BM, Türkiye-Libya deniz sınırı anlaşmasını onayladı

(Arşiv)
(Arşiv)

Birlemiş Milletler, 27 Kasım 2019'da Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasını onayladı.

Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Libya arasındaki deniz sınırı anlaşmasını tescil etti.

102. madde gereği onaylandı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan tescil belgesine göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve Libya arasında imzalanan uluslararası anlaşmayı 30 Eylül'de BM Şartı'nın 102'nci maddesi gereği onayladı.

BM 102. madde ne içeriyor?

Birleşmiş Milletler'e üye devletlerin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 102. maddesine göre, devletlerin imzaladığı uluslararası anlaşmalarının onaylanması gerekiyor. Bu şekilde anlaşmalar BM nezdinde de meşruiyet kazanmış oluyor.

  • Birleşmiş Milletler Antlaşması 102. maddenin tam metni şöyle:
  • 1. İşbu Antlaşma'nın yürürlüğe girmesinden sonra, Birleşmiş Milletler'in herhangi bir üyesi trafından yapılan her uluslarası sözleşme ya da anlaşma, mümkün olan en kısa sürede Sekretarya'da kütüğe işlenecek ve Sekretarya tarafından yayımlanacaktır.
  • 2. İşbu maddenin 1. fıkrası hükümleri uyarınca kütüğe işlenmemiş bir uluslarası sözleşme ya da anlaşmanın taraflarından herhangi biri, söz konusu sözleşme ya da anlaşmayı Birleşmiş Milletler'in bir organı önünde ileri süremez.

Neler olmuştu?

Türkiye ile Libya Hükümeti, 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalamış ve anlaşmayı tescil edilmesi için BM'ye göndermişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >