Bir metreden azsa risk artıyor: Sosyal mesafe iki metre olunca daha etkili

Sosyal mesafe iki metre olunca virüse karşı risk azalıyor
Sosyal mesafe iki metre olunca virüse karşı risk azalıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün finanse ettiği araştırmaya göre en az iki metrelik sosyal mesafenin, koronavirüsün bulaşma riskini azaltmada daha etkili olduğu ortaya koyuldu.

Sonuçları Lancet dergisinden yayımlanan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından finanse edilen çeşitli çalışmaların analiz edildiği araştırmada, 16 ülke ve 6 kıtada 172 gözlemsel çalışma incelendi.

Dünyanın çeşitli üniversitelerinden uzmanlar, aynı virüs ailesinden gelen COVID-19, Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu'na (MERS) ilişkin 7 bin 782 kişinin katıldığı 9 çalışmadan edinilen veriyi analiz etti.

Sosyal mesafe bir metreden azsa enfeksiyon riski daha fazla

Çalışmada, enfeksiyon riskininbir metreden fazla sosyal mesafede yüzde 2,6, bir metreden az mesafede ise yüzde 12,8 olduğu tespit edildi.

Virüse karşı iki metre sosyal mesafe olmalu

Sosyal mesafenin iki metre olmasının, virüse karşı daha etkili olduğu vurgulanan çalışmada ayrıca, virüsün, maskesiz bulaşma riski yüzde 17,4 iken, maske takıldığında bu oranın yüzde 3,1'e düştüğü kaydedildi.

Diğer yandan, virüsün, göz koruması olmadan bulaşma riski yüzde 16 iken, gözün korumasıyla yüzde 5,5'e gerilediği ifade edildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >