Bilimi cebinizde taşıyın: En iyi 9 bilim uygulaması

​Bilimi cebinizde taşıyın: En iyi 9 bilim uygulaması
​Bilimi cebinizde taşıyın: En iyi 9 bilim uygulaması

İçinde bulunduğumuz çağda cep telefonları ve tabletler artık hepimizin vazgeçilmezi. Bundan 20 yıl öncesine kadar lüks olarak görülen telefonlar, günümüzde bilim dahil hayatlarımızı kolaylaştıran birçok uygulamayı bünyesinde barındırıyor.

İşte sadece astronomi değil bilimin birçok alanında işinize yarayacak uygulamalar ve keyifle oynayacağınız oyunlar...

Science Journal
Google'ın geliştirdiği ve Türkçe dil seçeneği de bulunan bu uygulama ile birçok farklı iş yapabilirsiniz. Örneğin; ortam ışığını lüks cinsinden, ortam sesini ise desibel (dB) cinsinden ölçebilirsiniz. Bunların dışında yaptığınız çeşitli gözlemleri kaydedebilir, kaydederken de notlar alabilirsiniz. Üstelik uygulama ücretsiz.
Science Journal Google'ın geliştirdiği ve Türkçe dil seçeneği de bulunan bu uygulama ile birçok farklı iş yapabilirsiniz. Örneğin; ortam ışığını lüks cinsinden, ortam sesini ise desibel (dB) cinsinden ölçebilirsiniz. Bunların dışında yaptığınız çeşitli gözlemleri kaydedebilir, kaydederken de notlar alabilirsiniz. Üstelik uygulama ücretsiz.
Redshift - Astronomy
Astronomiyle ilgili daha detaylı bir uygulama arıyorsanız iOS cihazınızı mobil planetaryuma (gökevi, gezegen evi) çeviren bu uygulamayı mutlaka indirmelisiniz. Redshift'i hareketli yıldız haritası olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca uygulama sizi, yeni keşfedilmiş gezegenlerin ve uyduların da dahil olduğu Güneş Sistemi etrafında üç boyutlu bir geziye de çıkarabilir.
Redshift - Astronomy Astronomiyle ilgili daha detaylı bir uygulama arıyorsanız iOS cihazınızı mobil planetaryuma (gökevi, gezegen evi) çeviren bu uygulamayı mutlaka indirmelisiniz. Redshift'i hareketli yıldız haritası olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca uygulama sizi, yeni keşfedilmiş gezegenlerin ve uyduların da dahil olduğu Güneş Sistemi etrafında üç boyutlu bir geziye de çıkarabilir.
NASA
NASA'nın resmi mobil uygulaması. Bu uygulama ile Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı NASA'dan gelen en yeni haberlere, resimlere ve videolara kolayca ulaşabilir, son NASA görevlerini listeleyebilir, ayrıntılarını okuyabilirsiniz. Bunlardan farklı olarak NASA TV yayınını izleyebilir hatta kendi hesabınızda yayınlayabilirsiniz.
NASA NASA'nın resmi mobil uygulaması. Bu uygulama ile Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı NASA'dan gelen en yeni haberlere, resimlere ve videolara kolayca ulaşabilir, son NASA görevlerini listeleyebilir, ayrıntılarını okuyabilirsiniz. Bunlardan farklı olarak NASA TV yayınını izleyebilir hatta kendi hesabınızda yayınlayabilirsiniz.
Plague Inc.
Keyifle oynanan ve bağımlılık yaratan bir oyun. Oyunda bulaşıcı ve öldürücü olan hastalık türlerini salgın haline getirip, tüm limanları ve hava alanlarını kullanarak dünyaya yaymaya çalışıyorsunuz. Ayrıca bu da yetmezmiş gibi hastalık bulaşan tüm insanların ölümünü hızlandırmaya çalışıyorsunuz. Tüm bunları yaparken yaydığımız virüs için geliştirilen tedavi yöntemlerine karşı virüsü güçlendirmeyi de ihmal etmemek gerekiyor.
Plague Inc. Keyifle oynanan ve bağımlılık yaratan bir oyun. Oyunda bulaşıcı ve öldürücü olan hastalık türlerini salgın haline getirip, tüm limanları ve hava alanlarını kullanarak dünyaya yaymaya çalışıyorsunuz. Ayrıca bu da yetmezmiş gibi hastalık bulaşan tüm insanların ölümünü hızlandırmaya çalışıyorsunuz. Tüm bunları yaparken yaydığımız virüs için geliştirilen tedavi yöntemlerine karşı virüsü güçlendirmeyi de ihmal etmemek gerekiyor.
ISS Detector
Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS) ve İridyum uydusunun anlık olarak nerede bulunduğunu gösterir. Ayrıca bu ikisinin sizin bulunduğunuz yerden ne zaman geçeceği ve geçerken nereye doğru bakmanız gerektiğini de size söyler.
ISS Detector Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS) ve İridyum uydusunun anlık olarak nerede bulunduğunu gösterir. Ayrıca bu ikisinin sizin bulunduğunuz yerden ne zaman geçeceği ve geçerken nereye doğru bakmanız gerektiğini de size söyler.
Stellarium
Gökyüzü harita programlarının piri, en gelişmişi. Gökyüzü meraklısı amatörlerin yanı sıra, profesyonellerin ve astrofotoğrafçıların da en önemli yardımcısı. Bugüne kadar keşfedilmiş bütün gök cisimlerini içinde barındırdığı söyleniyor.
Stellarium Gökyüzü harita programlarının piri, en gelişmişi. Gökyüzü meraklısı amatörlerin yanı sıra, profesyonellerin ve astrofotoğrafçıların da en önemli yardımcısı. Bugüne kadar keşfedilmiş bütün gök cisimlerini içinde barındırdığı söyleniyor.
EarthViewer
Google Haritalar'dan farklı olarak kullanıcılara, Dünya’nın jeolojik geçmişini, bugününü ve geleceğini keşfetme imkanı tanıyor. Kıtaların milyonlarca yıldan beri geçirdiği dönüşümün etkileşimli haritalarını ve geçmiş yüzyılların sıcaklık haritalarını da bulabilirsiniz. Hatta uygulama sayesinde gelecekte kıta kayması şeklinde yaşanabilecek tektonik hareketleri bile tahmin edebilirsiniz.
EarthViewer Google Haritalar'dan farklı olarak kullanıcılara, Dünya’nın jeolojik geçmişini, bugününü ve geleceğini keşfetme imkanı tanıyor. Kıtaların milyonlarca yıldan beri geçirdiği dönüşümün etkileşimli haritalarını ve geçmiş yüzyılların sıcaklık haritalarını da bulabilirsiniz. Hatta uygulama sayesinde gelecekte kıta kayması şeklinde yaşanabilecek tektonik hareketleri bile tahmin edebilirsiniz.
Complete Anatomy
Anatomi alanında çığır açacak bir uygulama. İnsan vücudunun ve sistemlerin etkileyici 3D görüntülerinin yanı sıra notlar, araçlar ve arama fonksiyonlarıyla mükemmel bir mobil kaynak. Uygulamada kolay gezinme sistemi sayesinde istediğiniz organın üzerine dokunabilir o organ hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Uygulamanın bedava olan versiyonunda sadece iskelet sistemi ve bağ dokularını keşfedebilirsiniz. Eğer 4.99 dolar ödeyip tam sürümü satın alırsanız insan vücudunda keşfedilmedik yer bırakmazsınız.
Complete Anatomy Anatomi alanında çığır açacak bir uygulama. İnsan vücudunun ve sistemlerin etkileyici 3D görüntülerinin yanı sıra notlar, araçlar ve arama fonksiyonlarıyla mükemmel bir mobil kaynak. Uygulamada kolay gezinme sistemi sayesinde istediğiniz organın üzerine dokunabilir o organ hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Uygulamanın bedava olan versiyonunda sadece iskelet sistemi ve bağ dokularını keşfedebilirsiniz. Eğer 4.99 dolar ödeyip tam sürümü satın alırsanız insan vücudunda keşfedilmedik yer bırakmazsınız.
The Elements
Şimdilik sadece IOS için tasarlanmış olan ve Theodore Gray’den ilham alan The Elements, periyodik cetveldeki elementlerin ayrıntılı olarak resmedildiği bir uygulama. Örneklemeli bir periyodik tablo ile açılan uygulama kullanıcılarına, elementlerin üstüne dokunarak haklarında rahatça bilgi alabilmeleri imkanı sunuyor. Uygulama ayrıca, seçilen elementin, insanlık tarihi boyunca nerelerde hangi amaçlarla kullanıldığını da anlatması açısından oldukça dikkat çekici. Eğlenceli bilgiler ve öğrenmeyi kolaylaştırıcı zengin çizimlerle birlikte uygulama $13.99 olan fiyatını da hak ediyor.
The Elements Şimdilik sadece IOS için tasarlanmış olan ve Theodore Gray’den ilham alan The Elements, periyodik cetveldeki elementlerin ayrıntılı olarak resmedildiği bir uygulama. Örneklemeli bir periyodik tablo ile açılan uygulama kullanıcılarına, elementlerin üstüne dokunarak haklarında rahatça bilgi alabilmeleri imkanı sunuyor. Uygulama ayrıca, seçilen elementin, insanlık tarihi boyunca nerelerde hangi amaçlarla kullanıldığını da anlatması açısından oldukça dikkat çekici. Eğlenceli bilgiler ve öğrenmeyi kolaylaştırıcı zengin çizimlerle birlikte uygulama $13.99 olan fiyatını da hak ediyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >