Bu yaz yolunuz Dubai’ye düşerse Drone ile seyahat edebilirsiniz

Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisi olan Dubai, son yıllarda özellikle zengin turistlerin ilgi odağı haline geldi.

1900'lü yılların başında küçük bir balıkçı kasabası olan Dubai, 20. Yüzyılın başından itibaren inanılmaz gelişti ve zengin turistlerin ilgi odağı oldu. Zenginlerin ilgisi çeken bu şehirde önümüzdeki yaz Drone ile seyahat edebilmek mümkün olacak. Bu yaz tatil planlarınız arasına eğer Dubai'yi eklemeyi düşünüyorsanız, otonom bir drone ile seyahat etme imkânını da bir denemek isteyebilirsiniz; tabii cebiniz dolgunsa!

Dünya Devlet Yönetimi Zirvesi'nde Dubai Karayolları ve Ulaşım Ajansı Yöneticisi Mattar al-Tayer tarafından tanıtılan drone bugüne kadar yayınlanan projeler arasında en ilginç olanlardan biri: çünkü drone ile taşıma hizmeti alanında türünün ilk örneği olacak. Tek kişi taşıyacak olan Drone, emirlik tarafından belirlenecek olan noktalar arasında seyahat yapabilcek. Bu hizmetin en erken Temmuz ayında kullanıma sunulmasının beklendiğini söyleyelim.

Konu hakkında açıklama yapan Dubai Karayolları ve Ulaşım Ajansı Yöneticisi Mattar al-Tayer “Bu sadece bir model değil, bu aracı Dubai semalarında uçurarak denemeleri gerçekleştirdik." İfadelerini kullandı. Bu seyahatta kullanılacak olan Drone ise Çinli insansız hava aracı üreticisi EHang tarafından üretilmiş olan 184 modeli olacak. İlk olarak CES 2016'da tanıtılan araç, geçtiğimiz yaz Las Vegas'ta da deneme uçuşları gerçekleştirmişti. 225 kg ağırlığındaki kişisel hava aracı, 100 kilograma kadar bir yolcuyu ve onun küçük valizini taşıyabiliyor.

Bugüne kadar bilim kurgu filmlerinde olsun gelecek teknolojileri konusundaki konsept çalışmalarda olsun genellikle uçan otomobil fikri öne çıkarılırdı. Fakat uçan otomobil çıkmadan çok yakın bir zamanda kişisel Drone'unuz ile seyahat edebileceksiniz. (Belki de uçan otomobil aşamasına bundan sonra geçilecek)


Çinli firma Ehang tek kişi taşıyabilen ve tek seferlik şarj ile 16 km'nin üzerinde seyahat etme imkânı sağlayan Drone'un prototipini tamamlamayı 2016 yılının başında tamamlamış, fuarlarda boy göstermeye başlamıştı. Drone üreticisi Ehang adlı firmanın geliştirdiği araç, küçük bir helikopteri andırıyor. Uzaktan kumandalı quadcopter teknolojisinin bir üst seviyeye taşındığı teknoloji harikası ürün saat içerisinde şarj olabiliyor ve saatte 100 km hız yapabiliyor. Aracın maksimum hızı saatte 160 km'yi buluyor. Fakat aracın Dubai semalarında servis saatinin 100 km hızla yapılacağı söyleniyor.

İrtifa yükseldikçe havada kalma süresi artıyor
100 kg ağırlığı taşıyabilen araç deniz seviyesinde uçulduğu takdirde 23 dakika kadar havada kalabiliyor. İrtifa arttıkça havada kalış süresi de artıyor. Otomatik pilota sahip olan araç kontrol panelinde bulunan bilgisayar sayesinde tek tıkla istenen komutu uygulama becerisini gösteriyor. Gideceğiniz yeri harita üzerinde seçtikten sonra geriye bir tek arkanıza yaslanıp manzaranın tadını çıkarmak kalıyor. Varış noktasına ulaştığınızda ise önünüzdeki bilgisayardan ''iniş'' seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Servis ağı da olacak
Ürünün servis ağı hakkında pek bilgi bulunmasa da Dubai Sivil Havacılık Yönetimi'nin servisi incelediği ve bu servisin 4G internet ile uzaktan kontrol edileceği belirtiliyor.

Yakın gelecekte havada rekabet artacak gibi gözüküyor
İnsansız hava aracı ile seyahat konusunda EHang şuanda lider konumda bulunuyor. Dünyaca ünlü uçak firması Airbus da benzer bir proje için yılsonuna kadar ortaya bir ürün çıkarmayı planlıyor. Fakat Airbus'un 2020 yılından önce bir tanıtım sürüşü yapması beklenmiyor. Dünyaca ünlü uygulamalarda biri olan Uber de benzer bir proje üzerinde çalıştığı ve eski bir NASA mühendisini kadrosuna kattığı biliniyor. Son olarak Google'ın kurucularından Larry Page'in ZeeAero adlı girişimle kişisel hava aracı geliştirme çabaları olduğu ifade ediliyor. Bütün bu gelişmeler uçan otomobilden önce rekabetin uçan insansız hava aracı alanında olacağını gösteriyor. Bakalım kazanan kim olacak?

BONUS: Drone nedir?
Drone, İngilizce'de erkek arı manasına gelen bir kelime. Fakat günümüzde insansız hava araçları anlamında kullanılıyor. Tarihine baktığımızda genellikle askeri amaçlı kullanılan dronelar, artık daha ulaşılabilir bir hal almış durumda ve büyük teknoloji firmaları çeşitli alanlarda kullanılmak üzere farklı Drone modellerini geliştirmek için proje çalışmalarına devam ediyor. Yakın bir gelecekte ünlü arama motoru Google'dan, Uber'e kadar birçok firmanın Drone ürünlerini piyasaya sürmesi bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >