BİP daha çok mu veri istiyor? Turkcell Genel Müdürü Erkan'dan iddialara yanıt

Arşiv
Arşiv

WhatsApp’ın kişisel verileri tehlikeye atacağı iddia edilen sözleşme önerisiyle popüler uygulamanın kullanıcıları yeni mesajlaşma programları arayışına girdi. Türkiye’deki birçok devlet kurumu ve yöneticisi “yerli ve milli uygulama” diyerek kullanıcıların BiP’i kullanması çağrısında bulunuyor. Yapılan analizlere bakıldığında BİP de birçok veriyi kullanıcılarından talep ediyor. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada kullanıcıların istenilen özellikleri kapatabileceğini belirtti.

WhatsApp’ın yeni sözleşme dayatması nedeniyle uygulamayı terk edenlerin yönlendiği platformlardan biri de BİP. Peki BİP kullanıcılarından hangi verileri istiyor? BİP ne kadar güvenli?

BİP'in istediği veriler ve bilgiler neler?

BİP’in resmi sitesinde kişisel veri toplama politikasıyla ilgili yer alan ifadeler şöyle:

Kimlik ve İletişim Bilgileri: Telefon numarası, kullanıcı adı (rumuz), avatar, GSM operatörü, e-posta adresi ve diğer benzer veriler, üyelik bilgileri, Uygulamada (varsa) kimlik doğrulama ve hesaba erişim için kullanılan şifreler gibi veriler;

Kullanım Bilgileri ve Favoriler: Cihazınızdan teknik ekipmanlar yoluyla toplanan çeşitli teknik veriler, (içeriği hakkında hiçbir bilgi toplamaksızın) gönderilmiş iletilerin türü (yazılı mesaj, video vb.), tercih ettiğiniz dil, aktif kullanılan zamanlar, kullanılan hizmetlerin türü, Uygulama arayüzüne ilişkin kullanım alışkanlıkları, Uygulamaya en son giriş yapılan tarih, Uygulamanın kullanımı sırasında meydana gelen hatalar dâhil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla, Uygulama aracılığıyla yapılan memnuniyet anketi veya benzer anketlerin sonuçlarına ilişkin veriler.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan

Konum Bilgileri: Kullanıcıların (yaklaşık) konumlarına ilişkin veriler. Bunlar, tarafınızca kontrol edilen cihaz ayarlarına bağlı olarak, GPS verilerinin yanı sıra yakınlardaki baz iletim istasyonları, etkin Wi-Fi noktaları ve IP adreslerinden alınan konum ve navigasyon verilerini kapsamaktadır.

Ödeme Bilgileri: Herhangi bir Uygulama içi satın alma işlemi gerçekleştirmeniz durumunda ilgili fiyat, fatura, fatura numarası, vergi tutarı ve ödeme yöntemini içeren ödeme bilgileri.

Cihaz Bilgileri: Cihaz modeli, cihazın işletim sistemi, tercih edilen telefon dili, kullanıcıların hangi operatörü kullandığına ilişkin bilgiler, ülke bilgileri gibi veriler.

Trafik Bilgileri: İletişim türü (BiP Çağrıları, anlık mesajlar vb.), iletişimin süresi, tarihi ve tarafları, iletişim kurulan kişiler ile ilgili veriler. BiP, Uygulama üzerinden kurulan iletişiminizin içeriğiyle ilgili herhangi bir veri toplamaz.

Yedekleme Bilgileri: Kullanıcıların talep etmesi durumunda, iletişim verileri BiP tarafından yedeklenebilir.

"İsteyen istediği özelliği kapatabilir"

  • Cüneyt Özdemir'in YouTube programına katılan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, BİP'in kullanıcılarından istediği verilerle ilgili yaptığı açıklamada "Kullanıcılarımız istediği özelliği kapatabilir. BİP'in rehberine ya da galerisine ulaşmasını istemiyorsa bu özellikleri kapatabilir" dedi.

Kişisel veri güvenliğinin önemine dikkati çeken Erkan, şunları kaydetti:

'Günümüzde kullanıcıların en çok önem verdiği konuların başında kişisel verilerinin güvenliği geliyor. Turkcell olarak bugüne kadar tüm teknolojik altyapımızı ve bilgi birikimimizi müşterilerimizin güvenliğini sağlamak için kullandık. Bugün BiP üzerinden gelen tüm verileri, Türkiye'deki veri merkezlerimizde güvenle saklıyoruz. BiP ile teknoloji dünyasında her zaman fark yaratan öncü yetenekleri kullanıcılarımızla buluşturuyor ve bu özellikleri sürekli geliştiriyoruz. BiP'in birçok özelliğini global rakiplerimizden önce kullanıma sunmuş olmanın da gururunu yaşıyoruz. Türkiye'nin iletişim ve yaşam platformu BiP'e yeni yetenekler eklemeyi sürdürerek kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmaya ve güvenli iletişim sunmaya devam edeceğiz.'

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >