Bindiğiniz vapurun ismine hiç baktınız mı?

Vapur
Vapur

Boğazda mekik dokuyan gemilerin birer ismi, birer hikâyesi olduğunu düşündünüz mü hiç?

İstanbul Boğazı'nın yüzen beşikleridir vapurlar. Gün içerisinde kıtalar arası binlerce kişiyi, binlerce hikâyeyi taşırlar. Görüntüleri bazılarına mutluluk verir, bazılarına hüzün.
Koltuklarında, güvertesinde hikâyeler biriktirirler. Yorgunluktan koltuğunda uyuyakalana da sesini çıkarmaz, mutluluktan elindeki çiçeğin yapraklarını zeminine düşüren genç çifte de.
Güvertesinde gözyaşlarını tutamayanları saygı ile bekler, onları rahatsız etmemek için sallanmamaya çalışırlar. Yolcularının mutluluklarına ortak olur, sevinçle kucaklarlar.
Hepsinin birer adı vardır. Binip gidenler o isimleri hep görmezden gelir. Bazıları İstanbul'un ilçeleri ile adlandırılır, bazıları, döneminin önemli isimleriyle. Şehitlerin adı verilenler de vardır, profesörlerin, cumhurbaşkanlarının adının verildiği de.
Bu yazıyı okuduktan sonra bindiğiniz vapurun adına dikkat edin. Belki Barış Manço'ya denk gelirsiniz. Kulaklığınızı takıp, boğazda salınırken 'Barış abi'den bir şarkı açar ve öyle izlersiniz İstanbul'u.
Kim bilir belki İstanbul'a yeniden âşık olursunuz.
İşte sizi için seçtiğimiz bazı vapurlar:

Prof. Dr. Aykut Barka

                                    Aykut Barka Türkiye'nin en önemli jeologlarından biridir. 17 Ağustos 1999'da ki deprem ile ilgili 2 yıl önceden önemli açıklamalarda bulunmuştur. Türkiye'deki Kuzey Anadolu Fay hattı ile ilgili yaptığı çalışmalardan günümüzde hala yararlanılmaktadır. 

 1998 yılında kurulmasına öncülük ettiği bağımsız Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) halen çalışmalarını sürdürmektedir.

 Barka, beynindeki damar tıkanıklığı, 1 Şubat 2002'de hayatını kaybetti.
Prof. Dr. Aykut Barka Aykut Barka Türkiye'nin en önemli jeologlarından biridir. 17 Ağustos 1999'da ki deprem ile ilgili 2 yıl önceden önemli açıklamalarda bulunmuştur. Türkiye'deki Kuzey Anadolu Fay hattı ile ilgili yaptığı çalışmalardan günümüzde hala yararlanılmaktadır. 1998 yılında kurulmasına öncülük ettiği bağımsız Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) halen çalışmalarını sürdürmektedir. Barka, beynindeki damar tıkanıklığı, 1 Şubat 2002'de hayatını kaybetti.
Fahri S. Korutürk

                                    Türk Deniz Kuvvetleri eski başkomutanı ve Türkiye'nin 6. cumhurbaşkanı. 1957–1960 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmış olan Korutürk, 1973–1980 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmüştür.

 12 Ekim 1987 günü geçirdiği bir kalp krizi sonucu vefat etti. Mezarı Ankara'daki Devlet Mezarlığı'ndadır.
Fahri S. Korutürk Türk Deniz Kuvvetleri eski başkomutanı ve Türkiye'nin 6. cumhurbaşkanı. 1957–1960 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmış olan Korutürk, 1973–1980 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmüştür. 12 Ekim 1987 günü geçirdiği bir kalp krizi sonucu vefat etti. Mezarı Ankara'daki Devlet Mezarlığı'ndadır.
Emin Kul

                                    Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanlığı yapmıştır. 1991 yılında Mesut Yılmaz'ın önerisiyle ANAP'a katılmış ve 19. ve 20. Dönem İstanbul Milletvekilliği ile 1996 senesinde ANAYOL Hükümeti'nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapmıştır. Evli ve 2 Çocuk babasıydı. Mezarı Büyükada'dadır.

 Cenazesi vapurla Büyükada'ya taşınırken, boğazdaki diğer vapurlar düdükleriyle ona eşlik etmiştir.
Emin Kul Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanlığı yapmıştır. 1991 yılında Mesut Yılmaz'ın önerisiyle ANAP'a katılmış ve 19. ve 20. Dönem İstanbul Milletvekilliği ile 1996 senesinde ANAYOL Hükümeti'nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapmıştır. Evli ve 2 Çocuk babasıydı. Mezarı Büyükada'dadır. Cenazesi vapurla Büyükada'ya taşınırken, boğazdaki diğer vapurlar düdükleriyle ona eşlik etmiştir.
Barış Manço
Türk müziğinin önemli ismi, 7'den 70'e herkesin sevgilisi Barış Manço da şehir hatlarındaki vapurlardan birine ismi verilenlerden.Yolcu taşımanın yanı sıra bu vapur, kültürel faaliyetlerde de kullanılır. Rahmetli Barış Manço için anma töreni zaman zaman bu vapurda yapılır. 

 Barış Manço'nun isminin verildiği bu vapurda, onun şarkılarını dinleyerek, boğazda yolculuk yapmak, insana büyük bir keyif vermekte.
Barış Manço Türk müziğinin önemli ismi, 7'den 70'e herkesin sevgilisi Barış Manço da şehir hatlarındaki vapurlardan birine ismi verilenlerden.Yolcu taşımanın yanı sıra bu vapur, kültürel faaliyetlerde de kullanılır. Rahmetli Barış Manço için anma töreni zaman zaman bu vapurda yapılır. Barış Manço'nun isminin verildiği bu vapurda, onun şarkılarını dinleyerek, boğazda yolculuk yapmak, insana büyük bir keyif vermekte.
Şehit Metin Sülüş

                                    Vapurlardan birine adı verilen bir diğer Kıbrıs şehidi de Metin Sülüş'tür. Sülüs, iletişim eksikliğinden dolayı Türk askerleri tarafından batırılan TCG Kocatepe'nin başçarkçısıydı.
Şehit Metin Sülüş Vapurlardan birine adı verilen bir diğer Kıbrıs şehidi de Metin Sülüş'tür. Sülüs, iletişim eksikliğinden dolayı Türk askerleri tarafından batırılan TCG Kocatepe'nin başçarkçısıydı.
Şehit İlker Karter

                                    Kıbrıs şehidi İlker Karter'in adı anısını yaşatmak için Boğaz'da çalışan vapurlardan birine verilmiştir.

 İlker Karter, 20.07.1974 tarihinde 8. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli iken, Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle görev uçuşu yaparken, Kıbrıs'ın Deregeçit mevkiine düşerek şehit olmuştur.
Şehit İlker Karter Kıbrıs şehidi İlker Karter'in adı anısını yaşatmak için Boğaz'da çalışan vapurlardan birine verilmiştir. İlker Karter, 20.07.1974 tarihinde 8. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli iken, Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle görev uçuşu yaparken, Kıbrıs'ın Deregeçit mevkiine düşerek şehit olmuştur.
İsmail Hakkı Durusu

                                    Mustafa Kemal Paşa ve maiyetini Samsun'a götüren Bandırma Vapuru'nun kaptanı. 

 16 Mayıs'ta Bandırma Vapuru, işgalci İngiliz askerler tarafından arandıktan sonra kaptan İsmail Hakkı Durusu yönetiminde yola çıktı. Peşimdeki İngiliz zırhlısı ile yoluna devam etti. Karadeniz'deki fırtınalı hava da durmadı ve 17 Mayıs'ta İnebolu'ya, 18 Mayıs'ta Sinop'a uğrayarak kıyı şeridini takiben 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a geldi.

 İsmail Hakkı Kaptan, soyadı kanunu çıktığında Durusu soyadını aldı. 10 Ağustos 1922 tarihinde emekli oldu.

 19 Mayıs 1999 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri Karşıyaka vapuruna İsmail Hakkı Durusu adını verdi.
İsmail Hakkı Durusu Mustafa Kemal Paşa ve maiyetini Samsun'a götüren Bandırma Vapuru'nun kaptanı. 16 Mayıs'ta Bandırma Vapuru, işgalci İngiliz askerler tarafından arandıktan sonra kaptan İsmail Hakkı Durusu yönetiminde yola çıktı. Peşimdeki İngiliz zırhlısı ile yoluna devam etti. Karadeniz'deki fırtınalı hava da durmadı ve 17 Mayıs'ta İnebolu'ya, 18 Mayıs'ta Sinop'a uğrayarak kıyı şeridini takiben 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a geldi. İsmail Hakkı Kaptan, soyadı kanunu çıktığında Durusu soyadını aldı. 10 Ağustos 1922 tarihinde emekli oldu. 19 Mayıs 1999 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri Karşıyaka vapuruna İsmail Hakkı Durusu adını verdi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >