Bu akşamki Ay tutulması Türkiye'den de izlenebilecek

Ay tutulması
Ay tutulması

Bugün gerçekleşecek olan kısmi ay tutulmasını Türkiye'den de izlemek mümkün. Peki ama ay tutulması kaçta gerçekleşecek ve çıplak gözle izlenebilecek mi, işte tüm detaylar...

21 Ağustos'ta gerçekleşecek olan "tarihin en büyük Güneş tutulmasına" birkaç hafta kala, konuyla alakalı kapsamlı bilgiler gelmeye devam ediyor. Amerika'dan gözlem yapacak olan kişilerden yardım isteyen NASA, bu kapsamda Güneş'in yüzölçümünü ilk kez DKIST teleskobuyla şu ana kadarki en gerçekçi şekilde ölçmeye hazırlanıyor.

Ay tutulması nedir?
Ay tutulması, Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girmesine; Ay'ın Dünyanın gölgesinde kalması durumuna verilen isim. Genellikle yılda iki defa gerçekleşen bu doğa olayı kısmi ay tutulmasına ek olarak parçalı tutulma şeklinde de geçebiliyor.
Ay tutulması nedir? Ay tutulması, Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girmesine; Ay'ın Dünyanın gölgesinde kalması durumuna verilen isim. Genellikle yılda iki defa gerçekleşen bu doğa olayı kısmi ay tutulmasına ek olarak parçalı tutulma şeklinde de geçebiliyor.
Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

                                    Doğu Afrika'nın büyük bir bölümünden, Avustralya'dan, Hint Okyanusu'ndan ve Orta Asya'dan net bir şekilde görülebilecek. Bu akşam 21:20 itibariyle Türkiye'den de görülebilecek olan Ay tutulmasının 23:53'te sona ereceği öngörülüyor.
Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Doğu Afrika'nın büyük bir bölümünden, Avustralya'dan, Hint Okyanusu'ndan ve Orta Asya'dan net bir şekilde görülebilecek. Bu akşam 21:20 itibariyle Türkiye'den de görülebilecek olan Ay tutulmasının 23:53'te sona ereceği öngörülüyor.
Ay tutulmasını izlemek zararlı mı?

                                    Ay tutulmasını çıplak gözle izlemenin hiçbir zararı yok. Dolayısıyla dünya genelinde milyonlarca kişi bu akşam gerçekleşecek ve birkaç saat devam edecek olan bu doğa olayını izlemeyi sabırsızlıkla bekliyor.
Ay tutulmasını izlemek zararlı mı? Ay tutulmasını çıplak gözle izlemenin hiçbir zararı yok. Dolayısıyla dünya genelinde milyonlarca kişi bu akşam gerçekleşecek ve birkaç saat devam edecek olan bu doğa olayını izlemeyi sabırsızlıkla bekliyor.
Ay tutulmasının fotoğrafını çekmek mümkün mü?

                                    Evet; elbette mümkün. Ancak bunun için daha çok yüksek performanslı profesyonel makineler tercih ediliyor; elbette DSLR ya da benzer fotoğraf makineleriyle birlikte de Ay tutulmasını fotoğraflayabilmek mümkün. Bunun için de belirli kriterlere dikkat etmek gerekiyor; örneğin fotoğraf makinesinin sabitlenmesi ve netlemenin iyi yapılması bunlardan ikisi.
Ay tutulmasının fotoğrafını çekmek mümkün mü? Evet; elbette mümkün. Ancak bunun için daha çok yüksek performanslı profesyonel makineler tercih ediliyor; elbette DSLR ya da benzer fotoğraf makineleriyle birlikte de Ay tutulmasını fotoğraflayabilmek mümkün. Bunun için de belirli kriterlere dikkat etmek gerekiyor; örneğin fotoğraf makinesinin sabitlenmesi ve netlemenin iyi yapılması bunlardan ikisi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >