Broadcom'dan Qualcomm'a 130 milyar dolarlık satın alma teklifi

Qualcomm
Qualcomm

Dünyanın en büyük çip üreticisi olma yolunda ilerleyen Broadcom, bugün Qualcomm'a 130 milyar dolarlık satın alma teklifinden bulundu. Gerçekleşmesi halinde anlaşma, Qualcomm'un 37 milyar dolarlık NXP Semiconductor alımını da kapsayacak.

Wi-Fi ve Bluetooth çipleriyle tanınan Broadcom, bugün teknoloji tarihine geçecek bir satın alma duyurusunda bulundu. Geçtiğimiz hafta söylentilere konu olan Qualcomm'u satın alma teklifi resmen açıklandı. 130 milyar dolarlık anlaşma, tamamlanması halinde teknoloji sektörünün açık ara en pahalı satın alma operasyonu olacak.

Bir Qualcomm hissesi için 60 dolar nakit ve 10 dolar da kendi hissesinden verecek olan Broadcom, 130 milyar dolarlık anlaşmanın Qualcomm'a ait 25 milyar dolar borç ve 37 milyar dolara Qualcomm'un satın alacağı NXP Semiconductor firmasını da kapsadığını belirtiyor. Üç büyük yarı iletken çip tasarımcısını tek çatı altında toplayacak anlaşmanın başarıya ulaşması için önünde epeyi uzun bir süreç var.

Geçen seneden beri Qualcomm'u satın almak için çalışma yürüten Broadcom'un teklif yapmak için en doğru zamanı belirlediği aşikar. Son bir senede Broadcom hisselerinin %60 değer kazanması, Qualcomm'un ise Apple ile patent savaşına girmesi münasebetiyle değer kaybetmesi böyle bir alım için en ideal şartları oluşturmuş oldu. Ancak Broadcom'un Qualcomm ve NXP yönetim kurulunda anlaşmaya karşı olan isimler dışında, muhtemel tekel soruşturmalarında yetkili makamları da ikna etmesi gerekecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >