Bukalemunlar nasıl renk değiştirir?

Bukalemunlar nasıl renk değiştirir?
Bukalemunlar nasıl renk değiştirir?

Bukalemunların renk değiştirmesi hakkında bilinenlerin hepsi yanlış. Yeni araştırmalara göre bukalemunların nasıl renk değiştirdiğine dair yeni bulgular ortaya çıktı.

Genoa Üniversitesi'nden biyolog ve fizikçilerin yaptıkları yeni araştırmalarda, bukalemunların nasıl renk değiştirdiği konusunda yeni bilgilere rastlanıldı. Normalde bilim insanları, bu araştırmaya kadar bukalemunların derilerinin altında kırmızı, sarı ve yeşil gibi farklı renk pigmentlerinin olduğunu ve bukalemunların renk değiştirme sırasında derisinin altındaki bu pigmentlerden istediğini seçerek derisinin altına yayarak dış görünüşünü değiştirdiğini düşünüyordu. Ancak durumun hiç de böyle olmadığı fark edildi.

Artık insanları bukalemun gibi olmakla suçlarken daha dikkatli olmalıyız çünkü bukalemunların derisinin altında yeşil renk pigmenti bile yok. Yeşil rengin temelinde iki ana faktör bulunur. Birincisi renk pigmentleri, ikincisi ise deri altında bulunan renk kristalleri arasındaki mesafe. Her bir pigment hücresinin içinde 130 nanometre boyutundaki bu küçük kristaller arasındaki boşluklar arttıkça, dışarıdan gelen ışınları yansıtması da farklılaşır. Bu sebeple de insan gözü bukalemun renklerini farklı görür. Yani sonuç olarak bukalemunlar aslında renklerini değil, renkleri yansıtan kristaller arasındaki mesafeleri değiştiriyor.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >