Bütün bildiklerinizi unutun: Burada erkekler gelin oluyor

Endonezya'nın Batı Sumatra bölgesinin dağlık kesimlerinde bulunan Minangkabau'da, erkekler gelinlik giyiyor.
Endonezya'nın Batı Sumatra bölgesinin dağlık kesimlerinde bulunan Minangkabau'da, erkekler gelinlik giyiyor.

Türk toplumunda yaygın olan ataerkil yapıyı bir yana bırakın ve bir kadın olarak düşünün. Eşinizi başlık parası vererek alıyorsunuz, evleniyorsunuz ve hep birlikte izin ailenizle birlikte yaşamaya başlıyorsunuz. Evdeki tüm sorumluluk ve yetki size ait; evin reisi sizsiniz.

Endonezya'nın Batı Sumatra bölgesinin dağlık kesimlerinde bulunan Minangkabau etnik grubu, dünyanın en büyük anaerkil toplumu. Batı Sumatra'nın dağlık kesimlerinde bulunan bölgede, erkekler evli oldukları kadınların evinde misafir olarak görülür ve hiçbir hakları yoktur.

Minangkabau etnik grubunda Türk toplum yapısının aksine, evin reisi kadınlar.
Minangkabau etnik grubunda Türk toplum yapısının aksine, evin reisi kadınlar.
Gururun renkleri

                                    
                                    Minangkabauların siyah-sarı-kırmızı renkli bayrakları bu dağlık bölgedeki üç ayrı diyarın özelliklerini temsil ediyor: asilik, cesaret ve kültür ve geleneğin kaynağı.
Gururun renkleri Minangkabauların siyah-sarı-kırmızı renkli bayrakları bu dağlık bölgedeki üç ayrı diyarın özelliklerini temsil ediyor: asilik, cesaret ve kültür ve geleneğin kaynağı.
Çökmesi beklense de uzun süredir direniyorlar

                                    
                                    
                                    Bu anaerkil toplumun çöküşü uzun zamandır beklenen bir şey olsa da, Minanglar geleneklerini gururla sürdürmeye ve zamana karşı direnmeye devam ediyor.
Çökmesi beklense de uzun süredir direniyorlar Bu anaerkil toplumun çöküşü uzun zamandır beklenen bir şey olsa da, Minanglar geleneklerini gururla sürdürmeye ve zamana karşı direnmeye devam ediyor.
Krallığın adı efsaneye dayanıyor

                                    
                                    
                                    Efsaneye göre, Java'daki Majapahit imparatorluğu kralı Minangkabau'lara savaş ilan ettiğinde Sumatra kralı savaş yerine manda dövüşü önermiş. Minangkabau'ların mandası diğerini boynuzlayarak öldürmüş. Krallığın adı bu efsaneye dayandırılıyor. Zira 'Minang' muzaffer, 'kabau' ise su mandası anlamına geliyor. Evlerin çatılarının ve kadınların geleneksel başlıklarının boynuz şeklinde olmasının nedeni de bu.
Krallığın adı efsaneye dayanıyor Efsaneye göre, Java'daki Majapahit imparatorluğu kralı Minangkabau'lara savaş ilan ettiğinde Sumatra kralı savaş yerine manda dövüşü önermiş. Minangkabau'ların mandası diğerini boynuzlayarak öldürmüş. Krallığın adı bu efsaneye dayandırılıyor. Zira 'Minang' muzaffer, 'kabau' ise su mandası anlamına geliyor. Evlerin çatılarının ve kadınların geleneksel başlıklarının boynuz şeklinde olmasının nedeni de bu.
Erkeğin söz hakkı yok

                                    
                                    
                                    Türk kültürüne oldukça yakın olarak Minang erkeklerinden eve düzenli gelir getirecek bir iş yapması ve çocukların masrafını karşılaması beklenir. Çoğu iş bulmak için köylerinden ayrılır ve arada bir eve uğrar. Döndüklerinde evin idaresi konusunda yine söz hakları yoktur.
Erkeğin söz hakkı yok Türk kültürüne oldukça yakın olarak Minang erkeklerinden eve düzenli gelir getirecek bir iş yapması ve çocukların masrafını karşılaması beklenir. Çoğu iş bulmak için köylerinden ayrılır ve arada bir eve uğrar. Döndüklerinde evin idaresi konusunda yine söz hakları yoktur.
Eşitlikçi yaklaşım

                                    
                                    
                                    Minang kadınları evlenince bir takım sosyal ve ekonomik imtiyazlar kazanır. Ev varlığı ve evin egemenliği en yaşlı kadın tarafından sağlanır. Evin reisi olarak toprak mülkiyeti ve akrabalık ilişkileri onlardan sorulur; anlaşmazlıkları çözmede, evlilik ilişkilerinde ve törensel olaylarda önemli rolleri vardır.
Eşitlikçi yaklaşım Minang kadınları evlenince bir takım sosyal ve ekonomik imtiyazlar kazanır. Ev varlığı ve evin egemenliği en yaşlı kadın tarafından sağlanır. Evin reisi olarak toprak mülkiyeti ve akrabalık ilişkileri onlardan sorulur; anlaşmazlıkları çözmede, evlilik ilişkilerinde ve törensel olaylarda önemli rolleri vardır.
Damada hediye

                                    
                                    
                                    Gelinin ailesi geleneksel kıyafetlerini giyerek damada verilmek üzere başlarında para, yiyecek ve hediye taşıyarak ziyarete giderler.
Damada hediye Gelinin ailesi geleneksel kıyafetlerini giyerek damada verilmek üzere başlarında para, yiyecek ve hediye taşıyarak ziyarete giderler.
Evlenen çift kadının ailesiyle yaşar

                                    
                                    
                                    İslami kurallara göre yeni evlenen kadın kocasının evine taşınması gerekirken Minanglar'da damat, kadının evine taşınır ve onun ailesiyle birlikte yaşar.
Evlenen çift kadının ailesiyle yaşar İslami kurallara göre yeni evlenen kadın kocasının evine taşınması gerekirken Minanglar'da damat, kadının evine taşınır ve onun ailesiyle birlikte yaşar.
Düğün günü damat evden alınır

                                    
                                    
                                    Düğün günü damat evinden alınarak tören için gelinin evine götürülür; Burada İslami kurallara göre nikah kıyılır. Geleneksel müzik aletleri eşliğinde kadınlı erkekli danslarla damat karşılanır.
Düğün günü damat evden alınır Düğün günü damat evinden alınarak tören için gelinin evine götürülür; Burada İslami kurallara göre nikah kıyılır. Geleneksel müzik aletleri eşliğinde kadınlı erkekli danslarla damat karşılanır.
Damada başlık parası verilir

                                    
                                    
                                    Başlık parasını damadın eğitim ve meslek durumuna göre gelinin ailesi belirler.
Damada başlık parası verilir Başlık parasını damadın eğitim ve meslek durumuna göre gelinin ailesi belirler.
Farklı dinler

                                    
                                    
                                    Minanglar önceleri animist, yani doğaya tapıyorlarken; sonraları Hindistan'dan gelen Hinduizm ve Budizm'den etkilenirler. Anaerkil kültüre rağmen, Minanglar ayrıca ataerkil İslam'ı da benimsemişler.
Farklı dinler Minanglar önceleri animist, yani doğaya tapıyorlarken; sonraları Hindistan'dan gelen Hinduizm ve Budizm'den etkilenirler. Anaerkil kültüre rağmen, Minanglar ayrıca ataerkil İslam'ı da benimsemişler.
Erkekler evde misafir konumunda

                                    
                                    
                                    Doğan çocuklar annelerinin soy adını alır; erkekler ise eşlerinin evine taşınıp misafir olarak görülür. Evin asıl sahibi kadındır ve erkek asla evi sahiplenemez.
Erkekler evde misafir konumunda Doğan çocuklar annelerinin soy adını alır; erkekler ise eşlerinin evine taşınıp misafir olarak görülür. Evin asıl sahibi kadındır ve erkek asla evi sahiplenemez.
Her şey kadınlara ait

                                    
                                    
                                    Toplum düzeninde her şey kadınlara aittir; miras yalnızca kız çocuklarınındır.
Her şey kadınlara ait Toplum düzeninde her şey kadınlara aittir; miras yalnızca kız çocuklarınındır.
Toplumun anaerkil yapısı 12. yüzyılda başlar

                                    
                                    
                                    Efsaneye göre, Koto Batu krallığını kuran Maharajo Dirajo üç karısından üç küçük oğlu vardır. 12. yüzyıl ortalarında öldüğünde ilk karısı Puti Indo Jalito çocukların bakımını ve krallık yönetimini üstlenerek anaerkil toplum yapısının tohumunu atar.
Toplumun anaerkil yapısı 12. yüzyılda başlar Efsaneye göre, Koto Batu krallığını kuran Maharajo Dirajo üç karısından üç küçük oğlu vardır. 12. yüzyıl ortalarında öldüğünde ilk karısı Puti Indo Jalito çocukların bakımını ve krallık yönetimini üstlenerek anaerkil toplum yapısının tohumunu atar.
Dünyanın ilk kadın hükümdarı 

                                    
                                    
                                    Tomris, Tomyris Türkçe karşılığıyla temir (demir) anlamına gelmektedir. MÖ 6. yy'da yaşadığı sanılan Saka kraliçesidir.
Dünyanın ilk kadın hükümdarı Tomris, Tomyris Türkçe karşılığıyla temir (demir) anlamına gelmektedir. MÖ 6. yy'da yaşadığı sanılan Saka kraliçesidir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >