Bir başarı hikayesi: Toplama bilgisayar satarak iş adamı oldu

Dünyanın en çok kullanılan bilgisayar markasının kurucusu Dell'in ilginç hikayesine hayran kalacaksınız.

Bugün tüm dünyada en çok kullanılan bilgisayar markalarından biri olan Dell'i kuran ve büyüten Michael Dell de markası kadar özel bir kişiliğe sahip. Hırsı ve zekası ile birçok makaleye konu olan iş adamı, küçük yaşlardan itibaren emeğinin karşılığını almaya başlamış bir deha.

İşte umudunuzu kaybetmemeniz için, harika bir başarı hikayesi!

Teksas'ta dünyaya geldi
ABD'li iş adamı Michael Saul Dell , 23 Şubat 1965 yılında Houston, Teksas'ta dünyaya geldi.
Teksas'ta dünyaya geldi ABD'li iş adamı Michael Saul Dell , 23 Şubat 1965 yılında Houston, Teksas'ta dünyaya geldi.
Tal soyadlarını Dellile olarak değiştirdiler
Ailesiyle ABD'ye göç etme kararı alınca, Almanca/Yiddish vadi anlamına gelen Tal soyadlarını Dellile değiştirdiler.
Tal soyadlarını Dellile olarak değiştirdiler Ailesiyle ABD'ye göç etme kararı alınca, Almanca/Yiddish vadi anlamına gelen Tal soyadlarını Dellile değiştirdiler.
İş hayatına merak küçük yaşlardan
Küçük yaşlardan itibaren iş hayatına meraklı olan Dell, ilkokulu Houston, Teksas'ta okudu. İlk hesap makinesini henüz yedi yaşındayken kullanmaya başladı.
İş hayatına merak küçük yaşlardan Küçük yaşlardan itibaren iş hayatına meraklı olan Dell, ilkokulu Houston, Teksas'ta okudu. İlk hesap makinesini henüz yedi yaşındayken kullanmaya başladı.
İlk bilgisayar "Apple"
Gençlik yıllarında part-time işlerden biriktirdiği paraları değerli madenler satın alarak borsada değerlendiren Dell, 15 yaşındayken Apple II marka ilk bilgisayarını satın aldı.
İlk bilgisayar "Apple" Gençlik yıllarında part-time işlerden biriktirdiği paraları değerli madenler satın alarak borsada değerlendiren Dell, 15 yaşındayken Apple II marka ilk bilgisayarını satın aldı.
Bir yaz sezonunda  20 bin dolar
Satın aldığı bilgisayarın çalışıp çalışmadığını kontrol için parçalara ayırdı; ki merakı bu yıllarda çoktan başlamıştı. Lise yıllarında, yazları telefon satışı yöntemiyle Houston Post aboneliği sattı. Bu satışlar sırasında çok önemli bir şey fark etti; insanlar en çok hayatlarında veya yaşadığı yerlerde kalıcı bir değişiklik yaptıklarında abonelik satın alıyordu. 

Bunun üzerine evlilik ilanları ve ev kredileri bilgilerini kullanarak satış yapmayı denedi ve Michael Dell o sene ekonomi veya tarih öğretmeninin yıllık gelirinden daha fazla para kazanmayı başardı. Dell o yaz 20 bin doların üzerinde kazanmayı başardı.
Bir yaz sezonunda 20 bin dolar Satın aldığı bilgisayarın çalışıp çalışmadığını kontrol için parçalara ayırdı; ki merakı bu yıllarda çoktan başlamıştı. Lise yıllarında, yazları telefon satışı yöntemiyle Houston Post aboneliği sattı. Bu satışlar sırasında çok önemli bir şey fark etti; insanlar en çok hayatlarında veya yaşadığı yerlerde kalıcı bir değişiklik yaptıklarında abonelik satın alıyordu. Bunun üzerine evlilik ilanları ve ev kredileri bilgilerini kullanarak satış yapmayı denedi ve Michael Dell o sene ekonomi veya tarih öğretmeninin yıllık gelirinden daha fazla para kazanmayı başardı. Dell o yaz 20 bin doların üzerinde kazanmayı başardı.
Dükkanı bile yokken ihale satın aldı
Teksas Üniversitesi'nin henüz birinci sınıfındayken üniversite yurdundaki odasında gayri resmi olarak yedek parçalarla kişisel bilgisayar geliştirme işine girişti. 
Bir süre sonra ise Teksas eyaletinden ihalelere giriş lisansı alarak henüz bir dükkanı bile yokken ihaleler kazanmaya başladı.
Dükkanı bile yokken ihale satın aldı Teksas Üniversitesi'nin henüz birinci sınıfındayken üniversite yurdundaki odasında gayri resmi olarak yedek parçalarla kişisel bilgisayar geliştirme işine girişti. Bir süre sonra ise Teksas eyaletinden ihalelere giriş lisansı alarak henüz bir dükkanı bile yokken ihaleler kazanmaya başladı.
1000 dolarlık sermayeyi 1 milyona çevirdi
Ocak 1984'te klasik toptancı satış ağından vazgeçip direkt satış yaparak rekabetçi fiyatlara ulaşılabileceğini fark eden Dell, aynı yılın mayıs ayında 'Dell Computer Corporation' olarak değiştireceği şirketini kurdu. 

Şirketin sermayesi 1000 dolardı ve şirket birkaç satış elemanı ve Dell'in tabiriyle birkaç 'üretim elemanı'ndan oluşuyordu. Dell'in üretim elemanı dediği aslında bir masanın etrafında toplanmış ellerinde tornavidalar olan gençlerden başka bir şey değildi ve bu elemanlarla toplama bilgisayar yapıp satıyordu.
1000 dolarlık sermayeyi 1 milyona çevirdi Ocak 1984'te klasik toptancı satış ağından vazgeçip direkt satış yaparak rekabetçi fiyatlara ulaşılabileceğini fark eden Dell, aynı yılın mayıs ayında 'Dell Computer Corporation' olarak değiştireceği şirketini kurdu. Şirketin sermayesi 1000 dolardı ve şirket birkaç satış elemanı ve Dell'in tabiriyle birkaç 'üretim elemanı'ndan oluşuyordu. Dell'in üretim elemanı dediği aslında bir masanın etrafında toplanmış ellerinde tornavidalar olan gençlerden başka bir şey değildi ve bu elemanlarla toplama bilgisayar yapıp satıyordu.
Aracısız satış ile başladı, birinciliğe yükseldi
Şirket internet üzerinden aracısız satışlarına 1996 yılında başladı. Kısa süre sonra da internet üzerinden yapılan satışların günlük 1 milyon dolarlık ciroya ulaştı. 2001 yılının ilk yarısında ise şirket Pazar payını yüzde 12,8'e yükselterek, o güne kadarki en büyük bilgisayar üreticisi konumundaki Compaq'ı geride bıraktı ve birinciliğe yükseldi.
Aracısız satış ile başladı, birinciliğe yükseldi Şirket internet üzerinden aracısız satışlarına 1996 yılında başladı. Kısa süre sonra da internet üzerinden yapılan satışların günlük 1 milyon dolarlık ciroya ulaştı. 2001 yılının ilk yarısında ise şirket Pazar payını yüzde 12,8'e yükselterek, o güne kadarki en büyük bilgisayar üreticisi konumundaki Compaq'ı geride bıraktı ve birinciliğe yükseldi.
15,9 milyar dolarlık servet
Michael Dell 2012 yılında 15,9 milyar dolarlık servetiyle 2012 Forbes Milyarderler Listesi'nde 41. sırada yer aldı. Forbes'in servetinin sadece 3,5 milyar dolarlık kısmı halen yüzde 12'sini tuttuğu Dell Inc.'ten kaynaklanıyor. Geri kalan yaklaşık 12 milyar dolarlık kısmı ise MSD Capital bünyesinde değişik şirketlere ve finansal enstrümanlara yapılmış yatırımlar olarak değerlendiriliyor.
15,9 milyar dolarlık servet Michael Dell 2012 yılında 15,9 milyar dolarlık servetiyle 2012 Forbes Milyarderler Listesi'nde 41. sırada yer aldı. Forbes'in servetinin sadece 3,5 milyar dolarlık kısmı halen yüzde 12'sini tuttuğu Dell Inc.'ten kaynaklanıyor. Geri kalan yaklaşık 12 milyar dolarlık kısmı ise MSD Capital bünyesinde değişik şirketlere ve finansal enstrümanlara yapılmış yatırımlar olarak değerlendiriliyor.
650 milyon dolar yardım 
1989'da Susan Lynn Lieberman ile evlenen ve 4 çocuğu ile Austin, Teksas'ta yaşayan Michael Dell, 1999'da kurduğu Michael ve Susan Dell Vakfı vasıtasıyla sahip olduğu servetini toplum yararına birçok faaliyet için de kullanıyor. Vakıf Teksas Üniversitesi'nde birçok tıp merkezi ve bilgisayar merkezi yaptırırken 2010 yılı itibarıyla ABD, Hindistan ve Güney Afrika'daki çocuklar için yapılan yardımlar 650 milyon doları geçmiş durumda.
650 milyon dolar yardım 1989'da Susan Lynn Lieberman ile evlenen ve 4 çocuğu ile Austin, Teksas'ta yaşayan Michael Dell, 1999'da kurduğu Michael ve Susan Dell Vakfı vasıtasıyla sahip olduğu servetini toplum yararına birçok faaliyet için de kullanıyor. Vakıf Teksas Üniversitesi'nde birçok tıp merkezi ve bilgisayar merkezi yaptırırken 2010 yılı itibarıyla ABD, Hindistan ve Güney Afrika'daki çocuklar için yapılan yardımlar 650 milyon doları geçmiş durumda.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >