BM'den, Nijer'de alıkonulan Cumhurbaşkanı Bazum'un serbest bırakılması için çağrı

BM Genel Sekreteri, Nijer'deki darbe sonrası rehin alınan Cumhurbaşkanı Bazum'um serbest bırakılmasını talep ediyor
BM Genel Sekreteri, Nijer'deki darbe sonrası rehin alınan Cumhurbaşkanı Bazum'um serbest bırakılmasını talep ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Nijer'deki darbe girişiminde alıkonulan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un derhal serbest bırakılmasını istiyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'taki BM merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Nijer Cumhurbaşkanı Bazum ile yaptığı bir sohbette, "Şimdi, onu alıkoyanlara seslenmek istiyorum, Cumhurbaşkan Bazum'u hemen ve şartsız serbest bırakın, ülkenin demokratik yönetimine engel olmayı bırakın ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterin." dedi.

Guterres, konuşması sırasında Cumhurbaşkanı Bazum'un kendisine iyi olduğunu, ancak durumunun ciddi olduğunu söylediğini ifade etti.

Ne olmuştu?

Dün Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u alıkoymuş ve akşam saatlerinde televizyondan darbe bildirisi okuyarak yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu.

Silahlı Kuvvetler, "Güvenlik güçleri arasında kan dökülmesini önlemek ve Cumhurbaşkanı Bazum ve ailesinin güvenliğini sağlamak amacıyla" darbeyi desteklediklerini açıklamıştı.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu ortaya çıkmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >