Bindikleri gemide 100 gün boyunca tutsak kalan 12 kaçak göçmen ülkelerine iade edildi

arşiv
arşiv

Gemiyle Avrupa’ya kaçmak isterken yakayı ele veren, Türkiye, Ukrayna da kabul etmeyince İstanbul-Odessa seferi yapan Ro-Ro adlı geminin 2 küçük kamarasında sıkışan Fas ve Cezayirli 12 kaçak göçmen, 100 gün sonra İstanbul-Odessa arasında gidip gelen gemiden kurtularak, ülkelerine iade edildi.

25 Temmuz günü insan kaçakçıları, Avrupa’ya kaçmak isteyen 12 Fas ve Cezayirli göçmeni İstanbul ile Ukrayna’nın Odessa Limanı arasında sefer yapan Danimarkalı bir şirkete ait Ro-Ro gemisine yüklenen bir kamyona bindirdi. Bir süre sonra 2 göçmen kamyonda nefes almakta zorlanınca araçtan indi. araçtan indi, geminin kaptanı Sergej Sved onları fark etti ve hemen firmayı aradı.

Gemi personeli de bu sırada diğer kaçakları tespit etti. Gemi personelinin Odessa Limanı’na bırakmak istediği göçmenleri, Ukrayna makamları “Çıkış noktası İstanbul” diyerek kabul etmedi. Türkiye ise iddiayı reddetti. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı inceleme başlattı.

Danimarka, Türkiye ve Ukraynalı yetkililer görüşmeler yürüttü; ancak bu süre zarfında kaçak göçmenler gemiden inemedi. İstanbul-Odessa arasında haftalarca gidip gelen 12 kişinin dramı, BM gündemine de taşındı. Diplomatik görüşmelerin ardından sorun 100 gün sonra çözüldü. Danimarkalı gemi firmasının avukatı Çağdaş Kırcalı, diplomatik süreci Habertürk’e anlattı: “Haydarpaşa Limanı’ndan gemiye yüklenen kamyonda tespit edildiler. Tercüman eşliğinde ifadeleri alındı. Üzerlerinde kimlikleri ve pasaport yoktu. Konsolosluklarla bağlantıya geçtik. Kimlikleri belirlendi ve geçici seyahat belgeleri düzenlendi. 3 Kasım’da 6 farklı uçakla ülkelerine iade edildiler.”

“Rutin tüm ihtiyaçları sağlandı”

Avukat Çağdaş Kırcalı, 2 küçük kamarada 100 gün kilitli tutulan kaçak göçmenlerin yaşadıklarına ilişkin şunları söyledi: “Uluslararası denizcilik kanunlarına göre gemide çalıştıramadık. 2 ayrı kamarada tutmak zorunda kaldık. Ciddi bir sağlık sorunları olmadı, rutin tüm ihtiyaçları karşılandı. Defalarca havalandırma deliğinden kaçmaya çalıştılar. Birbirlerine saldırdılar ve daha birçok yöntem denediler. Son olarak havlu yakarak aşağı attılar. Bir kamyonun üstüne düştüğü için yangın çıktı. Neyse ki kısa sürede kontrol altına alındı. Ardından güvenlik nedeniyle kamaralarda tutuldular.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >