Bu yıl Kurban Bayramı’nda ikram edeceğiniz şekerleri evinizde yapabilirsiniz!

Kurban Bayramı’nda sizleri ziyarete gelen sevdiklerinize kendi ellerinizle hazırladığınız şekerleri ikram etmeyi istemez miydiniz?

Hazır tüketim ürünlerinin bazıları ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Özellikle 'merdiven altı' diye tabir edilen işletmelerin, hiçbir belgesi olmadan hazırladığı ürünleri piyasaya sunması can sıkıcı bir durum. İnsan sağlığını tehdit eden bu tarz işletmeler, Kurban Bayramı öncesinde de hortladı. Hal böyle olunca, tüketiciler ciddi endişeler yaşıyor. Özellikle bayram şekerlerindeki hile birçoğumuzu farklı yollar aramaya sevk etti. Siz de Kurban Bayramı'nda kendi yaptığınız şekerleri, konuklarınıza ikram etmeye ne dersiniz? İşte ev yapımı şeker tarifleri;
Bayramların değişilmezi!
Bayramların olmazsa olmazıdır şekerler… Evimize gelen konuklardan, kapımızı harçlık için çalan miniklere kadar herkese şeker ikram ederiz.
Bayramların değişilmezi! Bayramların olmazsa olmazıdır şekerler… Evimize gelen konuklardan, kapımızı harçlık için çalan miniklere kadar herkese şeker ikram ederiz.
Gözünüz korkmasın
Şeker yapımı gözünüzü korkutmasın. Ortaya çıkacak sonuç için harcadığınız zaman inanın hiçbir şey değil.
Gözünüz korkmasın Şeker yapımı gözünüzü korkutmasın. Ortaya çıkacak sonuç için harcadığınız zaman inanın hiçbir şey değil.
İçinizdeki tasarımcıyı ortaya çıkarın
Hazırladığınız şekerleri; yetenekleriniz doğrultusunda süsleyebilirsiniz.
İçinizdeki tasarımcıyı ortaya çıkarın Hazırladığınız şekerleri; yetenekleriniz doğrultusunda süsleyebilirsiniz.
Akide şekeri
Akide şekeri, Osmanlı mutfağının en önemli tatlılarından biriydi. Akide şekeri, yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılırdı.
Akide şekeri Akide şekeri, Osmanlı mutfağının en önemli tatlılarından biriydi. Akide şekeri, yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılırdı.
Akide şekeri nasıl yapılır?
Malzemeler:

 1125 gr. toz şeker
Yarım litre su
Yarım limonun suyu
50 gr. loğusa şekeri
Gül suyu veya tarçın

 Tencereye; yarım litre su ve 1125 gram şekeri alın. Şerbet kaynamaya başlayınca lohusa şekerini tencereye ilave edin. Şeker iyice köpürene kadar kaynatın. Şekerin kıvamını alıp almadığını anlamak için; bir miktar soğuk suyun içine kaynayan şuruptan dökülür. Şurup cam gibi berrak ve sert olursa ocağın altını kapatın. Mermer tezgahı sıvı yağ ile yağlayıp, şerbeti yağın üzerine yayın. Metal bir kürek veya spatulayla kenardan ortaya doğru getirin. Ortada topladığınız şekeri rulo haline getirin. Ardından makasla istediğiniz büyüklükte kesin.

  (Tarif; pembekekik.com)
Akide şekeri nasıl yapılır? Malzemeler: 1125 gr. toz şeker Yarım litre su Yarım limonun suyu 50 gr. loğusa şekeri Gül suyu veya tarçın Tencereye; yarım litre su ve 1125 gram şekeri alın. Şerbet kaynamaya başlayınca lohusa şekerini tencereye ilave edin. Şeker iyice köpürene kadar kaynatın. Şekerin kıvamını alıp almadığını anlamak için; bir miktar soğuk suyun içine kaynayan şuruptan dökülür. Şurup cam gibi berrak ve sert olursa ocağın altını kapatın. Mermer tezgahı sıvı yağ ile yağlayıp, şerbeti yağın üzerine yayın. Metal bir kürek veya spatulayla kenardan ortaya doğru getirin. Ortada topladığınız şekeri rulo haline getirin. Ardından makasla istediğiniz büyüklükte kesin. (Tarif; pembekekik.com)
Lolipop
Çocukların en sevdiği şekerlerden olan lolipop, 1700'lü yılların ikinci yarısında İngiltere'de yapılmaya başlamış.
Lolipop Çocukların en sevdiği şekerlerden olan lolipop, 1700'lü yılların ikinci yarısında İngiltere'de yapılmaya başlamış.
Lolipop nasıl yapılır?
Malzemeler:

 2 su bardağı şeker
2/3 su bardağı su 
1/4 çay kaşığı krem tartar (krem tartar şeker kristalizasyonunu engellemek için kullanılır. Bunun yerine limon suyu da kullanabilirsiniz-1 tatlı kaşığı kadar)
İsteğe bağlı gıda boyası, esans (vanilya-çikolata vb)
Lolipop kalıpları, çikolata kalıpları ya da ısıya dayanıklı silikon kalıplar 
Lolipop çubukları ya da kürdan
Yapışmayı önleyen sprey. Sprey yoksa, dökülecek zemin hafif yağlanır.


 Su, şeker ve krem tartarı ya da limon suyunu bir tencere alın ve ocağın altını açın. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Yaklaşık 10 dakika kaynayan şurubun şeker kıvamına geldiğini anlamak için su termometresi kullanabilirsiniz. Su termometresi 150 santigrat dereceyi gösterdiği zaman şurubu ocaktan indirin. Su termometreniz yoksa, akide şekerinde kullandığınız şerbeti soğuk suya damlatma yöntemini kullanabilirsiniz. Altını kapattığınız tencereye gıda boyası ve esansı ekleyip tahta kaşıkla hızlıca karıştırın. Şayet şeker donarsa, yeniden ocağa alın. Ardından şekerlerinizi kalıplara boşaltın. 

 (Tarif; forumgercek.com)
Lolipop nasıl yapılır? Malzemeler: 2 su bardağı şeker 2/3 su bardağı su 1/4 çay kaşığı krem tartar (krem tartar şeker kristalizasyonunu engellemek için kullanılır. Bunun yerine limon suyu da kullanabilirsiniz-1 tatlı kaşığı kadar) İsteğe bağlı gıda boyası, esans (vanilya-çikolata vb) Lolipop kalıpları, çikolata kalıpları ya da ısıya dayanıklı silikon kalıplar Lolipop çubukları ya da kürdan Yapışmayı önleyen sprey. Sprey yoksa, dökülecek zemin hafif yağlanır. Su, şeker ve krem tartarı ya da limon suyunu bir tencere alın ve ocağın altını açın. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Yaklaşık 10 dakika kaynayan şurubun şeker kıvamına geldiğini anlamak için su termometresi kullanabilirsiniz. Su termometresi 150 santigrat dereceyi gösterdiği zaman şurubu ocaktan indirin. Su termometreniz yoksa, akide şekerinde kullandığınız şerbeti soğuk suya damlatma yöntemini kullanabilirsiniz. Altını kapattığınız tencereye gıda boyası ve esansı ekleyip tahta kaşıkla hızlıca karıştırın. Şayet şeker donarsa, yeniden ocağa alın. Ardından şekerlerinizi kalıplara boşaltın. (Tarif; forumgercek.com)
Jelibon
Türk lokumundan ilham alan şekerci William Schrafft'ın 1800'lü yıllarda jelibonu askerler için hazırladığı rivayet ediliyor.
Jelibon Türk lokumundan ilham alan şekerci William Schrafft'ın 1800'lü yıllarda jelibonu askerler için hazırladığı rivayet ediliyor.
Jelibon nasıl yapılır?
Malzemeler:

 6 yemek kaşığı jelatin
1 buçuk su bardağı soğuk su
2, 1/4 su bardağı kaynar su
6 su bardağı şeker ve bir miktar da kaplaması için
Aroması istenilen özler veya yağlar (aktarlardan bulunabilir)
Gıda boyası

 Öncelikle jelibon için kullanacağınız kalıpları yağlayın ve bir kenara alın. 6 litrelik bir tencerede soğuk suyun üzerine jelatini serpin ve kaynar suyu ekleyin, eriyinceye kadar karıştırın ve 5 dakika bekleyin. Ardından şekeri ilave edin, sürekli karıştırarak 25 dakika pişirin ve ateşten alın. İstediğiniz miktarlarda ayırarak, renklendirin ve aromaları ekleyin. Jelibon sıcakken, yağladığınız kaplara dökün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kapların üzerini kapatın ve 4 saat buzdolabında bekletin. Soğuduktan sonra jelibonların üzerlerini toz şekerle kaplayın. Dış kaplamanın kristalleşmesinin bozulmaması için 1-2 gün oda ısısında yağlı kağıt üzerinde bekletin. Hazırladığınız jelibonları kapalı bir kapta yaklaşık üç hafta saklayabilirsiniz. 

(Tarif; tarifsepeti.com)
Jelibon nasıl yapılır? Malzemeler: 6 yemek kaşığı jelatin 1 buçuk su bardağı soğuk su 2, 1/4 su bardağı kaynar su 6 su bardağı şeker ve bir miktar da kaplaması için Aroması istenilen özler veya yağlar (aktarlardan bulunabilir) Gıda boyası Öncelikle jelibon için kullanacağınız kalıpları yağlayın ve bir kenara alın. 6 litrelik bir tencerede soğuk suyun üzerine jelatini serpin ve kaynar suyu ekleyin, eriyinceye kadar karıştırın ve 5 dakika bekleyin. Ardından şekeri ilave edin, sürekli karıştırarak 25 dakika pişirin ve ateşten alın. İstediğiniz miktarlarda ayırarak, renklendirin ve aromaları ekleyin. Jelibon sıcakken, yağladığınız kaplara dökün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kapların üzerini kapatın ve 4 saat buzdolabında bekletin. Soğuduktan sonra jelibonların üzerlerini toz şekerle kaplayın. Dış kaplamanın kristalleşmesinin bozulmaması için 1-2 gün oda ısısında yağlı kağıt üzerinde bekletin. Hazırladığınız jelibonları kapalı bir kapta yaklaşık üç hafta saklayabilirsiniz. (Tarif; tarifsepeti.com)
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >