Bu çocuklar bir harika: Buluşlarıyla dünyayı değiştiren çocuklar

Genç yaşlarına rağmen bilim ve teknoloji alanında yaptıkları çalışmalarla adından söz ettiren ve teknolojik ilerlemelere ciddi katkılarda bulunmuş bilim çocuklarını derledik.

İşte buluşlarıyla dünyayı değiştiren harika çocuklar:
Jack Andraka
2012 yılında henüz 16 yaşındayken kanseri daha ilk aşamasındayken teşhis edebilen ucuz ve basit bir yöntem geliştirdi. Bu sayede pankreas, yumurtalık ve akciğer kanserleri mevcut yöntemlere nazaran çok daha erken teşhis edilebiliyor.
Jack Andraka 2012 yılında henüz 16 yaşındayken kanseri daha ilk aşamasındayken teşhis edebilen ucuz ve basit bir yöntem geliştirdi. Bu sayede pankreas, yumurtalık ve akciğer kanserleri mevcut yöntemlere nazaran çok daha erken teşhis edilebiliyor.
Louis Braille
1809'da Fransa'da doğan Louis, 3 yaşındayken bir kaza sonucu görme yeteneğini kaybetti. 19 yaşında Körler Enstitüsüne devam ederken görme engellilerin okuma-yazmasını sağlayan bir sistem icat etti. Günümüzde tüm dünyada kullanılan ve Braille alfabesi olarak bilinen sistem kendisi gibi birçok görme engellinin hayatının değiştirdi.
Louis Braille 1809'da Fransa'da doğan Louis, 3 yaşındayken bir kaza sonucu görme yeteneğini kaybetti. 19 yaşında Körler Enstitüsüne devam ederken görme engellilerin okuma-yazmasını sağlayan bir sistem icat etti. Günümüzde tüm dünyada kullanılan ve Braille alfabesi olarak bilinen sistem kendisi gibi birçok görme engellinin hayatının değiştirdi.
Elif Bilgin
Elif 16 yaşındayken hızlıca çürümeyen bio-plastiğin bir formunu üretti. Elektrik yalıtımında kullanılacak olan bu malzemeyi muz kabuğundan üretmeyi başaran Elif, 2013 yılındaki Google Bilim Fuarı'nda birinci oldu.
Elif Bilgin Elif 16 yaşındayken hızlıca çürümeyen bio-plastiğin bir formunu üretti. Elektrik yalıtımında kullanılacak olan bu malzemeyi muz kabuğundan üretmeyi başaran Elif, 2013 yılındaki Google Bilim Fuarı'nda birinci oldu.
Blaise Pascal
1642 yılında doğan Pascal muhasebecilik yapan babasının işlerini kolaylaştırmak adına hesap makinesinin atasını ürettiğinde henüz 12 yaşındaydı. Ayakkabı kutusu boyutunda olan makine, el ile döndürülen dişli çarklar sayesinde işlev görüyordu. Pascal, daha sonra şırıngayı, olasılık teorisini ve ruleti icat etti.
Blaise Pascal 1642 yılında doğan Pascal muhasebecilik yapan babasının işlerini kolaylaştırmak adına hesap makinesinin atasını ürettiğinde henüz 12 yaşındaydı. Ayakkabı kutusu boyutunda olan makine, el ile döndürülen dişli çarklar sayesinde işlev görüyordu. Pascal, daha sonra şırıngayı, olasılık teorisini ve ruleti icat etti.
Boyan Slat
Boyan 19 yaşındayken okyanusları platistikten temizlemek için yüzer bariyer ve platformlarla örülü bir ağ geliştirdi. Bu keşfi ile okyanustaki plastik atıkları temizleyerek hem ekosistemi hem de okyanus yaşamını korumayı amaçlıyor. Bu sayede 5-10 sene içinde 20 milyar ton plastik okyanuslardan temizlenmiş olacak.
Boyan Slat Boyan 19 yaşındayken okyanusları platistikten temizlemek için yüzer bariyer ve platformlarla örülü bir ağ geliştirdi. Bu keşfi ile okyanustaki plastik atıkları temizleyerek hem ekosistemi hem de okyanus yaşamını korumayı amaçlıyor. Bu sayede 5-10 sene içinde 20 milyar ton plastik okyanuslardan temizlenmiş olacak.
Easton Lachappelle
Henüz 17 yaşındayken ortalama fiyatı 60 bin dolar civarında olan beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen protez kolların işlevsel olarak aynısını sadece 350 dolar maliyetle üretmiştir. Üstelik bu protezleri 50 bin dolar fiyatla satabileceği halde, icadının kodlarını açık bir şekilde tüm dünyayla paylaşmıştır.
Easton Lachappelle Henüz 17 yaşındayken ortalama fiyatı 60 bin dolar civarında olan beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen protez kolların işlevsel olarak aynısını sadece 350 dolar maliyetle üretmiştir. Üstelik bu protezleri 50 bin dolar fiyatla satabileceği halde, icadının kodlarını açık bir şekilde tüm dünyayla paylaşmıştır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >