Bordo Bereli nasıl olunur, şartları neleredir?

Arşiv
Arşiv

Dünyada sayılı örneği olan zorlu bir eğitim sürecinden geçen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askeri üyeleri fiziksel ve zihinsel olarak zorlu koşullara dayanıklı yetiştiriliyor. Uzun bir prosedür izleyen bordo bereli olma eğitiminde de farklı standartların tamamlanması bekleniyor.

15 sene kadar çalıştıktan sonra komando tugayı altında birlik komutanlığı yapmak üzere özel kuvvetlerden ayrıldım. Kurs bittiğinde ben artık oldum deyip kenara çekil demezsiniz. Bu ilerleyen bir süreçtir. Son gününüze kadar eğitiminiz devam eder. Sadece fiziksel değil, mental olarak da buna hazır olmak gerekir.

Özel Kuvvetler mensubu nasıl olunur?

Öncelikle özel kuvvetlerin alım yaptığı ordunun belirli bölümlerinden olmanız gerekir. Bunun içinde sınıf gözetmeksizin, kara, hava, deniz farketmeksizin ordunun her bölümünden, her birliğinden alım yapılır. Subay ve astsubaylar olarak ve uzman çavuşlar olarak. Bunun için de öncelikle subay olmak için gerekli prosedürü tamamlamak gerekir. Okulları okumak gerekir. Astsubaylar içinde aynı uzmanlar için ayrı. Öncelikle bu prosedürün tamamlanması gerekir.

Daha sonradan açılan çeşitli kurslara katılmak gerekiyor. Zaten giriş şartları da sonradan özel kuvvetler tarafından yayınlanır ve bununla ilgili testler ve mülakatlar yapılır. Bütün bunlar tamamlandıktan sonra kabul olunacak ise özel kuvvetlere ataması çıkan personel oradaki eğitimlerine başlar. Çeşitli kurslardan görevlerden geçtikten sonra katılabilirler.

Özel Kuvvet üyesi hangi özelliklere sahip olmalı?

Öncelikle subay, astsubay, uzman çavuş neyi istiyorsa onu karşılaması gerekir. Bunlar kanunlarda açıkça belirtilen özellikleri öncelikle taşıması gerekir ki subay, astsubay, uzman çavuş olabilsin. Daha sonraki eğitimleri de tamamlamaları gerekir. Ama bütün bunlar fiziki ve zihinsel bir kapasiteyi gerektirir. Bunları sağlayanlar zaten kursları bitireceği için birliklerde görevli timlerde görevlerine başlayabilirler.

Zaten belirli kursları, belirli eğitimleri tamamlayabilmek için, görevlerde gerekenleri sağlayabilmesi için Bu niteliklerin büyük bölümü kanunlarla ve talimatlarla belirlenmiştir. Bunların yanında tavsiye niteliğinde soruyorsanız. Tavsiye olarak sosyal ilişkileri gelişmiş, kendini rahatlıkla ifade edebilen, yabancı dile yatkın, yabancı dilini ve onları geliştirme konusunda yatkın. Değişen şartlara, ortamlara ve insanlara karşı kolay adapte olabilen kişilerden olması istenir.

Bunları sağlayabilenler içerisinden tabi ki alımlar yapılır ama buna nasıl kendimi hazırlamalıyız? Bunları zaten safha safha geldiğinde görecekler. Ama temel olarak zihni bir hazırlık yapılmalı. Motivasyonun sağlam olması gerekir. Adaptasyonunun da iyi olması gerekir. Değişen şartlara ne kadar hızlı kendini adapte edebilirse o kadar başarılı olur, o kadar rahat eder, görevlerinde de o kadar başarılı olur.

Yönetici sınıfında olduğunuzda yönettiğiniz kitle insan olduğuna göre bunlarla ilişkilerinizin de iyi olması gerekir. Aynı zamanda karşıdakini anlayabilmek de önemli bir yetenek. Bunlara sahip olunması gerekir. Vatan sevgisini zaten sorgulamaya gerek yok.

Eğitim süreçleri nasıl ilerler?

Eğitimlerle temel atıldıktan sonra da eğitimler durmaz, devam eder. Yani kurs bittiğinde ben artık oldum deyip kenara çekil demezsiniz. Bu ilerleyen bir süreçtir. Son gününüze kadar eğitiminiz devam eder. Oradan çıktığınız son güne kadar eğitimlerin devam etmesi gerekir ki olması gereken de budur. Bu kurslar ağırdır. Çoğunlukla fiziki kurslar ağır geçer. Bunlar dünyada sayılı kurslardandır. Bitirebilmek için belirli bir potansiyele ve kapasiteye sahip olmak gerekir.

Bazı kurslar bayağı uzun sürer. Bunların hepsiyle ilgili standartlar yayınlanır. Başlamadan önce safha safha geçmeniz gereken şeyler bellidir. Bunları açık kaynaklardan da bulunabilir.

Şu anda kursa başlayacak olan subaylar, astsubaylar, uzmanlar içerisinde de yayınlanan emirler içerisinde bunlar vardır. Yani kurs bittiğinde ne olmanız gerektiği size gösterilir. Bu sadece özel kuvvetlerle ilgili değil, komando okulundaki kurslarımızda da böyledir. Belirli standartlarımız var ve belirli zaman süreçlerinde bunları tamamlamaları gerekir. Bu sadece tek taraflı da değil, birliğin de sizi kabullenmek için istekli olması gerekir. Yani kendinizi onlara kabul ettirmeniz gerekir.

eğitim süreçlerinden sonra eleme nasıl yapılır?

kurslar bittikten sonraki süreç içerisinde tabi ki ordunun kalanı gibi aynı şekilde bir değerlendirme sürecine gireceksiniz. Her sene yapılan testler, her sene yapılacak olan testler ve diğer nitelikleri ile ilgili değerlendirmeleri geçmeniz gerekir.

Polis özel harekat, Jandarma özel harekat gibi birlikler bazı alanlarda aynı işleri yaptığından, aynı görevleri aldığından dolayı karıştırılır. Özel Harp ve Özel Kuvvetler denen olgu bazı yerlerde bunlarla örtüşür. Örneğin şehir içerisinde yapılan operasyonlar gibi. Evet herkesin elinde silah var. Silah kullanmak gibi şeylerde bunlar kullanılabilir.

Ama karıştırılmaması gereken ordu olgu Bunlar bir birlik. Yani özel kuvvetler bir birlik. Polis özel harekat. Polisin içerisindeki özel işleri yapan bir birim. Jandarmanın içerisinde ayrı bir birim olarak düşünmek gerekir. Birleştiğimiz noktalar var. Beraber hareket ettiğimiz noktalar var. Özel kuvvetler dendiğinde özel harbin gerektirdiği işleri yapan bir birlik aklımıza gelmesi gerekir. Bunlar nitelik olarak diğerlerinden daha farklı işler olduğu için özel olarak nitelendirilmiş.

Karıştırmamak için. Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın normal ordumuzun içerisinde bir birlik olduğu, Polis özel Harekatın polisin içerisinde bir birim olduğu, Jandarma özel Harekatında jandarmanın içerisinde bir birlik olduğu değerlendirilmesi gerekir.

Herkesin kendi bulunduğu yere ve tabi olduğu kanunlara göre farklı harekat çeşitleri olabilir. Birleştiği yerler de olabilir. Bunlardan dolayı karıştırılır ama genel olarak bakıldığında savaşla ilgili durumlarda özel kuvvetleri, diğer operatif durumlarda polis özel harekat ve jandarma özel harekat birliklerinin kullanıldığını görebiliriz.

Özel Kuvvetlere girdikten sonra hizmetlendirme süreci nasıl devam ediyor?

Görevlendirmelerle olacak, birliğinin aldığı göreve göre emir verilir. En sonda da ya emeklilik gelecektir, ya da başka bir birliğe tayinle kuvvetten ayrılması gerekecek. Normal birliklerde olduğu gibi atamalarla olacak. Sadece kabul sürecinde olduğu gibi atama sürecinde de farklı bazı durumlar olabilir, birlikte timlerle çalışmaya başladıktan sonra taburunuzun aldığı görevlerle bir safahatınız olacak.

Diğer birliklerde de görev yapılabilir. Safahatın sonuna gelindiğinde de emeklilik süreci başlayacak. bunlar tamamen kanunla tespit edilmiş, TSK’nın diğer birliklerinde olduğu usülüyle devam ediyor, farklı bir anlam aramaya gerek yok. Birliğin tamamında girdikten sonra görev yapacağım. Emekli olana kadar burada duracağım diye de bir durum yok. Normal birliklerde nasıl atamalar yapılıyorsa orada da yapılıyor. Ordumuzun diğer güzide birliklerinde birlik komutanlığı gibi görevler içinde atamayla gönderilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >