Bingöl'de 5.7 büyüklüğünde deprem: Bir korucu şehit oldu

Bingöl'de meydana gelen depremin etkisiyle yolda çatlak oluştu
Bingöl'de meydana gelen depremin etkisiyle yolda çatlak oluştu

Kandilli, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde saat 17.24'te 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıklarken AFAD depremin büyüklüğünü 5.7 olarak duyurdu. Şiddetli depremin ardından peş peşe artçılar yaşandı. Deprem çevre illerde de hissedildi. Bingöl Valiliği, deprem bölgesinde 1'i güvenlik korucusu 7 kişinin göçük altından kurtarıldığını bildirdi. Depremde çöken güvenlik kulesinde 1 korucu şehit oldu.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamaya göre, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde saat 17.24'te 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 5.0 km olarak açıklandı. Kandilli depremin büyüklüğünü ilk olarak 5.9 olarak duyurmuştu.

AFAD, 5.7 olarak duyurdu

AFAD, Saat 17.24'te merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

Bingöl Valiliği: Bir güvenlik korucusu şehit oldu

Bingöl Valiliğinden, merkez üssü Karlıova ilçesi olan 5,7 büyüklüğündeki depremde göçük altında kalan güvenlik korucusunun şehit olduğu bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, Karlıova'nın Kaynarpınar köyünde göçük altında kalan güvenlik korucusunun kurtarılamadığı belirtildi.

Açıklamada, şehit güvenlik korucusuna Allah'tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı dilendi.

Valilikten daha önce yapılan açıklamada, "Kaynarpınar köyü Jandarma Karakolunda 2 adet nöbet kulübesinde göçük meydana gelmiştir. Bu kulübelerden her birinde 1'er Güvenlik Korucusu olmak üzere 2 Güvenlik Korucumuz göçük altında kalmış, bunlardan biri arama kurtarma ekiplerince çıkarılmıştır. Diğer korucumuzun kurtarılması çalışmalarına devam edilmektedir. Kaynarpınar köyünde 1'i çocuk olmak üzere 3 vatandaşımız göçük altında kalmıştır. Çocuk göçük altından kurtarılmış olup, diğer vatandaşlarımızın kurtarılması çalışmalarına devam edilmektedir." ifadelerine yer verilmişti.

7 kişi göçük altından kurtarıldı

Bingöl Valiliği, deprem bölgesinde 1'i güvenlik korucusu 7 kişinin göçük altından kurtarıldığını açıkladı.

  • Elazığ depremini bilen Naci Görür'ün Bingöl depremini de tahmin ettiği ortaya çıktı
  • Elazığ Sivrice’de 6.8 büyüklüğündeki depremi 3 ay öncesinden tahmin eden deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'ün, Bingöl depremi için de uyardığı ortaya çıktı.
  • Prof. Dr. Naci Görür aylar önce yaptığı bir konuşmada, "Bingöl Karlıova'ya doğru, Palu ve ötesine dikkat etmek lazım biraz. Veya Adıyaman, Malatya yöresi. Ve oradan Maraş'a olan kesimlere özenli olmak lazım" ifadelerini kullandı.

Bingöl'de peş peşe artçılar

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan depremde ilçeye bağlı Kaynarpınar, Balpınarı, Ormaniçi, Çayköy, Kökpınar ve Karşıyaka köylerinin tarandığını, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından, ikisi 4,7 ve 4,6 olmak üzere toplamda 22 artçı depremin olduğu belirtildi.

Bölgeye, Bingöl İl AFAD Müdürlüğünden 4, UMKE'den 5 personelin yanı sıra Karlıova İtfaiye, İlçe Jandarma ekiplerinin bölgeye gönderildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bölgeye toplam 13 araç ile 59 AFAD personeli sevk edilmiştir. Siirt, Mardin, Batman, Ağrı, Ankara, Bursa ve Malatya illeri teyakkuza geçirilmiştir. Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Kaynarpınar, Balpınarı, Ormaniçi, Çayköy, Kökpınar ve Karşıyaka köyleri taranmış olup herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Muş, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri taranmış olup herhangi bir olumsuz durumun olmadığı bildirilmiştir. Enerji Bakanlığından alınan bilgilere göre, herhangi bir enerji kesintisi olmamıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınan bilgilere göre, Türk Telekomun sabit şebekesinde ve servislerinde herhangi bir olumsuz durum veya kesinti bulunmamaktadır. 3 mobil baz istasyonu bölgeye sevk edilmiştir. Bölgeye 550 adet çadır sevk edilmiştir."

Deprem fırtınasına benziyor, kerpiç evlere girilmemeli

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Bingöl'deki 5.7 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada "Bir deprem fırtınasına benziyor, kesinlikle bölgedeki kerpiç evlere girilmemeli" uyarısında bulundu.

"10 ev yıkıldı 3 güvenlik görevlisi yaralı"

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, "Karlıova'nın Kaynarpınar köyündeki gözetleme kulesinde hasar meydana geldi, 3 güvenlik görevlisi yaralandı. Elmalı ve Dinarbey köylerinde yaklaşık 10 ev çöktü, 4 vatandaş kurtarıldı. Şu ana kadar can kaybı bilgisi yok" dedi.

Köyde taş duvarlı evler yıkıldı

Kaynarpınar Köyü muhtarı Özbek Abaylı, köyde taş duvarlı evlerin yıkıldığını söyledi. Abaylı, "Herhangi bir yaralı ölü yok. 13 mezra var buradan ben mezralardan şu an için haber alamıyorum ancak 4 duvarlı evler komple yıkılmış. Taş duvarlı evler hepsi yıkıldı köyümüzde. 1 kişi yaralı var. 13 mezra ile birlikte 301 hanelik. Taş duvarlı evlerde hepsi yıkıldı. Şu anda herkes dışarıda yağmur da yağıyor elimizden hiçbir şey gelmiyor. Artçı depremlerle de hasar alan evler çöküyor." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: 1 güvenlik korucumuz göçük altında kalmış

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bingöl-Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğünde depremde Valimizden aldığımız ilk bilgiye göre Karlıova-Kaynarpınar J.Krk.K.lığı nöbet kulesi yıkılmış, 1 Güvenlik Korucumuz göçük altında kalmış, 2’si de hafif şekilde yaralanmıştır. Köylerimizde tarama devam etmektedir" ifadelerine yer verdi.

Deprem Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu fay hatlarının tam kesişim yerinde meydana geldi
  • Doğu Anadolu Fay Hattı nerelerden geçiyor?
  • Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir kırıktır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır.
  • Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.
  • Kuzey Anadolu Fay Hattı nerelerden geçiyor?
  • Kuzey Anadolu fayı (KAF) olarak anılan fay hattı, dünyanın en aktif ve en önemli kırık hatları arasında sayılıyor. KAF, doğuda Karlıova ile batıda Mudurnu Vadisi arasında doğu-batı doğrultusunda bir yay gibi uzanıyor. Dünyanın en aktif ve en önemli kırık hatları arasında yer alan hattın uzunluğu yaklaşık 1200 kilometre; genişliği ise 100 metre ile 10 kilometre arasında değişiyor. 1992 yılındaki Erzincan, 1983 yılındaki Erzurum 1966 yılındaki Varto, 1999 yılında çok fazla can ve mal kaybına neden olan İzmit, Düzce ve Adapazarı depremleri bu fay kuşağında meydana geldi.
  • Yeni harita, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlanmıştır.
Deprem; Erzurum, Diyarbakır, Muş ve
Elazığ gibi çevre illerde de hissedildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Yakından takip ediyoruz

Depremin ardından gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Bingöl Karlıova'da meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili kurum ve kuruluşlarımız çalışmalarını titizlikle sürdürmektedirler. Süreci yakından takip ediyoruz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'dan açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, depreme ilişkin Twitter'dan açıklama yaptı.

Kurum şu ifadeleri kullandı:

"Bingöl Karlıova'da meydana gelen ve çevre illerimizden hissedilen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerimiz inceleme yapmak üzere bölgeye sevk edilmiştir. Süreci yakından takip ediyoruz."

Erzurum Valisi'nden açıklama

Erzurum Valisi Okay Memiş, merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan 5,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Deprem Erzurum’da da hissedildi. Erzurum’da şimdilik bir olumsuzluk gözükmüyor. İlerleyen saatlerde yine değerlendireceğiz." dedi.

Vali Memiş, bütün ekipleri Karlıova sınırına yönlendirdiklerini söyledi.

Köy muhtarlarıyla sık sık telefon görüşmesi halinde olduklarını ifade eden Memiş, şöyle konuştu:

"Birkaç köyde 'ev çöktü' diye ihbar geldi ama bunlar içinde yaşam olmayan metruk evler. Oralara da arkadaşlarımız bakıyor. Bütün arkadaşlarımız jandarma, AFAD, 112 ekiplerimiz müdahale ediyor. İhtiyaç halinde ben de Çat ilçesine geçeceğim. Gerekirse Karlıova'ya da takviye yapacağız. Deprem Erzurum’da da hissedildi. Erzurum’da şimdilik bir olumsuzluk gözükmüyor. İlerleyen saatlerde yine değerlendireceğiz. Öncelikli kendi mülki hudutlarımızdaki yerleşim yerlerine müdahale edeceğiz. Eğer sorun yoksa hemen Karlıova'ya buradan ekipleri sevk edeceğiz."

  • Bingöl'de meydana gelen büyük depremler
  • -2003 Bingöl depremi-
  • 1 Mayıs 2003 tarihinde 03.27'de gerçekleşen, Türkiye'nin doğusunu etkileyen, 6,4 büyüklüğündeki depremdir.
  • Merkezi Bingöl'ün 15 km. kuzeyindeki Bingöl bölgesidir. Etkilenen bölgede en az 176 kişi öldü, 625 bina çöktü veya ağır hasara uğradı.
  • -1971 Bingöl depremi-

    22 Mayıs 1971 tarihinde merkez üssü Türkiye'nin Bingöl ili olan deprem. Depremin büyüklüğü 6,8 Ms olarak ölçüldü. 878 kişi öldü, 700 kişi yaralandı, 9111 bina hasar gördü veya yıkıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >