Bir 'Karavan' daha ABD yolunda

Elinde ABD bayrağı taşıyan bir mülteci çocuk.
Elinde ABD bayrağı taşıyan bir mülteci çocuk.

Açlık ve yoksulluktan kaçarak ABD'ye giriş yapmak isteyen yüzlerce kişi, Honduras'tan Amerika sınırına doğru yola çıktı. ABD Başkanı Donald Trump'ın 'silah kullanırız' demeçlerine rağmen durdurulamayan göç için Trump, Meksika sınırına bir 'duvar' inşa etmek istemiş fakat Demokratların gerekli olan finansal desteğe olumsuz yaklaşması sonucu federal hükümet kısmen kapatılmıştı.

Honduras’tan Amerika sınırına ulaşmak için yüzlerce kişiden oluşan bir grup daha yola çıktı. Grup, geçen yıl binlerce kişinin kullandığı yolu kullanarak Amerika sınırına ulaşmaya çalışıyor.

San Pedro Sula kentinde bir araya gelen yaklaşık 600 kişilik grup bugün yola koyuldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın federal hükümete 'kilit' vurması protestoları da beraberinde getirdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın federal hükümete 'kilit' vurması protestoları da beraberinde getirdi.

Çoğunluğu kadın ve çocuklar oluşturuyor

Gruptan çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 300 kişi küçük otobüslerle Guatemala sınırına ulaşmaya çalışıyor.

Diğer 300 kişi ise sınır kenti Agua Caliente’ye yürümeye başladı. Yürüyenlerden birinin kızının ıslanmaması için bir gazeteciden şemsiyesini istemesi dikkat çekti.

Gerilim tırmanabilir

Yürüyenlerden bazıları da yerel dükkanlardan gıda ve su yardımı talep etti. Yeni grubun sınırdaki gerilimi arttırması bekleniyor.

Honduras'tan 600 kişilik bir grubun daha ABD'ye doğru yola çıktığı öğrenildi.
Honduras'tan 600 kişilik bir grubun daha ABD'ye doğru yola çıktığı öğrenildi.
  • Orta Amerikalıların oluşturduğu grubun Meksika’nın Amerika sınırındaki kenti Tijuana’ya gidip gitmeyeceği netleşmiş değil. Kasım ayından bu yana Orta Amerikalılar’dan oluşan üç grup Tijuana’da bekliyor.

Trump’tan tepki

Başkan Donald Trump’ın gelişmeye tepkisi ise gecikmedi. Trump, yeni mülteci karavanının Amerika-Meksika sınırına duvar inşa etme isteğini haklı çıkardığını açıkladı.

Trump Twitter mesajında, “Yeni bir karavan Honduras’tan güney sınırımıza geliyor” dedi. Trump, “Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato azınlık lideri Chuck Schumer’e insansız hava aracının onları (göçmenleri) durdurmayacağını söyleyin. Sadece duvar ya da çelik bariyer ülkemizi güvenli tutar” ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >