Birkaç liraya alıp milyonlarca liraya sattılar

Kimisi çatıda buldu kimisi birkaç dolar vererek satın aldı. İşte başına talih kuşu konanların hikayesi..

Onlarca, yüzlerce veya binlerce yıl öncesine ait şans eseri bulunan ve milyonlarca dolara satılan eserlerin hikayelerini sizler için derledik.

Bit pazarından 13 dolara imitasyon taş olarak aldığı pırlanta 26 karat çıktı
İngiltere'de 30 yıl önce ikinci el pazarından 13 dolara satın alınan bir pırlanta yüzüğün, açık artırmada 486 bin dolara satıldı. Sotheby's müzayede şirketinden Jessica Wyndham, sahibinin 1980'lerde aldığı yüzüğü, taşının değerli olduğunu bilmeden yıllarca taktığını belirterek, "Sahibi, montürü eski olduğu ve parlamadığı için taşın pırlanta olduğunu düşünmemiş ve her gün takmış. Oysa bu, 19'ncu yüzyıldan kalma, 26 karatlık bir pırlanta" dedi.
Bit pazarından 13 dolara imitasyon taş olarak aldığı pırlanta 26 karat çıktı İngiltere'de 30 yıl önce ikinci el pazarından 13 dolara satın alınan bir pırlanta yüzüğün, açık artırmada 486 bin dolara satıldı. Sotheby's müzayede şirketinden Jessica Wyndham, sahibinin 1980'lerde aldığı yüzüğü, taşının değerli olduğunu bilmeden yıllarca taktığını belirterek, "Sahibi, montürü eski olduğu ve parlamadığı için taşın pırlanta olduğunu düşünmemiş ve her gün takmış. Oysa bu, 19'ncu yüzyıldan kalma, 26 karatlık bir pırlanta" dedi.
Annelerinin evinde buldukları tablonun değeri dudak uçuklattı
ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan Ned, Roger ve Steven Landau kardeşler, kısa süre önce ölen annelerinin evinin bodrum katında bir tablo buldular. Toz içinde olan tabloyu daha önce büyükannelerinin evinde gören bu 3 kardeş gayet ‘sıradan’ buldukları tabloyu satmaya karar verdiler. En fazla 800 dolara satılacağını düşünen tablonun 1.1 milyon dolara satılması onları şoke etti. Çünkü tablo, Avrupa sanat tarihinin en önemli isimlerinden olan ve 1669’da ölen Rembrandt’a aitti.
Annelerinin evinde buldukları tablonun değeri dudak uçuklattı ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan Ned, Roger ve Steven Landau kardeşler, kısa süre önce ölen annelerinin evinin bodrum katında bir tablo buldular. Toz içinde olan tabloyu daha önce büyükannelerinin evinde gören bu 3 kardeş gayet ‘sıradan’ buldukları tabloyu satmaya karar verdiler. En fazla 800 dolara satılacağını düşünen tablonun 1.1 milyon dolara satılması onları şoke etti. Çünkü tablo, Avrupa sanat tarihinin en önemli isimlerinden olan ve 1669’da ölen Rembrandt’a aitti.
3 dolara aldı bin yıllık kase olduğu ortaya çıkınca 2.2 milyon dolara sattı
ABD’nin New York eyaletinde bir evde düzenlenen eski eşya satışında sade tasarımlı bir kase 3 dolara satıldı. Sonrasında kasenin bin yıl önce Çin İmparatorluğu’na hakim olmuş Kuzey Song Hanedanlığı döneminde yapıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Sotheby’s Müzayede evinde açık arttırmaya çıkan kase 2.2 milyon dolara satıldı. Kuzey Song Hanedanı döneminden kalma kaseyi satan ailenin, değeri konusunda hiçbir fikri olmadığını söyledi.
3 dolara aldı bin yıllık kase olduğu ortaya çıkınca 2.2 milyon dolara sattı ABD’nin New York eyaletinde bir evde düzenlenen eski eşya satışında sade tasarımlı bir kase 3 dolara satıldı. Sonrasında kasenin bin yıl önce Çin İmparatorluğu’na hakim olmuş Kuzey Song Hanedanlığı döneminde yapıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Sotheby’s Müzayede evinde açık arttırmaya çıkan kase 2.2 milyon dolara satıldı. Kuzey Song Hanedanı döneminden kalma kaseyi satan ailenin, değeri konusunda hiçbir fikri olmadığını söyledi.
150 dolara aldığı sandığın 378 yıl önce yapıldığı belirlendi
Fransız bir mühendis 1970 yılında Polonyalı bir doktordan 150 dolara oymalı sandık aldı. 5 yıl önce bu sandığı satmaya karar veren adam sandığın 1640 yılında Kaomi Nagashige isimli bir usta tarafından yapıldığını öğrenince şok oldu. Altın yaldızları olan el yapımı sandık tam 9.5 milyon dolara Hollandalı bir müze tarafından satın alındı. Fransız mühendisin, antikayı televizyon standı olarak kullandığını bazen de içeceklerini koyduğu belirtildi.
150 dolara aldığı sandığın 378 yıl önce yapıldığı belirlendi Fransız bir mühendis 1970 yılında Polonyalı bir doktordan 150 dolara oymalı sandık aldı. 5 yıl önce bu sandığı satmaya karar veren adam sandığın 1640 yılında Kaomi Nagashige isimli bir usta tarafından yapıldığını öğrenince şok oldu. Altın yaldızları olan el yapımı sandık tam 9.5 milyon dolara Hollandalı bir müze tarafından satın alındı. Fransız mühendisin, antikayı televizyon standı olarak kullandığını bazen de içeceklerini koyduğu belirtildi.
Çatı katında bulunan film afişlerinden servet elde etti
ABD'nin Pennsylvania eyaletinde bir çatı Holywood’un Altın Çağı’ndan kalma film afişleri bulundu. Teksas'ta bulunan bir müzayede evinde yapılan açık artırmada 33 film afişi, 1.9 milyon liraya satıldı. Müzayede evi, açık artırmada en fazla para verilenin 1931 yılından kalma "Dracula" (Drakula) filminin afişi olduğunu, bu afişin 143 bin 400 dolara satıldığını açıkladı.
Çatı katında bulunan film afişlerinden servet elde etti ABD'nin Pennsylvania eyaletinde bir çatı Holywood’un Altın Çağı’ndan kalma film afişleri bulundu. Teksas'ta bulunan bir müzayede evinde yapılan açık artırmada 33 film afişi, 1.9 milyon liraya satıldı. Müzayede evi, açık artırmada en fazla para verilenin 1931 yılından kalma "Dracula" (Drakula) filminin afişi olduğunu, bu afişin 143 bin 400 dolara satıldığını açıkladı.
60 dolara aldığı tablo Leonardo Da Vinci’nin çıktı
Dünyanın en meşhur tablosu olan Mona Lisa’nın da ressamı Leonardo Da Vinci’nin yeni bir tablosu ortaya çıktı. 500 yıllık bu eser 1958 yılında Londra’da düzenlenen bir açık arttırmada 60 dolara alıcı bulmuştu. Salvador Mundi isimli tablo 1958’de satıldığında Leonardo Da Vinci’nin olduğu anlaşılmamıştı. Sonradan ortaya çıktığında ise değeri birden fırladı. 2 ay önce yapılan müzayedede Salvador Mundi isimli tablo tam 450 milyon dolara alıcı buldu. Bu satış tutarı bir sanat eseri için ödenen en yüksek meblağ olarak tarihe geçti.
60 dolara aldığı tablo Leonardo Da Vinci’nin çıktı Dünyanın en meşhur tablosu olan Mona Lisa’nın da ressamı Leonardo Da Vinci’nin yeni bir tablosu ortaya çıktı. 500 yıllık bu eser 1958 yılında Londra’da düzenlenen bir açık arttırmada 60 dolara alıcı bulmuştu. Salvador Mundi isimli tablo 1958’de satıldığında Leonardo Da Vinci’nin olduğu anlaşılmamıştı. Sonradan ortaya çıktığında ise değeri birden fırladı. 2 ay önce yapılan müzayedede Salvador Mundi isimli tablo tam 450 milyon dolara alıcı buldu. Bu satış tutarı bir sanat eseri için ödenen en yüksek meblağ olarak tarihe geçti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >