BM, dünyanın Akdeniz'de gerçekleşen çocuk ölümlerini görmezden geldiğini belirtti

UNICEF, Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmen çocuklara dikkat çekti
UNICEF, Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmen çocuklara dikkat çekti

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2023'ün ilk 6 ayında Avrupa'ya ulaşmak amacıyla Akdeniz'i geçerken 289 çocuğun hayatını kaybettiğini ve "dünyanın bu ölümleri kasıtlı olarak görmezden geldiğini" belirtti.

UNICEF'ten yapılan açıklamaya göre, Göç ve Yerinden Edilme Küresel Lideri Vera Knaus, İsviçre'nin Cenevre kentinde, Akdeniz'i geçerken yaşamını yitiren çocuklar hakkında gazetecilere konuştu.

Knaus, bu yılın yarısında 289 çocuğun öldüğünü aktararak, bu sayının geçen yılın aynı dönemine göre 2 misline ulaştığını söyledi. Bu sayının, "haber manşetlerinde görülenin çok ötesinde" olduğuna dikkati çeken Knaus, söz konusu sayının her hafta yaklaşık 11 çocuğun hayatını kaybetmesine eşdeğer olduğunu vurguladı.

Altı ayda bir uçak dolusu çocuk vefat etmiş

Knaus, sadece 6 ayda "bir uçak dolusu" çocuğun yaşamını yitirmesine seyirci kalınamayacağının altını çizdi.

Bölgesel çatışmaların ve iklim değişikliğinin, birçok çocuğu Afrika'nın kuzeyinden Avrupa'ya uzanan tehlikeli bir deniz yolculuğuna çıkmaya zorladığına işaret eden Knaus, yılın ilk yarısında 11 bin 600 çocuğun Akdeniz'i geçtiğinin tahmin edildiğini, bu sayının da 2022'nin aynı dönemine göre yaklaşık iki misline denk geldiğini açıkladı.

UNICEF tarafından, çocukların, Orta Akdeniz'deki birçok gemi enkazından sağ kurtulanın olmaması veya kayıt altına alınmaması nedeniyle gerçek çocuk ölüm sayısının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Knaus, bu ölümlerin birçoğunun önlenebilir olduğunu vurgulayarak, "Dünya bu ölümleri kasıtlı olarak görmezden geliyor." dedi.

Orta Akdeniz'in çocuklar için "en ölümcül" göç yollarından biri olduğuna dikkati çeken Knaus, "Yüzlerce kız ve erkek çocuk, dünyanın eylemsizliğinde boğuluyor." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >