Bir günü 24 saate sığdıramayanlar için söylenmiş 24 cümle

Herkesin malumu olduğu üzere bir gün, yirmi dört saat sürüyor ve yine herkesin dilinde olan da bu yirmi dört saatin çok çabuk geçtiği şikayeti. Modernizm, şehir hayatı ve çalışma yaşamı bu zaman yönetimi konusunda en çok sorun çıkaranların başında geliyor. Hal böyleyken de edebiyat dünyasında zaman ile ilgili söylenmiş çokça söz ve düşünce birikiyor.

Bir günlük işlerini yirmi dört saate sığdırmakta zorlananlar ve zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşayanlar için derlediğimiz yirmi dört cümlelik listemiz, umarız çok vaktinizi almaz! :)

T. S. Eliot

                                    
                                    
                                    İnsanların çalışmalarına, zamanın kısalığı şöyle yansıyabilir: Bir gökbilimcinin bundan bir yıl sonra kendi yörüngesine devam eden bir gezegenin, evrenimizi biçip geçeceğini ve dünyamızın da enkaz haline geleceğini geometrik olarak kanıtladığını, bizim de bu ortamda yaşadığımızı varsayalım: rehavet, atalet bütün insanların çalışmalarına egemen olacak; hırs ve arzu ortadan kalkacaktır. Yani tarih yazarları, ozanlar yetişmeyecektir, anıtlar anlamlarını yitireceklerdir; ne savaş çıkacak ne de savaş yanlısı insan kalacaktır. Hepimiz kendi bahçelerimizde lahanalarımızı yetiştirerek yaşayacağız.
T. S. Eliot İnsanların çalışmalarına, zamanın kısalığı şöyle yansıyabilir: Bir gökbilimcinin bundan bir yıl sonra kendi yörüngesine devam eden bir gezegenin, evrenimizi biçip geçeceğini ve dünyamızın da enkaz haline geleceğini geometrik olarak kanıtladığını, bizim de bu ortamda yaşadığımızı varsayalım: rehavet, atalet bütün insanların çalışmalarına egemen olacak; hırs ve arzu ortadan kalkacaktır. Yani tarih yazarları, ozanlar yetişmeyecektir, anıtlar anlamlarını yitireceklerdir; ne savaş çıkacak ne de savaş yanlısı insan kalacaktır. Hepimiz kendi bahçelerimizde lahanalarımızı yetiştirerek yaşayacağız.
Jacques Attali

                                    
                                    
                                    Zamanımız bir ölçek haline geldi, para zamana yenik düştü. Bu durumda kim zamanını israf ederse, parasını sağa sola savuruyor demektir.
Jacques Attali Zamanımız bir ölçek haline geldi, para zamana yenik düştü. Bu durumda kim zamanını israf ederse, parasını sağa sola savuruyor demektir.
Guillevic

                                    
                                    
                                    Asıl ulaşmak istediğimiz tek amacın yaşamak olduğunu unuttuk, eğer yaşıyorsak, bunu her gün yapıyoruz ve günümüzün her saatinde de hedefimize ulaşıyoruz. Günlerimiz meyve, bizim oynadığımız rol ise onu yiyip bitirmekti.
Guillevic Asıl ulaşmak istediğimiz tek amacın yaşamak olduğunu unuttuk, eğer yaşıyorsak, bunu her gün yapıyoruz ve günümüzün her saatinde de hedefimize ulaşıyoruz. Günlerimiz meyve, bizim oynadığımız rol ise onu yiyip bitirmekti.
Hegel Friedrich

                                    
                                    
                                    Eğer birisi, kendisine ait olan zamanı kullanmaya hakkı olduğunu ileri sürerse -büroda çalıştığı sırada- bilin ki onu birileri yokluyor.
Hegel Friedrich Eğer birisi, kendisine ait olan zamanı kullanmaya hakkı olduğunu ileri sürerse -büroda çalıştığı sırada- bilin ki onu birileri yokluyor.
Marcel Jouhandeau

                                    
                                    
                                    Acaba insan bir gün, uzayda sağladığı ilerlemelere benzer ilerlemeleri zamanda da elde edebilecek midir?
Marcel Jouhandeau Acaba insan bir gün, uzayda sağladığı ilerlemelere benzer ilerlemeleri zamanda da elde edebilecek midir?
Serge July

                                    
                                    
                                    Zamandan daha değerli bir şey olmadığına göre, onu saymadan harcamak kadar büyük cömertlik olamaz.
Serge July Zamandan daha değerli bir şey olmadığına göre, onu saymadan harcamak kadar büyük cömertlik olamaz.
Jules Lagneau

                                    
                                    
                                    İnsanların geçmişteki yaşantılarında duymuş oldukları üzüntüler; onlara gelecek yaşantılarında daha başarılı işler yapmalarını sağlayacak yola yönlenmeleri için yeterli olmaz.
Jules Lagneau İnsanların geçmişteki yaşantılarında duymuş oldukları üzüntüler; onlara gelecek yaşantılarında daha başarılı işler yapmalarını sağlayacak yola yönlenmeleri için yeterli olmaz.
Montaigne

                                    
                                    
                                    Zaman, insanların geliştikleri tarladır.
Montaigne Zaman, insanların geliştikleri tarladır.
Napoleon

                                    
                                    
                                    Bir gün, çok aceleci bir insan olan Paul Morand, kendisinden daha hızlı, dünyanın en süratli adamı, alev saçan aygıtları bulan tuğamiral Svvift'le karşılaşır. Bu aygıt, tuz göllerinin iki yüz kırk beş metresini bir saniyede kurulabilmektedir. Ama tuğamiral dört aya yakın bir süre hiçbir şey yapmadan beklemiştir. Çünkü rüzgârın, nemin, toprağın tavının vb. bu denemenin yapılmasına elverişli duruma gelmeleri, arzu edilmiştir. Hızlı olmak, zaman dahil her fedakârlığın uğruna sarfedileceği, o kadar değerli bir özellik mi? Ünlü rekortmen süratli adam, bin altı yüz dokuz metrelik parkuru on dört buçuk ayda katetmek gibi bir başka başarısıyla daha anılıyor.
Napoleon Bir gün, çok aceleci bir insan olan Paul Morand, kendisinden daha hızlı, dünyanın en süratli adamı, alev saçan aygıtları bulan tuğamiral Svvift'le karşılaşır. Bu aygıt, tuz göllerinin iki yüz kırk beş metresini bir saniyede kurulabilmektedir. Ama tuğamiral dört aya yakın bir süre hiçbir şey yapmadan beklemiştir. Çünkü rüzgârın, nemin, toprağın tavının vb. bu denemenin yapılmasına elverişli duruma gelmeleri, arzu edilmiştir. Hızlı olmak, zaman dahil her fedakârlığın uğruna sarfedileceği, o kadar değerli bir özellik mi? Ünlü rekortmen süratli adam, bin altı yüz dokuz metrelik parkuru on dört buçuk ayda katetmek gibi bir başka başarısıyla daha anılıyor.
Charles Peguy

                                    
                                    
                                    Hiçbir zaman, şimdiki anımızı elimizde tutmayı bilemeyiz. Geleceğin çok yavaş geleceğine inanarak, seyrinin bizim hızlandırmamız gerektiğini düşünür, öyle hareket ederiz; hayatımızın geçip gittiğini görerek durakladığımızda geçmişimiz aklımıza gelir, ama sanki kendimizin olmayan bir zamanı anımsamak yanılgısına düşmüşüzdür, yalnız bize ait olan bu bölümü hiç düşünme-meyi tercih ederiz.
Charles Peguy Hiçbir zaman, şimdiki anımızı elimizde tutmayı bilemeyiz. Geleceğin çok yavaş geleceğine inanarak, seyrinin bizim hızlandırmamız gerektiğini düşünür, öyle hareket ederiz; hayatımızın geçip gittiğini görerek durakladığımızda geçmişimiz aklımıza gelir, ama sanki kendimizin olmayan bir zamanı anımsamak yanılgısına düşmüşüzdür, yalnız bize ait olan bu bölümü hiç düşünme-meyi tercih ederiz.
Voltaire

                                    
                                    
                                    Daima bir gün sonra ölmek isteyen insanlar gibi görünmek zorundayız. Böyle bir zamanın önünde ancak öleceğimiz düşünülür.
Voltaire Daima bir gün sonra ölmek isteyen insanlar gibi görünmek zorundayız. Böyle bir zamanın önünde ancak öleceğimiz düşünülür.
Marcel Proust

                                    
                                    
                                    İnsanın, insan olduğunu hissedecek zamanı yoktur. O, ancak yaşayacak kadar zaman bulur.
Marcel Proust İnsanın, insan olduğunu hissedecek zamanı yoktur. O, ancak yaşayacak kadar zaman bulur.
Georges Poulet

                                    
                                    
                                    Bana şimdiki anını nasıl geçirdiğini söyle, senin ne tür bir filozof olduğunu söyleyeyim. Şimdiki anına bağlanırsan, sen bağımlı bir insan olursun. Ancak şimdiki anının özgürlüğünü korumayı bilirsen, diğer bütün özgürlüklerin de senin için meydana gelmelerini ya da organize olmalarını sağlayabilirsin. Eğer şimdiki anını hiç hareket ettirmezsen, her şey hareketsiz ve boş kalır. Eğer şimdiki anını verimli kullanmayı bilirsen, diğer bütün verimliliklere de sahip olabilirsin ya da sana yardımcı olurlar.
Georges Poulet Bana şimdiki anını nasıl geçirdiğini söyle, senin ne tür bir filozof olduğunu söyleyeyim. Şimdiki anına bağlanırsan, sen bağımlı bir insan olursun. Ancak şimdiki anının özgürlüğünü korumayı bilirsen, diğer bütün özgürlüklerin de senin için meydana gelmelerini ya da organize olmalarını sağlayabilirsin. Eğer şimdiki anını hiç hareket ettirmezsen, her şey hareketsiz ve boş kalır. Eğer şimdiki anını verimli kullanmayı bilirsen, diğer bütün verimliliklere de sahip olabilirsin ya da sana yardımcı olurlar.
Nietzsche

                                    
                                    
                                    İnsanın en büyük sanatı zamandır.
Nietzsche İnsanın en büyük sanatı zamandır.
Ahmet Hamdi Tanpınar

                                    
                                    
                                    Saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı insandır.
Ahmet Hamdi Tanpınar Saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı insandır.
Paul Fraisse

                                    
                                    
                                    Çünkü ben yalnız zamanın daima zaman olduğunu bilirim
Mekânın da daima ve yalnız mekân
Yalnız zamanda gerçek olarak ne varsa
Mekân için de öyledir
Böyle şeyler neyseler ben onlara ulaşmayı bilirim.
Paul Fraisse Çünkü ben yalnız zamanın daima zaman olduğunu bilirim Mekânın da daima ve yalnız mekân Yalnız zamanda gerçek olarak ne varsa Mekân için de öyledir Böyle şeyler neyseler ben onlara ulaşmayı bilirim.
Emile Cioran

                                    
                                    
                                    Chapelier, "ben kendimi sizin zamanı tanıdığınızdan daha iyi tanırım, ondan değersiz bir malı israf eder gibi söz etmeyiniz" diyor. Zaman da bir insandır.
Emile Cioran Chapelier, "ben kendimi sizin zamanı tanıdığınızdan daha iyi tanırım, ondan değersiz bir malı israf eder gibi söz etmeyiniz" diyor. Zaman da bir insandır.
Diderot

                                    
                                    
                                    İnsanların zamanı, sonsuzluğa alışmalarıdır.
Diderot İnsanların zamanı, sonsuzluğa alışmalarıdır.
Lewis Carrol

                                    
                                    
                                    Hepimiz doğuşumuzdan itibaren çevremiz nasıl bir zaman kavramı kabul ediyorsa, ona alışarak yaşarız, başkalarının da doğuştan tıpkı bizimkine benzer zamanları olduğunu hiç düşünmeyiz. Hiçbirimizin de bu durumun bilinçaltımızda bazı karışık sorunlar yaratacağından hiç endişesi bulunmaz. Hiç kimse, her kültürün tarihsel mirasların özelliklerinin temsilcisi bulunduğundan ve kendi dünya görüşüyle hayat davranış biçiminin uzak ve aldatıcı değişiklere uğrayarak bunların içinde yer aldığının bilincinde değildir.
Lewis Carrol Hepimiz doğuşumuzdan itibaren çevremiz nasıl bir zaman kavramı kabul ediyorsa, ona alışarak yaşarız, başkalarının da doğuştan tıpkı bizimkine benzer zamanları olduğunu hiç düşünmeyiz. Hiçbirimizin de bu durumun bilinçaltımızda bazı karışık sorunlar yaratacağından hiç endişesi bulunmaz. Hiç kimse, her kültürün tarihsel mirasların özelliklerinin temsilcisi bulunduğundan ve kendi dünya görüşüyle hayat davranış biçiminin uzak ve aldatıcı değişiklere uğrayarak bunların içinde yer aldığının bilincinde değildir.
Roger Chartier

                                    
                                    
                                    Zaman, benim meydana geldiğim cevherdir. Zaman beni önüne katıp sürükleyen bir nehirse ben bir nehirim, beni parçalayan bir kaplansa ben bir kaplanım, beni yakan bir alevse ben bir alevim.
Roger Chartier Zaman, benim meydana geldiğim cevherdir. Zaman beni önüne katıp sürükleyen bir nehirse ben bir nehirim, beni parçalayan bir kaplansa ben bir kaplanım, beni yakan bir alevse ben bir alevim.
Borges

                                    
                                    
                                    Zaman bana ne yaparsa ben de ona aynısını yapıyorum.
Borges Zaman bana ne yaparsa ben de ona aynısını yapıyorum.
Baudleaire

                                    
                                    
                                    Yegâne sermayeleri zaman olan insanların akılları tek güç kaynaklarıdır.
Baudleaire Yegâne sermayeleri zaman olan insanların akılları tek güç kaynaklarıdır.
Gaston Bachelard

                                    
                                    
                                    Gözlem yapmak, zamanın akışını bozarak onu izleyebilmektir; yaratıcı olmak ise, zamanı meydana getirmek ve akışını gürleştirmektir.
Gaston Bachelard Gözlem yapmak, zamanın akışını bozarak onu izleyebilmektir; yaratıcı olmak ise, zamanı meydana getirmek ve akışını gürleştirmektir.
Marc Aurele

                                    
                                    
                                    Zamana en saf biçimde bilinçli olmak iç sıkıntısı verir; zihinden hiçbir şeyin geçmediği, hiçbir arzunun duyulmadığı bir anın bilincidir bu.
Marc Aurele Zamana en saf biçimde bilinçli olmak iç sıkıntısı verir; zihinden hiçbir şeyin geçmediği, hiçbir arzunun duyulmadığı bir anın bilincidir bu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >