BioNTech'ten üçüncü doz aşı için başvuru

Arşiv
Arşiv

ABD ilaç firması Pfizer ile Alman BioNTech ortaklığında geliştirilen ve tüm dünyaya umut olan koronavirüs aşısı ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İki büyük ilaç firmasının, aşının üçüncü doz uygulaması için ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) başvuru yapacağı belirtildi. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, üçüncü doz ikinci dozun uygulanmasından 12 ay sonra yapılabilecek.

Pfizer'dan Assoicated Press'e yapılan açıklamada, şirketin salgına bağışıklığı artırmak ve potansiyel olarak COVID-19 varyantlarının yayılmasını durdurmak amacıyla üçüncü doz aşı onayı için FDA'ya izin başvurusu yapacağı kaydedildi.

İkinci dozdan sonra 12 ay içinde yapılacak

Açıklamada, mevcut aşının, Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantına karşı güncellendiği belirtilerek ikinci dozun ardından 12 ay içinde yapılacak üçüncü doz COVID-19 aşısının virüsün yeni varyantlarını önlemede kuvvetli etkisi olacağı ifade edildi.

11 Aralık'ta acil kullanım onayı almıştı

Pfizer ile BioNTech'in geliştirdiği BNT162b2 adındaki COVID-19 aşısına, 11 Aralık 2020'de FDA tarafından pandemi ile mücadele için "acil kullanım onayı" verilmişti.

Delta varyantı aşının etkisini azalttı

İsrail'de yapılan bir araştırma BioNTech aşısının koruyuculuğunun delta varyantı nedeniyle azaldığını ortaya koydu. İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, aşının hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemedeki etkinliğinin 6 Haziran'dan itibaren yüzde 64'e gerilediği belirtildi.

Virüs tespit edilenlerin yüzde 42'si aşılı

Delta varyantının etkisiyle vaka sayıları günlük 400'ün üzerinde seyretmeye başladı. İsrail'de virüs tespit edilen hastalardan yüzde 42'sini COVID-19 aşısı olan kişilerin oluşturduğu bildirildi.

Vaka sayılarındaki artış nedeniyle maske kuralları kısmen de olsa tekrar yürürlüğe alındı

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >