Birçok hastalığa iyi gelen yayla muzunun kilosu 3 TL'den tezgahtaki yerini aldı

Uçkun
Uçkun

Batman’ın Sason ilçesi kırsalında toplanan uçkun bir diğer ismiyle yayla muzu, ucuz fiyatı ve birçok hastalığa iyi gelmesiyle biliniyor.

Batman’ın Sason ilçesi ile Muş ve Bitlis illerine sınır olan Zoveser ve Merto dağlarından koparılarak ilçe merkezinde getirilen uçkunun kilogramı 3 liradan tezgahlardaki yerini aldı.

Birçok hastalığa faydalı

Yayla muzu olarak da isimlendirilen uçkunun, yapılan araştırmalarda başta kolesterol ve yüksek tansiyon olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anadolu’nun birçok ilinde kendiliğinden yetişen uçkun, kimileri tarafından bir meyve kimlerine göre ise bir ot türü olduğu belirtiliyor. Kuzu kulağı giller familyasına bağlı olan uçkun otunun boyu 20 santimetre ile 90 santimetre arasında değişiyor.

Uçkun 3 TL'lik fiyatıyla tezgahlardaki yerini aldı.
Uçkun 3 TL'lik fiyatıyla tezgahlardaki yerini aldı.

Sarımsı ve beyazımsı çiçekleri olan uçkunun yaprakları ise fil kulağına benziyor. Meyve kısmı kabuğu soyularak çiğ olarak yenilen yeşil, kırmızımsı ve kahverengimsi bir renkte olan uçkun kanser hastaları tarafından yoğun ilgi görüyor.

Vitamin bakımından çok zengin

  • İçinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engellediği ve bol miktarda C vitamini barındırdığı belirtilen uçkunun aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengin olduğu belirtiliyor. Vatandaşlar tarafından kırsal kesimlerden toplanan uçkun Sason ilçe merkezinde tezgahlarda kilogramı 3 liradan satılmaya başlandı.

Uçkun, kanser hastaları tarafından yoğun ilgi görüyor.
Uçkun, kanser hastaları tarafından yoğun ilgi görüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >