Bitki gibi büyüyen robot ilgiyle karşılandı

Robot
Robot

Prototip olarak geliştirilen yumuşak ve hafif robot, bitkilerden ilham alınarak tasarlandı. Çevresindeki görüntüleri kaydetme özelliğine de sahip olan robot görenlerin büyük ilgisini çekiyor.

Santa Barbara’daki California Üniversitesi’nden Elliot Hawkes ve ekip arkadaşları, mantarlar başta olmak üzere birçok bitki ve hayvanı gözlemleyerek yeni bir robot geliştirdi. Mekanik gövdesi ve basınçsız bir şekilde uzanan plastik boru şeklindeki yapısıyla robot, omurgasız hayvanlar gibi hareket ediyor. Eklentilerini uzatmak ve çevresini daha rahat gözlemleyebilmek için çeşitli özellikler eklenen robotun birden fazla görüş açısına sahip olması büyük bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

Sahip olduğu minik kamera sayesinde yakaladığı görüntüleri kaydetme özelliği de bulunan robot, yapabildiği şeyler ile inceleyenleri şaşırtıyor. 3 boyutlu yapılar oluşturabilen, vanaları açıp kapatabilen, bir labirentte uzun süreler gezinebilen, yangın söndürebilen ve sinek öldürebilen robotun boyu 72 metreye kadar uzanabiliyor. Büyümesi, bitki refleksleri ile gerçekleşen robotun saniyede 10 metre uzayabilmesi mümkün.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >