Boris Johnson istedi, Kraliçe onayladı: İngiltere'de parlamento feshedildi

Arşiv

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, erken seçime gidileceği gerekçesiyle kritik adımlar atıyor. Kraliçe 2. Elizabeth'ten parlamentonun feshedilmesi için izin isteyen Johnson'ın talebi kabul edildi. Erken seçime gitme sürecinin başlamasıyla birlikte İngiltere Parlamentosu feshedildi.

İngiltere'de erken seçime gidilme kararı çerçevesine parlamento feshedilirken, Başbakan Boris Johnson Brexit'in gerçekleştirilmesi için Muhafazakar Partiye oy verilmesini istedi.

Başbakan Johnson, Kraliçe 2. Elizabeth'i Buckingham Sarayı'nda ziyaret ederek, parlamentonun feshedilmesi için izin istedi. Böylece İngiltere'de 12 Aralık'ta erken seçime gidilmesi için süreç de resmen başladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson sıkı bir Brexit destekçisi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson sıkı bir Brexit destekçisi.

Saraya giderken aracında kaydedilen görüntüde değerlendirmelerde bulunan Johnson, "Neden bu seçime gidiyoruz? Tek bir sebep var, o da parlamentonun kötürüm olması. Harika bir Brexit anlaşmamız vardı ancak parlamentodan geçmedi." dedi.

Brexit'in tamamlanması için Muhafazakar Partiye oy verilmesini isteyen Johnson, "İlk gün anlaşmayı parlamentoya tekrar getirip oylayacağız ve ocak ayında da (Avrupa Birliği'nden) ayrılacağız." ifadesini kullandı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth
  • Johnson, alternatifin ise ana muhalefetteki İşçi Partisinin iktidara gelmesi durumunda Brexit'in daha fazla geciktirilmesi, 2020'nin biri AB diğeri de İskoçya'da bağımsızlık oylaması olmak üzere iki referandumun yapılacağı bir kabusa dönüştürülmesi olduğunu savundu.

Ne olmuştu?

İngiltere'de hükümet, parlamentonun Brexit'te anlaşamaması üzerine erken seçime gidilmesini istemişti. Ana muhalefetteki İşçi Partisinin de desteğiyle 12 Aralık'ta erken seçim kararı alınmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >