Birbirine benzeyen fakat aslında çok farklı olan 5 malzeme

Kullanırken, “Olsun bu da olur” dediğimiz fakat birbirinden çok ayrı malzemeler.

Bir kafeye gittiniz ve çay içiyorsunuz, önünüzde iki seçenek var. Normalde beyaz şeker kullanırken “Aman dur bu sefer esmer şeker kullanayım" diyorsunuz. Ve anlıyorsunuz ki öyle pek de bir farkı yokmuş. Peki, gerçekten böyle mi? Ya da pasta yapacaksınız kabartma tozu ile kek kısmını hazırlayacaksınız tarifte böyle yazıyor. Fakat evinizde kabartma tozu yok. Markete gidip almaya da üşendiniz kabartma tozu yerine karbonat kullansam da olur diyorsunuz. Peki, bu ikisi tam tamına aynı işlevi mi görüyor?
Beyaz şeker-Esmer şeker

                                    Öncelikle şekerin nasıl elde edildiğini anlatalım. Şeker iki farklı bitkiden; şeker kamışı ve şeker pancarından üretilmektedir. Bunlardan açığa çıkarılan şeker ısı ile sıvı hale getiriliyor. Sıvı haldeki yapı işlenerek kristalize hale getiriliyor. Ve sofralarımızda kristalize hale getirilmiş beyaz şekeri kullanıyor. 

 Esmer şekerde ise durum biraz daha farklı. Beyaz şekeri ön işleme geçiren daha saf kristallere sahip olan ve içine şeker kamışı melası yani şerbeti eklenen haline esmer şeker diyoruz. Esmer şeker daha küçük kristallere sahip olduğu için ömrü beyaz şekere göre daha kısadır. Aynı zamanda esmer şekerin kalori değeri beyaz şekere göre daha azdır.
Beyaz şeker-Esmer şeker Öncelikle şekerin nasıl elde edildiğini anlatalım. Şeker iki farklı bitkiden; şeker kamışı ve şeker pancarından üretilmektedir. Bunlardan açığa çıkarılan şeker ısı ile sıvı hale getiriliyor. Sıvı haldeki yapı işlenerek kristalize hale getiriliyor. Ve sofralarımızda kristalize hale getirilmiş beyaz şekeri kullanıyor. Esmer şekerde ise durum biraz daha farklı. Beyaz şekeri ön işleme geçiren daha saf kristallere sahip olan ve içine şeker kamışı melası yani şerbeti eklenen haline esmer şeker diyoruz. Esmer şeker daha küçük kristallere sahip olduğu için ömrü beyaz şekere göre daha kısadır. Aynı zamanda esmer şekerin kalori değeri beyaz şekere göre daha azdır.
Kuru maya-Yaş maya

                                    Maya dediğimiz madde, hamurun içinde glikoz ile tepkimeye giriyor ve karbondioksit ortaya çıkartıyor. Bu karbondioksit gazı yavaş yavaş hamurun içine dağılarak hamurun kabarmasına neden oluyor. Asıl kimyası bu şekilde çalışıyor.

 Kuru maya, mayaların bazı işlemlere tabi tutulup kurutulması ile elde ediliyor. Ve raf ömrü yaş mayadan daha uzun kuru mayalar elde edilmiş oluyor. Yaş mayanın açıldıktan sonra ömrü yaklaşık 4 gün iken kuru mayalar daha uzun süre dayanabiliyor. 

 Kuru maya ve yaş maya aynı işlevler ile kullanılsa da bazı püf noktaları bulunmakta. Örnek vermek gerekirse 100 gram yaş maya 50 gram kuru mayaya denk geliyor.
Kuru maya-Yaş maya Maya dediğimiz madde, hamurun içinde glikoz ile tepkimeye giriyor ve karbondioksit ortaya çıkartıyor. Bu karbondioksit gazı yavaş yavaş hamurun içine dağılarak hamurun kabarmasına neden oluyor. Asıl kimyası bu şekilde çalışıyor. Kuru maya, mayaların bazı işlemlere tabi tutulup kurutulması ile elde ediliyor. Ve raf ömrü yaş mayadan daha uzun kuru mayalar elde edilmiş oluyor. Yaş mayanın açıldıktan sonra ömrü yaklaşık 4 gün iken kuru mayalar daha uzun süre dayanabiliyor. Kuru maya ve yaş maya aynı işlevler ile kullanılsa da bazı püf noktaları bulunmakta. Örnek vermek gerekirse 100 gram yaş maya 50 gram kuru mayaya denk geliyor.
Kabartma tozu-Karbonat

                                    Kabartma tozu ve karbonatın yapıları birbirlerinden oldukça farklıdır. Bu yüzden tariflerinizde hangisi yazıyorsa buna göre kullanmanız sizin için daha sağlıklıdır. Karbonat saf sodyum bikarbonat olarak kimyada biliniyor. Kullanım şekli ise içinde bir miktar sıvı asit bulunan hamurlar ile tepkimeye girerek karbondioksit salınımı sağlıyor ve hamurunuzun kabarmasını sağlamış oluyor. Kabartma tozu ise daha farklı olarak karbonatın bir kimyasal ile birleştirilmesi ile oluşuyor ve daha rahat tepkimeye girebiliyor.
Kabartma tozu-Karbonat Kabartma tozu ve karbonatın yapıları birbirlerinden oldukça farklıdır. Bu yüzden tariflerinizde hangisi yazıyorsa buna göre kullanmanız sizin için daha sağlıklıdır. Karbonat saf sodyum bikarbonat olarak kimyada biliniyor. Kullanım şekli ise içinde bir miktar sıvı asit bulunan hamurlar ile tepkimeye girerek karbondioksit salınımı sağlıyor ve hamurunuzun kabarmasını sağlamış oluyor. Kabartma tozu ise daha farklı olarak karbonatın bir kimyasal ile birleştirilmesi ile oluşuyor ve daha rahat tepkimeye girebiliyor.
Beyaz çikolata-Normal çikolata

                                    Sadece birinin beyaz birinin kahverengi olması değil bu çikolataları birbirinden ayıran özellik. Aksine beyaz çikolata aslında tam olarak bir çikolata değildir. Çünkü normal çikolatanın içerisinde kakao, kakao yağı ve şeker bulunurken beyaz çikolata; kakao yağı ve şeker temellidir.
Beyaz çikolata-Normal çikolata Sadece birinin beyaz birinin kahverengi olması değil bu çikolataları birbirinden ayıran özellik. Aksine beyaz çikolata aslında tam olarak bir çikolata değildir. Çünkü normal çikolatanın içerisinde kakao, kakao yağı ve şeker bulunurken beyaz çikolata; kakao yağı ve şeker temellidir.
Sofra tuzu-Deniz tuzu

                                    Normal sofra tuzunu cüzi rakamlara temin edebilirken deniz tuzu neden daha pahalıdır? Sofra tuzu olarak kullandığımız tuzlar, doğada kitleler halinde bulunan tuzun işlenmiş haline denir. İçerisinde iyot ilave edilir ve inceltilir. Bu işlemler sırasında da üzülerek söylüyoruz ki içerisindeki mineraller değer kaybeder. 

 Deniz tuzu ise taraklanarak toplanır ve özel kurutma yöntemleri ile kurutulur. Bu kurutma işlemi sonucunda da mineral değer kaybetmez. Deniz tuzu bu yüzden sofra tuzuna göre daha yoğun bir tat bırakır ağzımızda…
Sofra tuzu-Deniz tuzu Normal sofra tuzunu cüzi rakamlara temin edebilirken deniz tuzu neden daha pahalıdır? Sofra tuzu olarak kullandığımız tuzlar, doğada kitleler halinde bulunan tuzun işlenmiş haline denir. İçerisinde iyot ilave edilir ve inceltilir. Bu işlemler sırasında da üzülerek söylüyoruz ki içerisindeki mineraller değer kaybeder. Deniz tuzu ise taraklanarak toplanır ve özel kurutma yöntemleri ile kurutulur. Bu kurutma işlemi sonucunda da mineral değer kaybetmez. Deniz tuzu bu yüzden sofra tuzuna göre daha yoğun bir tat bırakır ağzımızda…
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >