Bir varmış bir yokmuş: Kendi kendini imha edebilen telefon geliştirildi

telefon
telefon

Üniversite araştırmacıları, gizlilik ve güvenliği bir üst noktaya çıkarmak için belirli şartlarda kendi kendini imha edebilen telefon geliştirdi.

Geçtiğimiz dönemlerde, yazılımsal şekilde belirli bir süre sonunda kendi kendini imha edebilen mesajlar, fotoğraflar ve içeriklerle karşılaştık. Ancak, Suudi Arabistan'da Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacılarının üzerinde çalıştığı sistem, telefonların da benzer şekilde kendi kendini yok etmesini sağlıyor. Aslında bu da gizlilik ve güvenliği bir üst noktaya taşıyor.

Özellikle bilim kurgu filmlerinde sıkça karşılaşılan durumlar, günümüzde artık standartlaşmaya çok yakın. Zira araştırmacıların ter döktüğü yeni proje, belirli bir uyarıdan 10 saniye sonra telefon ya da herhangi bir elektronik aletin otomatik olarak yok edilmesini sağlıyor. Polimer tabakalardan oluşan cihazlar, sisteme zorla erişmeye çalışan yabancı bir unsur olduğunda kendi kendini imha edebiliyor.

Cihaz zorla çalıştırıldığında bataryadaki güç, otomatik olarak bağlı olduğu elektrotlar aracılığıyla sıcaklığı artırmış oluyor. Özel polimer tabakalar da sıcaklık 80 santigrat dereceye çıktığı anda otomatik olarak sistemi imha ediyor. Sonuç olarak bu süreçte cihazdaki veriler otomatik olarak silindiği ve kullanılamaz hale geldiği gibi anakart dahil tüm bileşenler de devre dışı kalıyor. Sistemin daha çok sosyal güvenlik kurumları ya da bankalar tarafından tercih edilmesi bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >