Bizim çocuklardan büyük başarı: NASA'nın yarışmasında finaldeyiz

Bizim çocuklardan büyük başarı: NASA'nın yarışmasında finaldeyiz
Bizim çocuklardan büyük başarı: NASA'nın yarışmasında finaldeyiz

NASA Space App Challenge (Uzay Uygulamarı Yarışması) kapsamında Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği NST-O1 projesi finale kaldı.

Finale kalan projeler için halk oylaması süreci başladı. Devam eden oylama sürecine katılmak ve temsilcilerimize oy vermek istiyorsanız buradaki bağlantıya gidip üye olmanız gerekiyor. Ardından mail adresinize gelen onay mailine tıklayarak üyeliğinizi onaylamalısınız. Son olarak da şuradaki bağlantıya tıklayarak 'Vote For Us' butonuna tıklayın. Karşınıza bir oylama sayfası açılacak. Proje kutucuğundaki 'Vote!' butonuna tıklayıp basılı tutun, yeşil kutucuk içinde “Voted!”yazısı gördüğünüzde bırakın, böylece başarılı bir şekilde oyunuzu vermiş olursunuz.

NST-O1 Projesi nedir?

NASA Space App Challenge yarışmasına dünya çapında yüzlerce porje başvurdu ve sadece 141 proje finale kaldı. Bu aşamadan sonra halk oylaması çok önemli ve bizim çocukların desteğimize fazlasıyla ihtiyacı olacak.

NST-O1, uzay görevinde olan astronotlar için Acil Tıbbi Destek Birimi olarak kullanılan bir donanım. Ayrıca savunma sanayi ve askeri teknolojiler için de tercih edilebilir kapsamlı bir proje. Tehlikeli koşulların neden olabileceği sorunları en aza indirgemek, hasar ve kayıpları en alt limitte tutmak, projenin en belirgin amaçlarından.


Uzay ortamı dünyaya göre astronotlar için bilinen ve bilinmeyen birçok tehlikeyle dolu. Uzayda bir astronotun yaralanma riski çok daha fazla ve oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Dünyada basit yaralanmalar çok fazla önemsenmezken, uzayda durum hiç de öyle değil.

Böyle bir durumda, müdahalenin hızlıca zamanında yapılması en önemli faktörlerin başında geliyor.

Bunun için astronotların güncel sağlık verilerinin her dakika canlı bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Geliştirilen proje; astronotun elbisesindeki ufak bir yırtık, bir travma ya da şok durumunu tüm ekibe haber veriyor ve müdahaleyi hızlandırıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >