Birkaç dakikalık eğlence kuşları öldürüyor: Havai fişekler
Bazı özel günlerde, özellikle akşam yapılan törenlerde eğlence amaçlı patlatılan havai fişekler, kuşları hem korkutuyor hem de canlarını alıyor. Son olarak yılbaşı gecesi gökyüzüne renkli ışıklar saçan havai fişeklerden gelen patlama sesleriyle korkudan yuvalarını terk eden çok sayıda kuş, yeni yılın ilk saatlerinde hayatını kaybetti.
Her yılbaşında ve kutlama etkinliklerinde gökyüzünü rengarenk aydınlatan havai fişekler, aslında doğa ve yaban hayatı üzerinde ciddi zararlar bırakıyor. Uzmanların ve kuş gözlemcilerinin aktardığına göre, bu görsel şölen, hem şehirlerde hem de doğal alanlarda birçok hayvanın hayatını tehdit ediyor.
Hava fişek yasağı için ilgili makamlara başvurularda bulunan Yaban Hayatı uzmanı Simurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alaz Uslu, havai fişeklerin hayvanlarda anksiyete, dezoryantasyon, stres ve korku bozukluklarına neden olduğunun bilimsel çalışmalarla ispatlandığını dile getiriyor. Uslu, havai fişek patlamasıyla endişeye kapılan kuşların başına gelenleri de şöyle anlatıyor:
“Patlama paniğiyle uyku tüneklerini terk eden kuşlar, karanlık ve dumana bağlı görüş azlığı nedeniyle binalara, enerji iletim hatlarına ya da ağaçlara çarpıp yaralanıyor. Bu yaralanmaların bir kısmı da ölümle sonuçlanıyor. Üreme dönemlerinde, yuvada yavruları olan kuşlar, gece serinliğinde üşümemeleri için yavrularının üzerinde uyurlar. Havai fişek patlaması paniği ile yuvayı terk ettiğinde yuvadaki yavrular da zarar görebiliyor."
Bulgaristan'da en az 1007 kuş öldü
"Özellikle düşük popülasyona sahip kuşlarda bu durum, türün devamlılığını tehlikeye sokuyor. Bulgaristan’da bir lokasyonda havai fişek nedeniyle 1007 kuşun ölü, 31 tanesinin ise ölmek üzere bulunduğu bilgisi duyuruldu. Bu tespit edilebilen kısmı. Ölçülemeyen kısmını düşününce bu sayısının çok daha fazla olduğunu söylemek maalesef mümkün. Türkiye’de bu yıl yılbaşı kutlamaları nedeniyle yoğun miktarda kuş ölümlerin gerçekleştiğini tahmin ediyoruz.”
Çevre dostu alternatifi var
Havai fişeklerin doğaya verdiği büyük zarar göz önüne alındığında, bu etkinliklerin yerine çevre dostu alternatifler kullanılabileceğini söyleyen Tüydeş sözlerine şöyle devam etti:
“Artık bu eğlencenin de alternatifleri var. Örneğin, LED ışıklandırma sistemleri ve renkli lazer ışıkları ile görsel şovlar yapılabilir. Ayrıca, dronlarla senkronize edilen ışık gösterileri de oldukça etkileyici bir alternatif sunar. Bu tür teknolojiler, doğaya zarar vermeden etkileyici bir görsel deneyim sunar ve gürültü kirliliği yaratmaz.”