Bir garip iddia: Ford ve Volkswagen birleşiyor mu?

Ford ve Volkswagen'in iki iddialı otomobil yollarda. Bu fotoğrafta Ford, Volkswagen'i geride bırakmış gibi görünse de şirketler açısından bakıldığında çok ciddi bir farktan bahsetmek mümkün değil.

2018 yılının Haziran ayında Ford ve Volkswagen arasında imzalanan ‘Mutabakat Anlaşması’ iki dev şirketin stratejik ortaklığını başlatan ilk hamle olmuştu. Şimdi kapsam daha da genişledi, ‘Volkswagen ve Ford birleşiyor mu?’ iddiası dillendirilmeye başladı…

Otomobil dünyasının tartışmasız efsaneleri arasında yer alan Ford ve Volkswagen’e yönelik bir iddia, yalnızca iddia haliyle bile dengeleri değiştirmeyi başardı. Bundan yaklaşık 5 ay önce aralarında ‘Mutabakat Anlaşması’ imzalayarak minimal bir işbirliğini tercih eden Ford ve Volkswagen’in ortaklığı yeniden gündeme geldi.

Ford ve Volkswagen'in ticari araçları iki şirket için de büyük önem arz ediyor.
Ford ve Volkswagen'in ticari araçları iki şirket için de büyük önem arz ediyor.

Mutabakat Anlaşması yalnızca ticari araçları kapsamakla birlikte kamuoyunu şaşırtmak konusunda başarılı olmuştu. Şimdi forumlarda konuşulan, isimsiz iddia sahipleri tarafından köpürtülen birleşme ihtimali yeni bir otomobil dünyasına uyanmamızı sağlayabilir.

Mutabakat Anlaşması 'ticari araçlar' için tasarlanmıştı

İki otomotiv devinin işbirliği için önemli bulduğu ‘Mutabakat Anlaşması’, üretim sürecindeki maliyetleri düşürmek amacıyla tasarlanmıştı.

Ford için Transit ve Ranger, Volkswagen için de Transporter ve Amarok gibi araçları daha uygun fiyatlarla satmak için ‘ortak bir sabitleme’ anlamı taşıyan anlaşma iki şirket arasında parça transferini de mümkün kılıyordu.

Ford ve Volkswagen arasındaki Mutabakat Anlaşması'nın imzalandığı Ford fabrikası.
Ford ve Volkswagen arasındaki Mutabakat Anlaşması'nın imzalandığı Ford fabrikası.

Olası bir birleşme piyasa koşullarını değiştirebilir

Şasi paylaşımı, ortak donanım hatta teknoloji paylaşımı gelecekte beklenen konular arasındaydı.

Volkswagen ve Ford farklı pazar ve modeller özelinde kendilerini kanıtlamayı başaran firmalar olmasıyla birlikte olası bir birliktelik ile piyasa standardının çok üzerinde bir performansla karşılaşmak da mümkün hale gelebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >