yıkama, uygun şekilde maske takma ve fiziki mesafeyi muhafaza etmeyi içselleştirmeliyiz.

Salgınla mücadelede başarı sağlanması kurallara uymaya bağlı. Toplumda salgın yönetimi konusunda belirlenmiş kurallara özenle uyulmazsa salgınla mücadeleye zarar verilir, süreç uzar, kısır döngüye girilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >