Bir diziden çok daha fazlası: 'The Simpsons, geleceği nasıl tahmin ediyor?'

The Simpsons.

● Dizi tarihinin en uzun soluklu işleri arasında yer alan 'The Simpsons', geniş bir izleyici kitlesini kendine bağlamayı başardı.

● Dizinin 'mizahi yönü' dışında dikkati çeken en önemli özelliği 'tahmin yeteneği' olarak gösterilebilir.

● Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasından dev 'at eti' skandalına; akıllı saatlerden ebola virüsüne kadar onlarca farklı konuda yıllar öncesinden tahminde bulunan Simpson serisi, 'nasıl yapıyorlar?' sorusunun en net muhatabı konumunda.

● NewsBeat'e konuşan dizi senaristlerinden Al Jean'in 'Yeteri kadar tahminde bulunursanız yüzde 10'u doğru çıkacaktır' şeklinde özetlediği durum, birçok insanın 'merakını cezbetmeye' devam ediyor.

"Fox Broadcasting Company için Matt Groening tarafından oluşturulan ve Springfield şehrinde geçen durum komedisi."

Böylesi bir sözlük tanımı, The Simpsons efsanesini tanımlamak için yeterli olamayacağı gibi tarihe geçen dizi için 'ayıp' bile sayılabilecek bir cümle olarak değerlendirilebilir. Amerikan kültürüne ait farklı halleri ve insan ilişkilerini hem ABD halkına hem de dünyanın dört bir tarafından milyonlarca izleyicisine duyuran Simpsons, ilk etapta bir dakikalık kısa bir animasyon filmi olarak tasarlansa da projenin büyümesiyle 20. yüzyılın en başarılı televizyon dizisi konumuna ulaştı.

The Simpsons dizisi senaristleri.
The Simpsons dizisi senaristleri.

ABD'deki konumu halen bilinmeyen Springfield'da geçen dizi, karakterlerinin 'fiziksel bir yaşı' olmamasıyla da dikkati çekmeyi başarıyor. Ana, yan ve figüran olmak üzere 150'yi aşkın karaktere ev sahipliği yapan dizi, üç sezonluk ekran macerasının ardından 'prime time projesi' olarak karşımıza çıktı. İlk gösteriminden itibaren 26 Annie, 25 de Emmy Ödülü kazanan The Simpsons, dünya genelinde oldukça sıkı bir hayran kitlesine sahip.

Dünyanın en prestijli ödülleri arasında değerlendirilen Emmy Ödülü, 25 kez The Simpsons'ın olmuştu.
Dünyanın en prestijli ödülleri arasında değerlendirilen Emmy Ödülü, 25 kez The Simpsons'ın olmuştu.

Dizinin ilgi çekici tüm özellikleri ve başarılı istatistikleri dışında oldukça 'garip' bir özelliği daha mevcut. The Simpsons, gelecekte gerçekleşebilecek olayları tahmin edebiliyor. Böylesine iddialı bir cümle kurmaktansa şöyle düzeltelim: 'The Simpsons, bugün gerçekleşen birçok olayı, izleyicisiyle çok daha önceden paylaşmıştı.'

Yayınlandığı ilk günden bu yana onlarca farklı siyasal ve toplumsal gelişmeyi televizyon ekranına taşımayı başaran dizi, dünyanın en uzun soluklu işlerinden biri olması yanı sıra tahmin ettiği 'inanılması güç' olaylarla da gündemden düşmedi. Son olarak BBC'ninNewsBeatradyo programına konuk olarak katılan dizi yazarları merak edilen bu olaya bir açıklık getirdi. Komplo teorilerini anlamsız bulduklarını ifade eden senaristler, fazla sayıda tahmin yaparak gerçekleşme ihtimalini yükseltmeye çalıştıklarını ifade etti.

  • "Şayet yeteri kadar tahminde bulunursanız bunların yüzde 10'u doğru çıkacaktır."

açıklamasıyla özetlenen süreç, 'biz gelecekbilimci değiliz' açıklamasıyla devam ettiriliyor.

"Trump meselesi tamamen mizahi!"

Donald Trump'ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmasını yıllar öncesinden nasıl bildikleri sorusu üzerine yanıt veren senaristler, '2000 yılında hangi komik ünlü başkan olabilir diye düşünüyorduk' diyor; Trump'ın bir gün başkan adayı olacağına dair sözlerini dikkate alarak senaryoyu yazdıklarını da ifade ediyor.

The Simpsons.
The Simpsons.


Kimi komplo teorisi yazarları, Simpsonlar'ın New York'a gittikleri bölüm üzerinden dizinin 11 Eylül 2001'de İkiz Kuleler saldırılarının gerçekleşeceğini bildiğini iddia ediyordu. Al Jean, bu iddianın kaynağını da şöyle açıklıyor: 'New York'ta bir rehber alıyorlar, üzerinde 9 dolar ve İkiz Kuleler'in olduğu bir kapak var; 9/11 gibi gözüktüğü için böyle düşündüler ama bu tamamen bir tesadüftü.'

"İnanılmaz bir ekibe sahibiz"

1989 yılından bu yana dizinin senaryo ekibinde yer alan Al Jean, Simpsons ekibiyle iş üretmenin oldukça eğlenceli olduğunu, 'Çok sayıda eğlenceli insanla aynı odada olmak çok keyifli' şeklinde özetliyor. Al Jean, The Simpsons için çalışmanın grup terapisi olarak nitelendirilebilecek seviyede faydalı ve rahatlatıcı olduğunu da söylerken hayatında verdiği en doğru kararın bu ekibe katılmak olduğunu da vurguluyor.

The Simpsons senarist Al Jean.
The Simpsons senarist Al Jean.

Dizi tarihi boyunca onlarca farklı ve ünlü ismin grafik olarak dahil olduğu Simpson ailesi, En uzun süredir yayımda olan Amerikan sit-com’u ve animasyon programı konumunda yer alıyor. Birçok farklı konuda Guiness Dünya Rekorları'na girmeyi başaran The Simpsons, posta pulu üzerinde yer alan ilk televizyon dizisi olmayı da bildi.

"The Simpsons neleri bilmişti?"

1. Yanlış oy kullanımı

2008 yılında yayınlanan bir The Simpsons bölümünde Homer Simpson, oy kullanma kabininde Barack Obama'ya oy vermiş fakat garip bir biçimde oyu John McCain'e gitmişti. 2012 yılında bu duruma çok benzer bir olay, Obama-Romney seçiminde gerçekleşmiş; Obama ve Romney oyları değişiklik göstermişti.

2. "At eti kullanılan yahni"

1994 yılında yayınlanan bir bölümde aşçı bir kadın at eti kullanarak yahni yapıyor. 2013 yılında ise İngiltere'de patlak veren at eti skandalı benzer bir durumu gözler önüne seriyor.

3. FarmVille!

1998 yılında yayınlanan bir bölümde bahçe işi yapan bir simulatorde oynayan Carney Bart'ın yer aldığı bu sahne 2009 yılında interneti kasıp kavuran ve türevleri hala oynanılan FarmVille oyunundan başka bir şey değil.

4. Akıllı saat!

2013 yılında hayatımıza giren akıllı saatler The Simpsons'ın 1995 yılında yayınlanan 6. sezon 9. bölümünde yer aldı. Lisa'nın gelecekteki nişanlısı kolundaki akıllı saate komutlar vermekte. Tıpkı günümüzün Apple Watch'ları, Galaxy Gear'ları gibi.

5. Donald Trump meselesi

Donald Trump'ın ABD Başkanı olmadan önce The Simpsons'ta başkanlığının gösterilmesi ve hatta merdiven seyahati bile dizinin en şaşırtıcı yönleri arasında değerlendiriliyor.

The Simpsons'ın tahmin gücü nereden geliyor bilinmez fakat dizi şimdiden dünya tarihine geçmeyi başardı diyebiliriz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >