Burdur Gölü kuruyor: 125 bin kuştan geriye 2 bin kuş kaldı

Burdur Gölü 35 yılda üçte bir oranında suyunu kaybetti ve gölde 10 yıl önce 125 bin olan su kuşu sayısı şuan 2 bin civarına kadar indi.

Burdur Gölü, son 35 yılda su kapasitesinin üçte birini kaybetti. Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan gölde seviyenin düşmesiyle birlikte su kuşu sayısında da ciddi azalma meydana geldi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yapılan sayımlarda 10 yıl önce 68 türde 125 bin 550 kuşun bulunduğu gölde geçen yıl sayı 2 bine kadar düştü. 2006 yılında gölde kışlayan dikkuyruk ördeklerinin sayısı 1151 iken geçen yıl sayı 10'a düştü. Aynı yıl 4 bin 173 Elmabaş Patka Ördeği sayısı da geçen yıl 57'ye geriledi.
Dikkuyruk ördekleri
''Burdur Gölü donmadığı için kuşlar geliyordu''
"Örneğin 2002 yılında Sibirya soğukları vardı ve o dönemde Burdur Gölü su yapısı ve konumu nedeniyle çok önemliydi. Burdur Gölü'nün su yapısı tuzlu, civar göller tatlı su olduğu için çok soğuk havalarda diğer göller donarken Burdur Gölü donmuyor ve böylelikle çevre göllerden kuşlar buraya geliyorlardı."

'Kaybedilmiş bir şey yok ama bazı önlemleri almak gerekiyor'
"Halen kaybedilmiş bir şey yok. Burdur Gölü'nün su yapısının değiştirilmemesi gerek. Gölün çekilmemesi için gerekli önlemlerin alınması lazım. DSİ'nin barajlarında çok ciddi su tutulmakta. Burdur Gölü'nde buharlaşma ile kaybedilen su barajlarda tutulan sudan daha az. O sular verildiği takdirde Burdur Gölü çekilmeyecektir ama tarım bir gerçek. Hepimiz besinleri tüketiyoruz. Tarım da olması lazım ama damlama sulamaya geçmemiz şart."

Ek olarak her yıl etrafında 50'nin üzerinde mermer ocağı bulunan gölde konaklayan flamingoların, bu yıl ilk defa gelmediğini de hatırlatalım.




Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >