Boeing 737 Max üretimi durdu: Bilet fiyatları olumsuz etkilendi

737 MAX park halinde görünüyor.
737 MAX park halinde görünüyor.

ABD merkezli uçak üreticisi Boeing, iki uçak kazasında 346 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından 737 MAX tipi uçakları dünya genelinde yere indirmişti.

Şirketten geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre Boing 737 MAX tipi yolcu uçağının üretimi geçici olarak durduruldu.

Küresel ölçekte uçuşlar gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) da bu durumdan olumsuz etkilenen şirketler arasında yer alıyor. Yaşanan sorunlar nedeniyle 24 uçağını piste çeken THY'nin 737 MAX tipi yolcu uçaklarından 75 adet siparişi bulunuyor.

THY, operasyonda sıkışmalara neden olan şirkete dava açmaya hazırlanırken yurt içi uçuş sayıları ve bilet fiyatları bu durumdan olumsuz etkilendi.

ABD menşeli uçak üreticisi Boeing, geçtiğimiz yıl yaşanan 2 uçak kazasının ardından yere indirdiği 737 MAX tipi yolcu uçaklarının ocak 2020'den itibaren üretimini durdurduğunu açıkladı.

Boeing'in en büyük müşterilerinden olan ve yere indirilmiş 24 adet Boeing 737 MAX tipi uçağı bulunan Türk Hava Yolları, bu uçaklar ile ilgili belirsizliğin sürmesi ve süreç ile ilgili nitelikli açıklamanın şirket tarafından yapılmaması üretici şirkete dava açmaya hazırlanıyor.

737 MAX'in gövdeleri şirketin depolarında bekletiliyor.
737 MAX'in gövdeleri şirketin depolarında bekletiliyor.
  • 737 MAX serisi uçakları yere indirdikten sonra büyük güven kaybı yaşayan şirketin durdurma kararıyla daha önce verilen siparişleri de askıya aldığı öğrenildi.
  • Küresel boyutta yaşanan bu sorundan en çok olumsuz etkilenen şirketler arasında yer alan THY'nin halihazırda 75 adet Boeing 737 MAX tipi uçak siparişi bulunuyor.

THY, 2019 yılı itibarıyla teslim almış olması gereken 24 uçağı yaşanan sorun nedeniyle operasyonlarında değerlendiremiyor. Her gün 1200'ün üzerinde uçuş gerçekleştiren, 2019 yılında uçuş ağına 14 nokta ekleyen Türk Hava Yolları operasyon stratejisini bu uçaklarda yaşanan sorun nedeniyle yeniden planlamak zorunda kaldı.

Bilet fiyatları etkilendi

Küresel taşıyıcının Boeing 737 MAX tipi uçaklarının yere indirilmesi ve 24 uçağın operasyonlarda kullanılamaması yurt içi uçuş sayılarını ve bilet ücretlerini de olumsuz etkiledi. Türk Hava Yolları'nın KAP'a yaptığı açıklamaya göre yılın ilk 11 ayında geçen seneye göre arz edilen koltuk sayısında yüzde 6,7 azalma yaşandı. Uçak yetersizliğinden dolayı yaşanan bu azalmaya karşın havayolu seyahatine olan talebin artması bilet fiyatlarını geçtiğimiz yıla göre yukarıya çekti.

Yere indirilen uçaklar havadan görüntülendi.
Yere indirilen uçaklar havadan görüntülendi.

Ne olmuştu?

29 Ekim 2018'de Lion Air'a ait JT 610 sefer sayılı Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağı Endonezya'nın başkenti Cakarta'dan havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüş ve mürettebatla birlikte 189 kişi yaşamını yitirmişti. 10 Mart 2019'da da Etiyopya Havayolları'na ait ET 302 sefer sayılı Boeing 737 MAX 8 tipi uçak, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüş bu kazada da 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >