Bu konuyu hafife almayın! Meyve ve sebzeler nasıl yıkanır?

Özellikle yeşillikleri temizlerken, kumlarından arındırmak için elma sirkesi kullanabilirsiniz.
Özellikle yeşillikleri temizlerken, kumlarından arındırmak için elma sirkesi kullanabilirsiniz.

Değişen yaşam koşulları ve ilerleyen teknoloji dünyasında, ne yazık ki sebze ve meyveler bile artık hiç masum değil... En "doğal" olarak adlandırdıklarımız dahi, çeşit çeşit kimyasala maruz kalıyor. Hal böyle olunca da, "Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalı" sorusu akıllara takılmıyor değil

Sofraların vazgeçilmezi sebze ve meyveler bakterilerden nasıl arındırılır, nasıl yıkanır? İşte püf noktaları!

Dondurulmuş sebze ve meyveler 

                                    Özellikle çalışanların hayatını kolaylaştıran dondurulmuş sebzeler, çoğu zaman dondurulmadan önce yıkanmıyor. Bu yüzden, eğer dondurulmuş sebze kullanacaksanız mutlaka özenle yıkamalısınız; al dente kıvamında pişireceğiniz sebzeleri ekstra hijyenli şekilde  temizlemenizi öneriyoruz.
Dondurulmuş sebze ve meyveler Özellikle çalışanların hayatını kolaylaştıran dondurulmuş sebzeler, çoğu zaman dondurulmadan önce yıkanmıyor. Bu yüzden, eğer dondurulmuş sebze kullanacaksanız mutlaka özenle yıkamalısınız; al dente kıvamında pişireceğiniz sebzeleri ekstra hijyenli şekilde temizlemenizi öneriyoruz.
Pirinç

                                    Pirinç, içerdiği nişasta ve şeker nedeniyle mutlaka detaylı şekilde yıkanıp süzülmelidir. Pirincin kilo aldırma özelliği, içerdiği nişasta miktarından kaynaklandığından bu konuda dikkatli olunmalıdır. Aynı zamanda su berrak olana kadar mısır veya buğday taneleri gibi diğer nişastalı tahılların da durulanması önerilir.
Pirinç Pirinç, içerdiği nişasta ve şeker nedeniyle mutlaka detaylı şekilde yıkanıp süzülmelidir. Pirincin kilo aldırma özelliği, içerdiği nişasta miktarından kaynaklandığından bu konuda dikkatli olunmalıdır. Aynı zamanda su berrak olana kadar mısır veya buğday taneleri gibi diğer nişastalı tahılların da durulanması önerilir.
Süt ve süt ürünleri

                                    Süt, yoğurt ve diğer sıvı ürünlerin ambalajını açmadan önce yıkamanız önerilir. Binlerce müşteri bu paketlere dokunuyor, onları alıyor ve etiketlerdeki bilgileri okuyor. Paket açıldığında, bu mikroplar direkt ürünle temas edebilme riskini taşır.
Süt ve süt ürünleri Süt, yoğurt ve diğer sıvı ürünlerin ambalajını açmadan önce yıkamanız önerilir. Binlerce müşteri bu paketlere dokunuyor, onları alıyor ve etiketlerdeki bilgileri okuyor. Paket açıldığında, bu mikroplar direkt ürünle temas edebilme riskini taşır.
Balık

                                    Yüksek ısının tüm bakterileri öldürdüğü konusunda hemfikiriz; ancak balıkları kesmeden önce de yıkamanız önerilir. Aksi halde, bakterilerin mutfağınıza yayılması gerçeği kaçınılmaz olacaktır. Önce balığı, ardından balığı kestiğiniz bıçak ve tahtayı dezenfekte etmeyi unutmayın.
Balık Yüksek ısının tüm bakterileri öldürdüğü konusunda hemfikiriz; ancak balıkları kesmeden önce de yıkamanız önerilir. Aksi halde, bakterilerin mutfağınıza yayılması gerçeği kaçınılmaz olacaktır. Önce balığı, ardından balığı kestiğiniz bıçak ve tahtayı dezenfekte etmeyi unutmayın.
Lahana

                                    Özellikle sebzeleri özenle yıkamanız konusunda uyarıda bulunmuştuk. Lahana da, detaylı temizlenmesi gereken sebzelerin başında geliyor. Beyaz ya da mor, ne olursa olsun önce ilk iki kabuğunu temizlemeniz gerekiyor. Bunun için bir miktar sirke de kullanmanız da fayda olabilir.
Lahana Özellikle sebzeleri özenle yıkamanız konusunda uyarıda bulunmuştuk. Lahana da, detaylı temizlenmesi gereken sebzelerin başında geliyor. Beyaz ya da mor, ne olursa olsun önce ilk iki kabuğunu temizlemeniz gerekiyor. Bunun için bir miktar sirke de kullanmanız da fayda olabilir.
Kutu içecekler
Kutu içecekler sıcak yaz günlerini serinleten ilk öneri olsa da, sağlık her şeyden önemli... İçeceklerinizin kutusunu açmadan önce yıkamayı ya da en azından üstünü silmeden asla tüketmeyin. Kutu içeceklerin, genellikle tozlu kamyonlarda seyahat ettiğini unutmamanızda fayda var.
Kutu içecekler Kutu içecekler sıcak yaz günlerini serinleten ilk öneri olsa da, sağlık her şeyden önemli... İçeceklerinizin kutusunu açmadan önce yıkamayı ya da en azından üstünü silmeden asla tüketmeyin. Kutu içeceklerin, genellikle tozlu kamyonlarda seyahat ettiğini unutmamanızda fayda var.
Mevsim salataları

                                    Tüm yeşillikler son derece lezzetli ve sağlıklı; ancak onları yıkamadan tükettiğinizde birer zehre dönüşebilirler. Öncelikle teker teker yapraklarını suyun altına tuttuğunuz kıvırcık ya da marulları, sirkeli suda bir kabın içinde yaklaşık 15 dakika bekletmeyi ihmal etmeyin.
Mevsim salataları Tüm yeşillikler son derece lezzetli ve sağlıklı; ancak onları yıkamadan tükettiğinizde birer zehre dönüşebilirler. Öncelikle teker teker yapraklarını suyun altına tuttuğunuz kıvırcık ya da marulları, sirkeli suda bir kabın içinde yaklaşık 15 dakika bekletmeyi ihmal etmeyin.
Elma

                                    Meyveler vitamin ve sağlık deposu... Ancak, özellikle kabuklarıyla tüketilen meyveleri temizlemek hususunda oldukça özenli olunmalı. Meyveleri 12 dakika su ve sodada pişirirseniz, kimyasalların çoğundan kurtulabilirsiniz.
Elma Meyveler vitamin ve sağlık deposu... Ancak, özellikle kabuklarıyla tüketilen meyveleri temizlemek hususunda oldukça özenli olunmalı. Meyveleri 12 dakika su ve sodada pişirirseniz, kimyasalların çoğundan kurtulabilirsiniz.
Midye ve istiridye

                                    Özellikle deniz ürünlerini temizleme konusunda hassas olunmalı; dondurulmuş deniz ürünleri de yıkanmadığından içerisinde kum barındırıyor olabilir. Ki; baharat yerine kum tanelerini tercih edeceğinizi pek düşünmüyoruz.
Midye ve istiridye Özellikle deniz ürünlerini temizleme konusunda hassas olunmalı; dondurulmuş deniz ürünleri de yıkanmadığından içerisinde kum barındırıyor olabilir. Ki; baharat yerine kum tanelerini tercih edeceğinizi pek düşünmüyoruz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >